reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zaczynamy staranka :)

witam kochane!

viola gratuluję więc synusia. antoś sliczne imię.

piąteczko tulę mocno. to takie niesprawiedliwe. ale kochana trzymaj się dzielnie. zostanie wam to na pewno wynagrodzone. wracaj do nas jak będziesz na siłach.

ilonka ja myślałam że już dzisiaj się dowiem co u Ciebie się chowa a tu nadal nić? to za miesiąc już się pewnie córcia nie będzie chciała chować. życzę ci bardzo tej dziewczynki

pamela podziwiam cię. jesteś mega dzielna. ale czasem dobrze tak się wygadać, wyrzucić złe emocje. trzymam kciuki za Ciebie kochana. no i czekamy na ten tatuaż

aniabuchowicz, joweg wszystkiego najlepszego dziewczyny. dużo uśmiechu na co dzień, radości i spełnienia marzeń. no i upragnionych II kresek

karolinko widzę weekend w kuchni. zaraz poszukam ci przepis na orzechowca. bardzo smaczny i nawet nie skomplikowany. no i na dobra sałatkę mogę wam wrzucić przepis

no i nie wiem co jeszcze odpisać komu miałam bo wkurzyłam się jak mi posta wcieło

reklama
ilonka czuję się ok. czasem czuję brzuch tak trochę jak na @. ale mam nadzieję że to normalne. lekarz mówił ze mogę jakby co no-spe łyknąć ale póki co nie mam takiej potrzeby. senność popołudniami i jak mogę to się kładę chociaż na 15 min a jak nie to tez daję radę tylko ziewam jak smok. mdli mnie mało co i głównie wieczorem. ale jak coś zjem to jest ok. generalnie myślę bardzo pozytywnie i nie dopuszczam myśli ze jest coś nie tak.

jutro idę upuścić trochę krwi i mocz do analizy a we wtorek wizyta. liczę na serduszko

ups. post po postem sorki

przepis na sałatkę:

• 2 pory (białe części)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 wędzony biały ser (ok 30-40 dkg)
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Por siekamy w drobne kawałki, ser kroimy w dużą kostkę, dodajemy kukurydzę, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Ilość majonezu i przypraw wg uznania. Ja zazwyczaj dodaję 2-3 czubate łyżki majonezu. Wszystko mieszamy. Smacznego!

Sałatka jest rewelacyjna - pyszna, prosta i szybka w przygotowaniu! Jedyny problem mogą mieć niektórzy z kupieniem głównego składnika - wędzonego twarogu. W Wielkopolsce jest dostępny twaróg wędzony, w różnej wielkości kostkach zapakowanych w folię, z mleczarni Jana ze środy Wlkp. Ja kupuję taki "z czosnkiem i pieprzem". Na pewno w Piotrze i Pawle jest dostępny. w Tesco chyba też

Ostatnia edycja:
agnes brzuszek może boleć jeszcze przez jakiś czas, wiec jak nie boli bardzo to super:) a serduszko bedzie juz na 1000000000% !!!!!!!!!!!!!!! :-D fajna ta sałatka !!!!!!!!!!

Dziewczyny jak liczycie miesiące ciązy ???????? Bo ja zgupiałam juz i nie wiem jak to mam liczyć juz według miesiąca !!! na necie są różne sposoby ale który jest tak naprawde najlepszy ???????

Kilka różnych sposobów na obliczanie miesięcy:

1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tygodzień,
2 miesiąc - 5-8 tygodzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum Smile

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
2 m-c : 5 - 8 tydzień
3 m-c : 9 - 12 tydzień
4 m-c : 13 - 16 tydzień
5 m-c : 17 - 20 tydzień
6 m-c : 21 - 24 tydzień
7 m-c : 25 - 28 tydzień
8 m-c : 29 - 32 tydzień
9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
2mc - 5-8tyg
3mc - 9-13tydz
4mc - 14-18tydz
5mc - 19-23tydz
6mc - 24-27tydz
7mc - 28-31tydz
8mc - 32-35tydz
9mc - 36-39tydz

Ilonka no nie wiem właśnie, mieli komplikacje, może to z roztargnienia, ale po czasie jest zabawna historia, tym bardziej, że to dawno temu było :D

ilonka mnie się ten ostatni jakoś najbardziej podoba. ja chyba bym się na nim opierała. albo ten pierwszy. w żadne połówki tygodni bym się nie bawiła

agnes własnie mnie tak samo to ostatnie pasuje, nie wiem czemu sa takie różne rodzaje liczenia miesięcy :szok:

specjalnie dla karoliny przepis na orzechowca. wydaje się może skomplikowane ale uwierzcie nie jest.

Ciasto

• 50 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki miodu sztucznego
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łaskie łyżeczki mleka
Wykonanie
Sodę rozpuścić w letnim mleku. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto - podzielić na dwie części. Pierwszą część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Papier z ciastem wyciągnąć wyłożyć ponownie papierem do pieczenia i drugą cześć ciasta wyłożyć. Robię w ten sposób bo potem łatwiej do gorącej blaszki włożyć drugą część. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni (powinno być rumiane). Ciasto wyjąć wyłożyć na deskę skropić trochę alkoholem. w tym czasie upiec drugą część.

Krem

• 1 kostka masła
  • 2/3 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 10 dag cukru

Wykonanie

Ugotować budyń z cukrem wg przepisu na 2/3 litra mleka - odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodawać przestudzony budyń Przełożyć upieczone placki kremem.
Ja budyń gotuję zazwyczaj jak placek pierwszy się piecze. Czasem daję 2 budynie bo masy jest więcej. albo robię sama budyń z mąki ziemniaczanej i cukru waniliowego ale muszę poszukać przepis bo nie znam na pamięć.

Masa orzechowa

• 30 dag orzechów włoskich
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki miodu

Wykonanie
Masło roztopić, dodać cukier, miód i pokrojone grubo orzechy - wszystko dokładnie zamieszać. wyłożyć na wierzch placka jak jest jeszcze ciepłe.

PYCHA!. znika w mig ze stołu

Viola ale was dzidzia robi w berka :-D....ale jajka tez mile widziane :tak:
Malami ale piekne kwiaty dostalas :tak:
Lorelain no faktycznie to juz nie kropek...super ze ladnie sie rozwija :-)
Joweg to czemu wczesniej sie nie chwalilas...wszystkiego najlepszego i zajscia w ciaze przed CRIO ;-)
Roszpunka fajnie ze wszytko ok.....pojdziecie na usg jak sie okaze ze i wam dzidzia sie nie objawi to juz buchne smiechem jakie te dzieciaczki cwane tak rodzicw w konia robic :-D
Pamela co ty gadasz!!! Jaki wstyd??? Wstyd nie skorzystac jesli mozna.....oby ci sie wszystko ulozylo ;-)
Piateczko kochana...tak mi przykro:-( ....przytulam i odezwij sie do nas bedziemy cie wspierac i teraz i jak zaczniesz ponowne staranka:tak:
Agnes brzuszek jeszcze troszke bedzie bolal ale przynajmniej wiesz ze cos tam sie dzieje :-)

a wygląda mniej więcej tak snikers.jpg

reklama
polisia - wiesz tu odbiera poród położna, więc tez z tym lekarzem... ale dobre to, co napisałaś. Może w ciągu krótkiego czasu (tych kilku minut) to się zmieniło?????

losiczka - powiedz mi proszę, bo sama się zastanawiałam nad tym, jakie tętno mieli Twoi chłopcy?? zawsze to było 140??

Do góry