reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zadbane grudniowe mamy :)

Dziewczyny jaką diete można bezpiecznie stosować w ciąży?? CO jeść a czego unikać??
Wyskoczyły mi nowe rozstępy po prawej stronie talii :crazy: Muszę w końcu zadbać o dobra dietę tylko nie wiem co mogą a czego nie... niektóre z was sie dietują więc prosze o poradę :) dziś na obiad robię gotowaną pierś z kurczaka w pomarańczach - pycha i zdrowe.

reklama
Wrzucam przykładowe menu na dwa dni:

Śniadanie I
Chleb żytni razowy; masło śmietankowe; polędwica drobiowa; sałatka z pomidora i ogórka; banan; gorzka herbata z cytryna.
Śniadanie II
Bułka kajzerka z jogurtem owocowym; kawa zbożowa.
Obiad
Barszcz ukraiński; mięso wołowe gotowane; ziemniaki z wody, kalafior; surówka z kapusty czerwonej z oliwą z oliwek; woda mineralna niegazowana.
Podwieczorek
Sucharki; jabłko; jogurt naturalny
Kolacja
Chleb żytni pytlowy; margaryna miękka; ser żółty gouda; papryka czerwona surowa; winogrona; herbata gorzka;

Menu II
Śniadanie I
Chleb żytni sitkowy; masko roślinne; szynka chuda gotowana; surówka z marchwi i jabłka; kawa z mlekiem.
Śniadanie II
Chleb chrupki żytni, jajko gotowane, pomidor, sałata; winogrona; woda mineralna nie gazowana.
Obiad
Zupa krupnik: włoszczyzna, kasza jęczmienna gotowana; olej słonecznikowy, ziemniaki; bitki wołowe; ziemniaki z wody; surówka: kapusta biała, pomidor, papryka, cebula; sok grejpfrutowy; woda mineralna.
Podwieczorek
Ryż na sypko na mleku z tartym jabłkiem.
Kolacja
Chleb graham; kiełbasa szynkowa z kurczaka, masło roślinne, zielona sałata, pomidor; mandarynki; herbatka ziołowa z cytryną.

Wiolcia najlepiej ograniczenie slodyczy, jak najwiecej gotowane, pieczone byle nie smazone. Kolezanka odstawila chleb i ziemniaki calkowicie-ale ona ni ejest w ciazy.
Wiolcia rozstępy zniknął, moze zastosuj lepszy krem na juz istniejące rozstępy.
A mnie coraz bardziej boli lewa strona-juz nie wiem jak spac bo na plecach tez dretwieje....

Wiolcia Twoje menu brzmi prawie jak dieta cukrzycowa;)

a jezeli chodzi o Cieibie - nie cukrzycową to
wazne zeby nie jest słodyczy, pszennego pieczywa, bardzo tlustych rzeczy np frytek i smazonego i wszystko w malych porcjach...i przy takiej diecie nie powinnaś tyć..

Ostatnia edycja:
Kupiłam dziś te malutkie kosmetyki w rossmanie, o których pisała sunflower:D Faktycznie duuuza oszczedność miejsca w torbie:D no i kupilam też stanik do karmienia za 13 zeta w auchan, i nakładki na piersi z canpola za 10 zł, i kilka pierdółek dla maluszka jeszcze:D

Wiolcia nie wiem jak aktywna jestes na cozien ale moze wiecej spaceruj?? i na samopoczucie lepiej działa swieze powietrze;)
rozstepami sie nie łam zniknął, moze czesciej sie masuj albo meża zagoń-miesnie sobie wyrobi i na coś sie przyda;)

Wrzucam przykładowe menu na dwa dni:

Śniadanie I
Chleb żytni razowy; masło śmietankowe; polędwica drobiowa; sałatka z pomidora i ogórka; banan; gorzka herbata z cytryna.
Śniadanie II
Bułka kajzerka z jogurtem owocowym; kawa zbożowa.
Obiad
Barszcz ukraiński; mięso wołowe gotowane; ziemniaki z wody, kalafior; surówka z kapusty czerwonej z oliwą z oliwek; woda mineralna niegazowana.
Podwieczorek
Sucharki; jabłko; jogurt naturalny
Kolacja
Chleb żytni pytlowy; margaryna miękka; ser żółty gouda; papryka czerwona surowa; winogrona; herbata gorzka;

Menu II
Śniadanie I
Chleb żytni sitkowy; masko roślinne; szynka chuda gotowana; surówka z marchwi i jabłka; kawa z mlekiem.
Śniadanie II
Chleb chrupki żytni, jajko gotowane, pomidor, sałata; winogrona; woda mineralna nie gazowana.
Obiad
Zupa krupnik: włoszczyzna, kasza jęczmienna gotowana; olej słonecznikowy, ziemniaki; bitki wołowe; ziemniaki z wody; surówka: kapusta biała, pomidor, papryka, cebula; sok grejpfrutowy; woda mineralna.
Podwieczorek
Ryż na sypko na mleku z tartym jabłkiem.
Kolacja
Chleb graham; kiełbasa szynkowa z kurczaka, masło roślinne, zielona sałata, pomidor; mandarynki; herbatka ziołowa z cytryną.

Wiolcia - wyrzuc biale pieczywo i slodzone jogurty owocowe. sprobuj moze obiad rozbic sobie na dwa posilki i wtedy mozesz zrezygnowac np. z podwieczorku. lepiej jest mniej, a czesciej.

a wogole w szoku jestem, bo menu masz jak w restauracji - ja bym musiala chyba caly czas w kuchni stac, zeby miec takie przysmaki :tak:

Wiolcia - ja polecam dietę Montignacka. Mój mąż stosował i schudł 20 kg. Właściwie cały czas jesteśmy na tej diecie, bo trzeba ją stosować do końca życia, ale teraz traktujemy ją mniej restrykcyjnie. Dzięki niej lepiej się czujemy i jesteśmy zdrowsi, nie ma też żadnych problemów z zaparciami, bo jemy mnóstwo pełnoziarnistych rzeczy.
Dodatkowym plusem jest to, że ja (z dość niską wagą) nie musiałam się obawiać, że schudnę, bo nie trzeba ograniczać kalorii. Gubi się tylko te zbędne kilogramy.
Tak więc z Twojego menu wyrzuciłabym ziemniaki i banany.
Ale nie przejmuj się tak bardzo swoją wagą. Z tego, co czytałam, po urodzeniu dziecka najszybciej gubi się zbędne kilogramy, więc na pewno szybciuchno wrócisz do swojej wagi jak tylko urodzisz dzidzie. Znajoma mówiła, że przytyła 40 kg (!), bo miała jakieś problemy z hormonami, a teraz jest szczuplaczkiem.

reklama
ja mam na krótki, zapinane na guziki pod szyją, z długim rękawem mam szlafrok...w razie co to narzucę, ale szpitale mają to do siebie że jest w nich jakos wyjątkowo ciepło:p przynajmniej zawsze było jak się udawałam w odwiedziny...:)

Do góry