reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zagadnienia prawne, macierzyńskie becikowe L4 itp

Dziewczyny czy jezeli skonczyla mi sie umowa o prace w czasie trwania macierzynskiego i nie przedluzyli mi umowy to tez automatycznie trace macierzynski?? bo juz nie wiem czy sie nalezy tylko tym co sa zatrudnieni czy mi powinien zus nadal kontynuowac ?? Bo w listopadzie mi rozwiazali umowe i w grudniu juz nie dostalam macierzynskiego :-( a powinnam miec do lutego :dry:

reklama
moim zadaniem dostaniesz macierzynskie do konca - czyli do lutego, w koncu mialas oplacone wszystkie składki zusowskie i nalezą Ci sie te pieniądze

Witam! Mam pytanie.
Umowę o prace miałam do dania porodu, obecnie przebywam na zasiłku macierzyńskim.
Pytanie brzmi czy osoba w mojej sytuacji przysługuje dodatkowe 2 tygodnie zasiłku macierzyńskiego, który wszedł z dniem 01.01.2010?

Juz wszystko wiem ... nalezy mi sie nadal macierzynski tylko w pracy niedopatrzylki i do zusu moich dokumentow nie wyslali:wściekła/y:

Szyszunka jak bedziesz wiedziala co i jak z tym przedluzeniem to daj znac bo ja bede do nich dzwonic i zalatwiac ale dopiero jak dotra moje papiery

dziewczyny dzwoniłam do kadr.. pani poinformowała mnie że przysługują mi od stycznia 2010 2 dodatkowe tyg urlopu maciezynskiego a mojemu mężowi 1 tydzien urlopu ojcowskiego (nie mylić z tacieżyńskim) zadzwoncie sobie do waszych firm, kadrowe na pewno są już po najnowszych szkoleniach :-) ja jutro będę wypisywac wnioski :-)

Ustawodawca nie przewidział typowego wzoru na napisanie tego wniosku, więc można po prostu napisać. Zwracam się z prośbą o udzielenie 2 tygodni dodatkowego "fakultatywnego" urlopu macierzyńskiego. Od dnia do dnia i już:-) Możecie też od razu pisać o urlop nie tylko za rok 2009 ale od razu za 2010 ( całość lub tylko część) i pracodawca zobowiązany jest go udzielić. Ja już tak zrobiłam, macierzyński kończy mi się za kilkanaście dni........:szok:

Ja już składałam te wnioski przed świętami. Małżon mi to napisał w taki sposób:

[FONT=Garamond, serif]Wniosek[/FONT]

[FONT=Garamond, serif] Na podstawie art. 12 Ustawy z dnia 06.12.2008 o zmianie ustawy – Kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw, wnoszę o udzielenie mi dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze 2 tygodni.

Od razu składałam też wniosek o urlop za 2009. Macierzyński kończy mi się 11.01 :(
[/FONT]

reklama
a ja 4 stycznia skończyłam macierzyński, teraz jestem na fakultatywnym....o kurde gdyby nie nowe przepisy już od poniedziałku teoretycznie musiałabym pracować:szok::szok::szok::szok::szok: Przez zaległy urlop wrócę tam 15 lutego...ufff...:sorry2:

Do góry