reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wysokie TSH w ciąży.

ja miałam tsh 3,54 . w 7 tyg ciąży
nie wiedziałam ze jest inna norma dla kobiet w ciąży i do ginekologa z wynikami poszłam po tygodniu bo akurat tak wypadala wizyta . Dopiero wtedy okazało sie ze jest wysokie i od razu przepisany lek przez gina .

reklama
U mnie przed ciążą nie było problemu z TSH, w 9 tyg wyszło podwyższone i dostałam lek. Ale... Niektórzy uważają, że do 4 w ciąży przy prawidłowych wynikach to norma i moja koleżanka nie dostała nic...

Jest artykuł lekarza z Wrocławia na ten temat, możesz sobie poczytać.

Jeśli możesz, idź do endokrynologa.

Moje wyniki są dużo gorsze, a mimo to lekarze bardzo dobrze wypowiadają się o mojej ciąży. Dwa tygodnie temu zrobiłam badanie TSH i wyszło mi 6,3. Dokładnie 6 dni później, w przeddzień wizyty u endokrynologa okazało się, że podskoczyło do 7,4. Według zaleceń endokrynologa zrobiłam również ATPO, FT3 i FT4. ATPO wyszło duże, więc lekarz nie miał wątpliwości i zdiagnozował Hashimoto we wczesnym stanie. Od razu kazał wykupić Euthyrox i przyjmuję codziennie małą dawkę (25). Prognozuje, że za 2 tygodnie wynik powinien obniżyć się do 4, a unormalizować się na koniec pierwszego trymestru. Czuję, że lek działa, bo z dnia na dzień czuję się lepiej. Mimo mojego bardzo optymistycznego podejścia do sytuacji i zachwytów lekarza nad moim pięknie rozwijającym się, dużym i silnym maleństwem mam chwile zwątpienia, że ten wysoki wynik może zaburzyć rozwój jego organów wewnętrznych.

@o.nasia bo nadal takie wyniki są do opanowania. Dziewczyny mają ponad 10 i wtedy to już wysoko. Zaufaj lekarzom, bo do leczenia jest kilka podejść :) ja miałam niższe wyniki, a mam 75 mg leku...

Ale miałaś tak dużą dawkę będąc w ciąży? Dziś mija tydzień, może powinnam zrobić badanie i poprosić o podniesienie dawki? Czy się nie wtrącać? Już sama nie wiem...

3.24 i 50 mg, spadło do 2.2, wzrosło do 2.47 i wtedy 75 mg, teraz mam 1.13 i dziś wizytę.
Ale u mnie za niskie było fT4 chyba(zawsze mylę, czy 3 czy 4, bo jednego w ciąży nie bada się :)) jestem w 25 tyg:)

Trudno mi coś doradzić, bo każdy przypadek jest inny.

W takim razie możliwe, że tak ma u mnie być ;) za tydzień mam wizytę kontrolną i u ginekologa i u endokrynologa. juz sie nie moge doczekac, zeby zobaczyc maleństwo. Nie wiem czy wspominałam, ale jestem w 9 tygodniu ciazy <3

reklama
Do góry