reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

zaczynam starania...

reklama
Izabelko w styczniu mialam zabieg gin powiedzial abym odczekala 2 miesiace . W pierwszym miesiacu niestety sie nie udalo a teraz mam 2 miesiac staran i zobaczymy  :) jestem chodzaca nadzieja  ;)  Agnezzz tak luteina jest na recepte podjezykowa kosztuje ok 3 zl a dowcipna ok 30 zl ja stosuje  podjezykowa ale serwuje sobie ja dowcipnie (wg. zalecen gina).

Coś znalazłam:
Luteina zapobiega uszkodzeniu plamki oka  
Luteina, żółty barwnik liści należący do wspomnianych już karotenoidów, w lecie maskowany jest przez chlorofil. Organizm ludzki nie jest w stanie sam produkować luteiny, dlatego należy dostarczać ją w odpowiedniej ilości z pokarmami lub w postaci preparatu aptecznego. Luteina również silnym wymiataczem wolnych rodników, dzięki czemu osłania przed uszkodzeniem delikatne naczyń włosowatych siatkówki oka i fotoreceptorów plamki oka.  
Luteina jest dla oka bardzo ważnym antyoksydantem.  
Naukowcy zajmujący się wpływem wolnych rodników na proces nowotworzenia udowodnili, że luteina skutecznie hamuje utlenianie tłuszczów do toksycznych nadtlenków, i to zarówno tych znajdujących się we krwi, jak i w oku. Substancja wykazuje bowiem szczególne powinowactwo do gałki ocznej. Po wchłonięciu przez organizm, gromadzi się głównie w dwóch obszarach oka: w plamce żółtej stanowiącej najwrażliwszą część siatkówki oraz w soczewce.  
Luteina chroni żółtą plamkę oka  
Długotrwałe działanie wolnych rodników na naczyniówką oka może doprowadzić do degeneracji plamki żółtej. Jak już wspomnieliśmy wolne rodniki wywołują stan zapalny bardzo cienkich naczyń włosowatych siatkówki – a to uszkadza ich strukturę, wywołuje nieszczelność i wysięki osocza krwi. Wolne rodniki zagrażają również zatorem i zakrzepem naczyń siatkówki. Wyniki badań dotyczących występowania zmian zwyrodnieniowych plamki żółtej u osób w podeszłym wieku, jednoznacznie potwierdziły, że luteina odgrywa istotną rolę w jej ochronie. Badania przeprowadzone na Harvard University wykazały, że podawanie co najmniej 6 mg luteiny w codziennej diecie blisko dwukrotnie zmniejsza ryzyko wystąpienia uszkodzenia plamki żółtej. "
hihi chce wam siepoczytac?

aaa..ja chyba takie cos kiedys, dawno temu dostałam od gin..jak mi sie bardzo dł opóxniała@..coś takiego niesmacznego..niedrogiego ..i pod język.własnie...poxniej looknę, czy to faktycznie to.. ;D

i jeszcze:) 1. Wskazania do stosowania

Stany niedoboru endogennego progesteronu pod postacią zaburzeń cyklu miesiączkowego, bolesnego miesiączkowania,cykli bezowulacyjnych, zespołu napięcia przedmiesiączkowego, czynnościowych krwawień macicznych.
Endometrioza
Zapłodnienie in vitro
Niepłodność związana z niedomogą lutealną
Poronienia nawykowe i zagrażające na tle niedoboru progesteronu
Niewydolność fazy lutealnej okresu przedmenopauzalnego
Hormonalna terapia zastępcza
(Progesteron jest stosowany u kobiet po menopauzie z zachowaną macicą,
otrzymujących hormonalna terapię zastępczą, celem ochrony endometrium)

Dziewuszki staram sie jak moge udzielic wam info. aha  Izabelko co do staran to od 1 ciazy do 2 minelo 9 miesiecy no a teraz 2 cykl staran.

Agi trzymam mocno kciuki żeby sie udało. Dobrze że wierzysz-bo czym byłoby życie bez wiary na lepsze jutro? pozdrawiam

reklama
Do góry