reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wzrost i waga naszych pociech !!

PO szczepieniu wczorajszym skonczone 6 m :)
Waga- 8860g :-)
Wzrost-71 cm :-)
Głowka obw-44 cm
Klata - 45 cm

Ur. 3630 g i 57 cm

Urusł mi 14 cm :) a przybrał 5330g ;)
A mam pytanko do mam chłopaczkow ile wasze pociechy maja w pasie tak jak pępek leci ?? chcialam z Igorem porownac czekam na odp:-p dzieczynek tez mozecie napisac ale tak to chlopakow chcialam porownac ;-)
jak przyjde do domku z pracy to zmierze:-)

reklama
dziewczyny, zaczynam wpadać w jakąś schizkę ;-) moja Zosia przy Waszych dzieciaczkach to maleństwo (przy skończonych 6 m-cach miała 66 cm i 7450 g), choć i ja i tatuś do niskich nie należymy... tylko obwód główki ma porównywalny, ale ten wymiar to akurat od początku był duży.

Zosia to wcale nie takie maleństwo, jest dziewczynką na piątkę. Według siatki centylkowej to wagowo i wzrostowo jest mniej więcej w połowie, okolice 50-tego centyla, a to bardzo dobrze:tak:

Faktycznie:-D u nas klatka i główka 43cm:-D, a z którego grudnia twoja jest?

Moja Julka jest z 9 grudnia, a Twoja?

Wagę macie ok:-D, a wzrost, moja od urodzenia miała 57 cm więc sporo a u was? Z resztą my jesteśmy poza 97 centylem wzrostu więc niby za dużo:baffled:

Faktycznie napisałaś, że Julka ma 77 cm, a ja przeczytałam, że 67 i dlatego napisałam, że tak samo jak moja. Wysoka laska z niej, może modelką zostanie :)

My od początku oscylujemy w okolicach 50-tego centyla (wagowo ciut powyżej, a wzrostowo ciut poniżej). Nasza krzywa jest odpowiednia (tzn. wzrasta) i jestem bardzo zadowolona :)

My dzisiaj po szczepieniu i mamy tak:
wzrost- 68 cm (mój pomiar)
waga - 7180 g
obwód głowy - 44 cm (mój pomiar)

Myślałam, że mała trochę więcej waży- dawałam jej ok. 7,5 kg a od ostatniego przybrała 400 g. Mi się wydawało, że mało, ale lekarz mówi, że ok, więc nie panikuję.
A wagę urodzeniową podwoiła już w 4,5 m-cu.

Zosia to wcale nie takie maleństwo, jest dziewczynką na piątkę. Według siatki centylkowej to wagowo i wzrostowo jest mniej więcej w połowie, okolice 50-tego centyla, a to bardzo dobrze:tak:

Moja Julka jest z 9 grudnia, a Twoja?

Faktycznie napisałaś, że Julka ma 77 cm, a ja przeczytałam, że 67 i dlatego napisałam, że tak samo jak moja. Wysoka laska z niej, może modelką zostanie :)

My od początku oscylujemy w okolicach 50-tego centyla (wagowo ciut powyżej, a wzrostowo ciut poniżej). Nasza krzywa jest odpowiednia (tzn. wzrasta) i jestem bardzo zadowolona :)

No przez ostatni miesiąc urosła mi 6 cm:szok:ciekawe po kim taka wysoka:-pbo my mamy średni wzrost.

Dziewczyny, ja jestem spokojna. Przecież wstawiłam " ;-) " . Zosia urodziła się 51 cm i 3250. spadła do 3020. Po prostu tak jakoś, jak czytam wymiary waszych dzieciaczków, to odnosze takie wrażenie, że jest malutka. Bardzo dużo jest już powyżej 70 cm, a Zosia przecież jest andrzejkową dziewczynką czyli listopadówką. Nie martwię się specjalnie, bo lekarz nie ma zastrzeżeń. idzie mniej więcej cały czas po tych samych centylach, nawet lekko wznosząco :-) bo zaczynaliśmy od 10 centyla, a teraz już prawie 50, jeżeli chodzi o wzrost. Wagowo też przeszła z 25 na ok. 50. Tak, że chyba dobrze... Po prostu się spodziewałam, że będzie ciut szybciej rosła, bo ja duża, tatus też. Jak sprawdzałam swoją książeczkę zdrowia, to rosłam znacznie szybciej. Ale to zapewne pierwsza i na pewno nie ostatnia z niespodzianek, jaką mnie Zosia zaskoczy.

reklama
Miałam kiedyś wrzucić rozpiskę o wzroście i wadze w każdym miesiącu, a więc:

1 miesiąc- przyrost masy ciała ok. 500-1000 g, przyrost długości 2-3 cm,
2 m-c- waga 700-1000g, dł.2-3 cm
3 m-c- waga 700-1000g, dł. 2-3 cm
4 m-c- waga 700g, dł. 2-3 cm
5 m-c, waga 700 g, dł. 2-3 cm
6 m-c, waga 500 g, dł. 2-3 cm
7 m-c, waga 500 g, dł. 1-2 cm
8 m-c, waga 500 g, dł. 1-2 cm
9, 10, 11,12 m-c, waga 500 g, dł 1-2 cm

więc mamusie, których maluchy za dużo już nie przybierają nie martwcie się:tak: