to popsuje ci aukcje nie ma sensu dawać 20 zł za Sab Simplex skoro istnieje jego dokładny polski odpowiednik Bobotic zawierajacy tyle samo substancji czynnej - 66,66 mg simetikonu(sam=b ma dimeticon ale to bardzo podobna substancja).Kosztuje o ponad 100 % mniej bo 9.70 zł i mozna go w aptece dostac. Tu przykladowy link do apteki BOBOTIC krople 30ml.
reklama
Po pierwsze w sabie jest 69,19mg simethiconu, po drugie sam proces jego produkcji jest całkiem odmienny od tego polskiego odpowiednika i może dlatego jest o niebo skuteczniejszy. I gdyby Bobotic był tak dobry to nie miałabym tylu chętnych na sab. Tak więc wcale się nie martwię o spadek koniunktury na moich aukcjach :-)
a skad wiesz jaki jest proces produkcji simethiconu ? Pracujesz w branzy farmaceutycznej? Sadze ze substancja jest ta sama z tym ze niemiecka firma zastrzegła sobie nazwę substancji. Podobnie jak jest polopiryna Aspiryna Bayerowska i Polopiryna polska.
Znalazłem na sieci cos takiego:
Sab Simplex to Dimeticon 350-Siliciumdioxid 92,5 : 7,5 zwany też simethicon
czyli dla mnie to samo.Nic to nastepne opakowanie kupie bobotic i porównam bo na razie sab simplex podawalismy
Znalazłem na sieci cos takiego:
Sab Simplex to Dimeticon 350-Siliciumdioxid 92,5 : 7,5 zwany też simethicon
czyli dla mnie to samo.Nic to nastepne opakowanie kupie bobotic i porównam bo na razie sab simplex podawalismy
Nawet jesli dwa preparaty maja identyczne stęzenia substancji czynnej bardzo duze znaczenie maja substancje towarzyszące, proces produkcyjny leku- to wszystko ma znaczenie przy wchlanianiu z ukladu pokarmowego i dalszym metabolizmie leku.
W Panstwowym Zakladzie Higieny prowadzi się badania przed dopuszczeniem leku do obrotu, ktore sprawdzają aktywnośc czynną preparatu. Jesli preparat ma aktywność w organizmie np 90% to bedzie mial duzo wyzszą cenę niż inny preparat z aktywnością np 30%. Dlatego niekoniecznie "tanszy odpowiednik"(czyli lek, ktory ma tę samą substancję i w takiej samej ilości) w aptece bardziej sie oplaca.
W Panstwowym Zakladzie Higieny prowadzi się badania przed dopuszczeniem leku do obrotu, ktore sprawdzają aktywnośc czynną preparatu. Jesli preparat ma aktywność w organizmie np 90% to bedzie mial duzo wyzszą cenę niż inny preparat z aktywnością np 30%. Dlatego niekoniecznie "tanszy odpowiednik"(czyli lek, ktory ma tę samą substancję i w takiej samej ilości) w aptece bardziej sie oplaca.
Jasne jasne Tez bym się bronił gdybym zarabiał na sab simpex. Czyli rozumiem ze polopiryna polska jest gorsza niz zagraniczna? Polecam wszystkim film Davida Moora "Sicko" o słuzbie zdrowia. Miedzy innymi sa tam ceny leków np w USA i na Kubie gdzie róznica w cenie tego samego leku wynosi krocie (lek w USA 100 $ ten sam odpowiednik na Kubie 2 $).
Nie uwzgledniłaś ze koncerny farmaceutyczne róznicuja cene w zalezności od rynku. Podobnie nagonka jest np na szczepienia przeciwko grypie. Tylko w Polsce 3 koncerny zarabiaja na szczepionce okolo 5 mld zł. Wiec jest o co walczyć.
Wracajac do tematu bardziej skłonny jestem uwiezyć w nizsze koszty wytwarzania leku niż róznicowanie ceny leku w zaleznosci od wchłaniania. Dalej sie pytam skad wiesz jak sa leki produkowane i jak sie wchłaniają ?
Nie uwzgledniłaś ze koncerny farmaceutyczne róznicuja cene w zalezności od rynku. Podobnie nagonka jest np na szczepienia przeciwko grypie. Tylko w Polsce 3 koncerny zarabiaja na szczepionce okolo 5 mld zł. Wiec jest o co walczyć.
