reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zachowanie "kolkowych" niemowlaków i opieka nad nimi

Dziewczyny blagam o pomoc!!!! Julcia ma miesiac. od 2 dni o stalej porze okropnie mi placze nie jest ani glodna i w pampersie ma sucho!!! czy to moga byc kolki?? nie karmie piersia daje jej mleko z hippa. jak jej pomoc???? dzieki
Prawdopodobnie może to byc kolka.A może to mleczko nie służy?Słyszałam,że zdarzają się problemy z brzuszkiem po mleku HIPPA.Poradż się pediatry,może on coś wymyśli.U nas na kolki spisał się Esputicon(bez recepty).:no:

reklama
pediatra nam dzisiaj doradziła probiotyk (np lakcid, acidolac)
przy kolkach dodatkowo można stosować homeopatyczne czopki Viburcol

Ja też odkąd piję herbatki mlekopęne to mała zaczęła puszczać straszne bączki. No ale to chyba dobrze przynajmniej jej brzuszek nie boli;-)

Ja juz ma te płacze za sobą. Po skończeniu przez Benia 3 miesiąca ustały wieczorne lamenty. to może być kolka ale nie musi. Ja podawałam małemu regularnie kropelki infacol ( bez recepty). Tak na prawdę brzuszek bolał go może z trzy , cztery razy. Jest jeszcze takie cos jak wieczorne wyrykiwanie niemowlat.Odreagowują one w ten sposób stres z całego dnia.i podejżewam , na przykładzie mojego dziecka, że to jest częstszą przyczyna płaczu. niestety nie ma na to innego lekarstwa jak spokój i cierpliwośc mamy. Wiem ,że jest to trudne ale musisz to przetrwać. Powodzennia i dużo sił.

u nas póki co skończyły się płacze wieczorne (chyba ze z głodu) a zaczęły płacze dzienne;-):baffled: mały marudzi w dzień tak, jakby sam nie bardzo wiedział co chce, no i bączki wybudzają go za każdym razem jak usypia:eek: ale dajemy radę i mam nadzieję, że za miesiąc będzie już po bólach brzuszka i tak męczących bączkach

ja używam sab simplex od 5 tygodnia- wcześniej synek kolek nie miał. Krople są super -a sprowadza je znajoma z niemiec -502 044 380 polecam wszystkim mamom.

Miałam podobny problem i w większości wypadków pomogła na woda koperkowa GRIP WATER dostępna aptece bez recepty. Dobra dla maluszków karmionych piersią. Mój Filipek dostawał łyżeczkę tej mikstury i uspakajało go to. Natomiast kiedy robiliśmy mu herbatkę z kopru włoskiego problem był z podaniem bo on butelki nie toleruje;-( a w ciężkich przypadkach sprawdził się czopek Virbucol. Miałam też Infacol i Espumisan ale go nie podawałam bo jest to jednak jakąś ingerencją podawać dziecku bądź co bądź leki przed każdym posiłkiem. A jeszcze na "bączki" pomógł nam "rowerek"-ćwiczenie nóżkami a w wieku ok. 3 miesięcy jak Filip leżał w leżaczku zauważyłam że taka pozycja ułatwia mu prykanie:-) i niweluje dyskomfort:-). Hehe teraz już tego wyrośliśmy więc powodzenia!!!!!!!

espusmisan to też to samo (i te same proporcje co infacol), my używamy sab simplex (ma po prostu więcej simeticonu od epumisanu), rewelacji nie widzę; ale pewnie bez nich byłoby jeszcze gorzej

reklama
a ja zauważyłam, że koper ewidentnie nie służy mojemu brzdącowi:no: dzisiaj była tragedia, nic nie pomagało. viburcol spowodował tylko senność, a mały płakał w końcu przez sen:-( teraz już od godziny grzecznie śpi. przed spaniem podałam mu jak zwykle sab simplex i lakcid, a dodatkowo przed kąpaniem herbatkę rumiankową z wodą z zaparzonego kminku (jedna z dziewczyn mi poradziła, bo Michaś już od 3 dni nie robi kupki)

Do góry