reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wysokie TSH w ciąży.

Mi lekarz zawsze powtarzał ze nie dobiera się leku do samego tsh. Pokazał mi jak to chwiejne badanie. Raz miałam 2,7 a po tygodniu 1 bez ingerencji. Ale skupiał się na ft3 i 4. Żeby były na odpowiednim poziomie.
Ciekawe czy coś się zmieniło pod tym względem bo muszę znów tą sprawę skontrolować :confused:

reklama
Pewnie przez to, że miałam FT3 i FT4 w normie mój lekarz skupił się na podwyższonym ATPO. Być może właśnie dlatego dostałam niższą dawkę. Dowiem się dokładniej we wtorek, jak przedzwonię do doktora po otrzymaniu nowych wyników ;)

Dziewczyny i jak Wasze TSH ? Ja strasznie się boję, w 17 tyg moje TSH 3,6 ginekolog przepisała euthyrox 25, po 5 tygodniach brania TSH urosło 3,84, gin. zwiększyła dawkę do 50, jestem w 22 tyg. Do endokrynolog mam dopiero za miesiąc to będzie już 28 tydzień, strasznie się boję czy to nie za długo i czy pomimo że biorę e50 to czy znów wynik się nie pogorszy, strasznie się boję o mojego maluszka.

Dziewczyny i jak Wasze TSH ? Ja strasznie się boję, w 17 tyg moje TSH 3,6 ginekolog przepisała euthyrox 25, po 5 tygodniach brania TSH urosło 3,84, gin. zwiększyła dawkę do 50, jestem w 22 tyg. Do endokrynolog mam dopiero za miesiąc to będzie już 28 tydzień, strasznie się boję czy to nie za długo i czy pomimo że biorę e50 to czy znów wynik się nie pogorszy, strasznie się boję o mojego maluszka.
Jeśli się niepokoisz się, idź do endokrynologa wcześniej - jako ciężarna musisz być przyjęta w ciągu 7 dni.

@Kasiuuuula12876 A nie możesz sobie zbadać TSH i jeśli by nie spadało, to wówczas pójść na wizytę wcześniej? Ważne też jest tu tutaj ft3 i ft4, które należałoby wykonać razem z oznaczeniem TSH. Trudno mówić o jakimkolwiek wzroście TSH pomiędzy 17 a 22 tc - to może być jedynie błąd pomiaru.

Zmiana dawki musi mieć szansę by zacząć działać. I tu tydzien czy dwa nie wystarczy.

No właśnie gin powiedział żebym przez 5 tyg. Brała tą większą dawkę 50, później badania, TSH, ft3,ft4, anty tpo i anty tg i dopiero z wynikami już do endokrynologa, ale cały czas się zastanawiam czy ten miesiąc to nie za długo.

@Kasiuuuula12876 Twój wynik nie jest jeszcze jakoś strasznie wysoki. Także spokojnie, bierz leki i rób badania. A jakbyś miała jakieś wątpliwości czy dziwne/nietypowe/niepojące objawy, to do lekarza na konsultację. Wszystko będzie dobrze.

Dziewczyny pomocy. To znowu mam problem z tym tsh. A więc jak pisałam na początku miałam tsh 3,15 jestem pod opieką lekarza i przyjmowała eutyroxu 50 po następnych badaniach miałem 3,06. Lekarz zwiększył dawkę na eutyroxu 75 i po miesiącu spadło aż do 0,08. Czy mam czym się obawiać czy dla mojego dzidziusia może coś się stać? Jutro mam wizytę jednak cały miesiąc brałam ta większą dawke

reklama
Masakra z tym TSH, nie wiadomo co gorsze, ja mam nadzieję że moje też spadnie, może nie żeby aż tak bardzo ale była bym szczęśliwa gdyby było w normie bo spędza mi to sen z powiek, a wizyta i badania dopiero w połowie marca.
Uullaa1988 myślę że lekarz zostawi Ci dawkę tą 50 i na pewno wszystko się unormuje, a słyszałam że podobno lepsza nadczynność niż niedoczynność w ciąży, 3mam kciuki że wszystko się unormuje i będzie dobrze bo prawie przez to samo przechodzę i różne myśli chodzą mi po głowie, choć staram się nie stresować i myśleć optymistycznie.

Do góry