Wracajac do tematu bardziej skłonny jestem uwiezyć w nizsze koszty wytwarzania leku niż róznicowanie ceny leku w zaleznosci od wchłaniania. Dalej sie pytam skad wiesz jak sa leki produkowane i jak sie wchłaniają ?
majandra
Mamusia Maciusia 17/08/07
Najlepiej klasc dziecko w ciagu dnia duzo na brzuszku. Nie dosc,ze w ten sposb pozbywa sie szybko gazow to jeszcze jest to swietne cwiczenie przygotowujace do raczkowania.
witam
moja 2 tygodniowa córeczka Zuzia, ma problem z oddawaniem kupki,ale kiedy ja przewijam kupka jest zadka i ciagnaca (podaje jej infacol,czy to mozliwe ze od tego). ogolnie rzecz biorac to nie placze mi jakos przerazliwie, ale strasznie sie prezy,ma problem ze spaniem, czy uwazacie ze powinnam pojsc do lekarza.to moje pierwsze dziecko i jeszcze nie wiem za bardzo co robic w niektorych sytuacjach,a nie chce okazac sie przewrazliwiona mama ktora codziennie lata do lekarza.
dziekuje
pozdrawiam
moja 2 tygodniowa córeczka Zuzia, ma problem z oddawaniem kupki,ale kiedy ja przewijam kupka jest zadka i ciagnaca (podaje jej infacol,czy to mozliwe ze od tego). ogolnie rzecz biorac to nie placze mi jakos przerazliwie, ale strasznie sie prezy,ma problem ze spaniem, czy uwazacie ze powinnam pojsc do lekarza.to moje pierwsze dziecko i jeszcze nie wiem za bardzo co robic w niektorych sytuacjach,a nie chce okazac sie przewrazliwiona mama ktora codziennie lata do lekarza.
dziekuje
pozdrawiam
witam
dziekuje
pozdrawiam
Generalnie z objawów jakie opisujesz jezeli ciagnąca oznacza sluz w kupce to oznacza ze kolki sa spowodowane reakcją alergiczną na pewne produkty ktore sama zjadasz(jak rozumiem karmisz piersią). Musisz wyeliminowac z własnej diety alergen uczulajacy dziecko. Najbardziej popularne alergeny to np mleko i produkty mleczne(jogurty, sery białe i zółte itd), jajka kurze w szczególnosci białka, orzechy, niektóre mięsa. Poszukaj informacji na forum o alergiach. Czy dziecko ma tez inne objawy jak suchą i zaczerwieniona skóre na policzkach, jakąś wysypkę ewentualnie czerwone plamki ??
Generalnie powinnas tez wyleiminowac produkty rozdymajace takie jak groch, kapusta, fasola i wszystko po czym ma sie gazy.
Ostatni element to produkty ktore moga zmienić smak mleka czyli cytryna, cytrusy, czosnek i cebula itd
Mada80
Fanka BB :)
Jesli chodzi o jajka to uczula zołtko nie białko!!!Białko jest prawie bezwartoscioweGeneralnie z objawów jakie opisujesz jezeli ciagnąca oznacza sluz w kupce to oznacza ze kolki sa spowodowane reakcją alergiczną na pewne produkty ktore sama zjadasz(jak rozumiem karmisz piersią). Musisz wyeliminowac z własnej diety alergen uczulajacy dziecko. Najbardziej popularne alergeny to np mleko i produkty mleczne(jogurty, sery białe i zółte itd), jajka kurze w szczególnosci białka, orzechy, niektóre mięsa. Poszukaj informacji na forum o alergiach. Czy dziecko ma tez inne objawy jak suchą i zaczerwieniona skóre na policzkach, jakąś wysypkę ewentualnie czerwone plamki ??
Generalnie powinnas tez wyleiminowac produkty rozdymajace takie jak groch, kapusta, fasola i wszystko po czym ma sie gazy.
Ostatni element to produkty ktore moga zmienić smak mleka czyli cytryna, cytrusy, czosnek i cebula itd
reklama
Jesli chodzi o jajka to uczula zołtko nie białko!!!Białko jest prawie bezwartosciowe
Nie wprowadzaj w błąd. Uczulać może zarówno żółtko jak i białko. przyklad pierwszy z google( wystarczy wpisać uczulenie jajka białko)
Artyku
cytat"Białko jajka kurzego należy do najczęstszych alergenów pokarmowych. W dodatku powoduje ono niekiedy bardzo burzliwe reakcje i może uczulać na odległość. Podobnie jak i w przypadku innych alergenów pokarmowych, nadwrażliwość na białko jajka kurzego jest większa u małych dzieci, a z wiekiem staje się rzadsza."