olka11135
Fanka BB :)
Ale kto tu mówi o wyłudzeniu? Brakuje jej kilku dni do przedłużenia umowy, już nie histeryzujmy. Ja wolałam skłamać co do wielu ciąży i uzyskać pomoc w szpitalu niż stracić ciążę. I naprawdę uważam, że to lekka przesądza, aż tak wtrącać się w czyjeś życie.
A jak jest w Norwegii?
Już na etapie ciąży przychodzi taki odpowiednik Polskiego mopsu/gopsu który sprawdza warunki w domu. Do tego interesuje się też dzieckiem po porodzie. Moja koleżanka miała np. tak że mało dziecko przybierało przy KP i też była wtedy pod większą uwagą czy nie głodzi dziecka. Ogólnie są różne oceny co do tego czy zawsze to odbieranie dzieci jest słuszne. Natomiast myślę, że można by było wtedy uniknąć takich sytuacji w Polsce jak np. z chłopczykiem z Cieszyna itp.
Ale tak jak mówię to wymaga zmiany całego systemu i też myślenia społeczeństwa bo wystarczy poczytać sobie komentarze pod dowolnym artykułem o dziecku zostawionym w oknie życia Moja koleżanka w LO oddała dziecko do adopcji no i musiała wyjechać i odciąć się od wszystkich znajomych bo nawet w Warszawie nie miała życia, a co tu mówić o jakiś wsiach