reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ząbkowanie

reklama
Nie wiem czy w PL sa takie specjalne zele na smarowanie dziasel przy zabkowaniu. Warto zapytac o to w aptece.Mozna tez na poczatek sprobowac schlodzic w lodowce gryzak. Jezeli takie zabiegi nie pomoga i dzidzia sie dalej meczy, to w ostatecznosci mozna podac jakies tabletki. :)

żel u nas średnio się sprawdza - musiałabym co chwilę jej smarować dziąsełka :sorry2:

byliśmy w aptece - powiedziano nam że nie ma apapu w syropie :confused: dali nam panadol no i te czopki.

Apap w syropie swego czasuchyba z jakiegoś powodu wstrzymali nie wiem czy teraz już wznowili Mamjakty możesz dać paracetamol w zawiesinie lub pod nazwą panadol albo w czopkach (Efferalgan, Canpol)

my mamy 4 na górze i 2 na dole i wychodzą na dole kolejne.
Ból już przeszedł - nurofen w syropie (bardzo pomysłowy dozownik do podawania leku i dobrze że smak truskawki bo pomarńczowych Lena nie chce pić). Ale ślinotok jest straszny, ślina wylatuje jej wszędzie i jesze ten cholery katar

Mamjakty - paracetamol jest przeciwbólowy i przeciwgorączkowy.
na przykład efferalgan w czopkach 60mg.

ibuprofen ma działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne - na przykład nurofen w czopkach 60 mg.

nurofen jest też w syropie.
nie wiem czy Ola będzie tolerowała syrop - bo kojarzę, że ona słodkiego nie lubi.
Skrzat po syropie wymiotował, więc u nas wszystko jest w czopkach.

dzięki aga_q ;-)
ja już kupiłam panadol - też ma w zestawie fajną strzykawkę, smak truskawkowy - o dziwo Ola nie pluła ;-) czopki też mam w pogotowiu - efferalgan.
raz dałam jej syrop i faktycznie pomógł, ale nie chcę z tym przesadzać i gdy nie ma podwyższonej temperatury to nie daję - chociaż kurna marudzi strasznie, bawić się nie chce, ciągle na rękach by chciała być :-( w nocy też pojękuje i się wybudza z darciem - oczy zamknięte ale ostro wyje :dry:
wyszło nam już 6 ząbków i żadnych tego typu akcji nie było :eek:

reklama
Mamjakty u nas identycznie....Ja daje małemu Panadol bo to jedyne czym nie wymiotował...Tez nie chciałam mu dawać ale w obecnej sytuacji to jedyny sposób żeby przespał chociaż 4-6 godzin spokojnie....A potem w dzien odsypia...Dziwi mnie tylko czemu w dzien sie tak nie wybudza i komarzy mi 2x po 2 godziny ??? Podejrzewam ,że tak właśnie idą dwójki na dole...bo na trójki to chyba jednak za wcześnie...chociaż u nas to właśnie dziąsełka do góry są bardzo czerwone...

Do góry