lam królewicz wygląda tak
Zobacz załącznik 491547
a przepis proszę bardzo w sobotę podeślę fotkę jak zrobię:
Biszkopt: 4/5 szklanki mąki tortowej
2/5 szklanki mązki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl cukru
6 jaj
sok z cytryny
ubić z białek sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, potem wszystkie żółtka, mąkę, proszek, sok z cytryny. piec ok. 40 min w 180 stopniach. ja mieszam po ubiciu piany taką tą jak trzepaczką albo łyżką.
masa z jabłek: 1 kg jabłek
troszkę wody
1 szkl cukru
galaretka najlepiej cytrynowa ale może być inna
1 łyżka żelatyny
jabłka zesmażyć z wodą i cukrem. Po usmażeniu dodać do nich żelatynę i galaretkę. Wymieszać.
masa budyniowa: budyń
mleko na 1/2 porcji
1/2 margaryny
1/2 masła
troszkę cukru wg uznania
ugotować budyń. Do wystudzonego dodać pozostałe składniki i utrzeć dokładnie.
polewa czekoladowa: 1 szkl cukru
2 łyżki kakao
1/2 margaryny
rozpuścić margarynę, dodać cukier, kakao. Gotować 15 min.
Biszkopt przekrawasz tak żeby mieć 3 części. Kładziesz biszkopt, masa jabłkowa, biszkopt, krem, biszkopt. Na wszystko polewa czekoladowa. JA KOCHAM TO CIASTO