reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zaczynamy staranka :)

Ilonka - a może naleśniki z mascarpone albo czekoladą .... albo naleśniki z musem jabłkowym i cynamonem, jeszcze moga byc naleśniki tiramisu

ooooo a może zamiast naleśników zrobisz racuchy? .... ja robie dzisiaj rybke w sosie ziołowym

reklama
Hej.
Lorelain, brzusio rośnie jak szalony widzę! :-) W drugiej ciąży to podobno normalne. Ilonka też miała szybko widoczny. Mój teraz wygląda podobnie, tylko jest trochę wyżej. Nic nie urósł od 2 tygodni.

Wczoraj zadzwoniła kuzynka m i się pochwaliła, że też jest w ciąży. Trochę mnie zmartwiła, bo powiedziała, że w pierwszej ciąży miała badania prenatalne w 12 tygodniu i wiedziała od razu że wszystko dobrze z narządami i serduszkiem. Teraz za 2 tygodnie znów będzie szła, bo to znów 12 tc. :happy: A ja nic nie wiem i nic nie widziałam:-(
Postaram się przełożyć usg połówkowe na wcześniej żeby szybciej zobaczyć co tam maluszek ma w środku. Stresuję się tym wszystkim. Nawet badania na toxo i różyczkę nie miałam. Nie rozumiem dlaczego jedni lekarze robią wszystko jak trzeba, a inni ( u mnie w mieście prawie wszyscy) olewają sprawę:-(

roszpunka - mój prywatny lekarz bardzo sie przejmuje, daje skierowania na wszystko, badania robi bardzo szczegółowo i dokładnie, sprawdza wszystko ci sie da sprawdzić i czuje sie w nim oparcie, za to lekarz państwowy robi badania w 3 sekundy i mówi że wszystko ok. Badania prenatralne w pierwszej ciazy uznal za zbedne bo trzeba je robic dopiero po 35 roku życia i panstwowo to tylko krew, mocz i grupa krwi a na nci wiecej sie nei daje skierowania. Ja wtedy tez chodzilam prywatnie i bym nawet o połowie badan nie wiedziala, jak np to żeby zrobic wymaz z pochwy itd.

Dziewczynki naprawde można przejść ciąże bezobjawowo i nie oznacza to że coś się z dzidzią dzieje,w mojej rodzinie wszystkie kobiety przechodziły bez objawów i dzieci mają piękne i zdrowe i mam sporo koleżanek które też bezobjawowo przechodziły zależy jaki organizm i jak szaleją hormony:-) także nie doszukujcie się tam gdzie wszystko jest wporzadku ja trzymam kciuki za wszystkie nasze ciążóweczki:-):rofl2: ROSZPUNKA-lekarz lekarzowi nie równy może warto zastanowić się nad zmainą lekarza?w ich obowiazku jest wykonać badania

Ostatnia edycja:
Lori skarbie a masz przepis fajny na racuchy ??????????????????? bo mnie zawsze surowe wychodziły :-( a bym może i faktycznie zrobiła racuszki :) jak masz przepis to poproszę CIę bardzo :)
Roszpunka jak dasz radę to sobie przełóż wizytę :) poza tym sama widzisz ze ja tez nie wiem jeszcze jaka płec, :-p no a ja ciągle mysle nad tym prywatnym usg musze ze swoim pogadać, no bo tak w sumie wydać ok 80-100zł a może nic nie pokazać to nie wiem juz sama , masakra !!!!!!!!!

Lori, byłam prywatnie 2 tygodnie temu i chciałam już u tego lekarza zostać. I co? I też mi nic nie zlecił, krew i mocz tylko. Jak powiedziałam lekarce że chciałabym zrobić badania prenatalne to powiedziała, że bez sensu, że lepiej koło 20tc zrobić echo serca dziecka. A przecież na badaniach prenatalnych bada się serce tak samo, a poza tym wszystkie inne narządy!! Do dupy to wszystko:-( Chyba muszę pojechać do Gliwic poszukać dobrego lekarza. Oby z Maleństwem było wszystko dobrze, żeby rosło zdrowo bez udziału tych konowałów...

Ilonka, mam nadzieję, że się uda przełożyć. Jeśli przełożę to nie będę szła prywatnie już, bo i tak nie wiadomo czy coś zobaczę. Dziś dzwoniłam ale jedna z tych lekarek jest na L4 i nie wiadomo kiedy wróci, więc nie wiadomo też czy się im pacjentek nie nawarstwi i czy będą miały czas mnie przyjąć. Oby się odało, to od razu wzięłabym L4 za jedną wizytą.

Ostatnia edycja:
Roszpunka to może powinnaś zmienić lekarza?Usg genetyczne to teraz norma a toxoplazmozę robi się w ciaży 2 razy na początku i w połowie.A badanie na HIV miałaś?

Te suwaczki kłamią hehe na moim pisze że dziszia ma już 500 gram a mój synek we wtorek ważył ponad 800gram

Ostatnia edycja:
Roszpunka - ja Ci jak najbardziej polecam mojego lekarza, ale ostrzegam że na wizytę czeka się prawie miesiąc bo takie są u niego terminy, ale na każdej wizycie robi badanie 2d, 3d i 4 d ... dał mi skierowanie na wszystkie możliwe badania ... żółtaczka, hiv, hcv i cała masa innych

Ilonka - kurde nie mam przepisu w moim kajeciku, ale jak mama zadzwoni to poproszę żeby mi podyktowała bo ona robi bez drożdzy a wszedzie na necie są z drożdzami ...

Cześć kochane!! siema.gif

Lori brzunio cudny!! Ale chudzinka z Ciebie to brzuszek bardziej zaznaczony :-)
Katy wykresik obiecujący ale nic nie będę mówić tylko zaciskam mocno kciuki &&&&& Zobacz załącznik 438325
Małami ahhh te chłopy!! Nikt tak nie potrafi wkur.... kobiety jak ukochany!! Dla Ciebie na poprawę humorku :-) Kuba Nycz - Kołysanka dla chłopaków - YouTube
Ilona ja też czekam na przepis od Lori na racuchy, chętnie bym zjadła ;-)
AniaB przytulam Cię mocno i nie smuć się kotek Zobacz załącznik 438326

Kurde jutro mam egzamin a tak nie chcę mi się uczyć, że szok!! Hehe teraz myślę tylko o jednym!! :-D

reklama
Roszpunka no własnie ja sie dziwie bardzo tez i tymi twoimi badaniami, ze tak mało masz ichy zrobionych !!!! Wiesz mozesz sama je zrobić ale to koszt kurcze spory, ja chodzę na nfz ale jak mi dał skierowanie na badania to aż sie wystrszyłam ile tej krwi mi wyssą :szok:, no moze lepiej zmienić tego lekarza nawet jezdzić gdzies dalej ale być spokojną ze jesteś w dobrych rękach !!!!!!

KOchane polecam tą stronkę :)

Kalendarz ciąży: 16 tydzień ciąży - www.mamazone.pl

Pokazałam Jasiowi dziś to chyba teraz mniej wiecej kapuje ze mama ma dzidzie w brzuszku, bo sam pokazuje na ten film gdzie mama ma dziedzi i na mój brzuch, wcześniej dziecko nie miało wyobraźni o co nam chodzi chyba hehe :)

Do góry