reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wysoka prolaktyna a zajście w ciążę.

Panda28

Początkująca w BB
Cześć dziewczyny, staramy się z mężem od pół roku o dziecko. Cykle mam regularne od ponad 6 lat. Zrobiłam badania prolaktyny i tarczycy. Z tarczyca wszystko w porządku a prolaktyna na poziomie 38. Czy którejś z was udało się zajsc w ciążę przy podwyższonej prolaktyne. Czy długo się starałyście o dziecko. Czy leczenie trwa długo?

reklama
Cześć dziewczyny, staramy się z mężem od pół roku o dziecko. Cykle mam regularne od ponad 6 lat. Zrobiłam badania prolaktyny i tarczycy. Z tarczyca wszystko w porządku a prolaktyna na poziomie 38. Czy którejś z was udało się zajsc w ciążę przy podwyższonej prolaktyne. Czy długo się starałyście o dziecko. Czy leczenie trwa długo?
Ja zaszłam w 3 cyklu a miałam podwyższona prolaktyne. Miałam na poziomie ok. 700!. Zaszłam bez żadnych leków :) ale wiem że lekarze często przepisują bromergon na hamowanie wydzielania prolaktyny.

Sa dwa rodzaje jednostek podawania wysokosci prolaktyny ja tez mialam ok.800 ( nie panietam nazw i nie pamietam jak to sie przelicza) i nie moglam zajsc. W pierwszym cyklu obnizania prolaktyny bromergonem i przy monitoringu owu w koncu zaszlam .

My staraliśmy się około 10 miesięcy. Ja miałam prolaktyne około 80, lekarz przepisał mi bromergon brałam go 3 miesiące, od listopada do stycznia, po 1 miesiącu już prolaktyna mocno spadła do 8 chyba. W styczniu odstawiłam bromergon. W marcu poszłam na ocenę owulacji okazało się ze występuje u mnie nie w 12 dniu cyklu a w 14, od razu zaszłam w ciąże, obecnie 21 tydzień :)

My staraliśmy się około 10 miesięcy. Ja miałam prolaktyne około 80, lekarz przepisał mi bromergon brałam go 3 miesiące, od listopada do stycznia, po 1 miesiącu już prolaktyna mocno spadła do 8 chyba. W styczniu odstawiłam bromergon. W marcu poszłam na ocenę owulacji okazało się ze występuje u mnie nie w 12 dniu cyklu a w 14, od razu zaszłam w ciąże, obecnie 21 tydzień :)
Mam nadzieję że u mnie będzie podobne dostanę leki i uda się szybko zajsc w ciążę 😍😍😍 cykle regularne owulacji też więc myślę że w tutaj nie będzie problemu ☺️

Mam nadzieję że u mnie będzie podobne dostanę leki i uda się szybko zajsc w ciążę 😍😍😍 cykle regularne owulacji też więc myślę że w tutaj nie będzie problemu ☺️
ja miałam okres z zegarkiem w ręku co 28 od całe życie… a jednak w dzień owulacji nie trafialiśmy. Polecam iść do ginekologa w te dni aby dokładnie wskazał ten dzień! :) powodzenia! :)

ja miałam okres z zegarkiem w ręku co 28 od całe życie… a jednak w dzień owulacji nie trafialiśmy. Polecam iść do ginekologa w te dni aby dokładnie wskazał ten dzień! :) powodzenia! :)
Przy ostatniej wizycie jak byłam wielkosc pęcherzyka wskazywała ze owolacje mam tego dnia co wyliczyłam. Zresztą z tym nie problem bo zawsze czuje kiedy są te dni i czuje jak pęka pęcherzyk :)

Obok prolaktyny, bo jest nieznacznie podniesioną warto zwrócić uwagę na wartość FSH i lh. Oprócz tego, że hormony w pierwszej fazie cyklu (bada się między 3-5 dniem cyklu) muszą być w normie, to jeszcze wartość FSH powinna być wyższa niż lh żeby była owulacja. Też miałam nieznacznie podniesioną i po 2 miesiącach brania bromergonu wróciła mi owulacja i zaszłam w ciąże. Różnie jest z prolaktyna podwyższona. Jednym blokuje owulację innym nie. Może warto zrobić monitoring. No i jeśli prolaktyna jest podwyższoną to warto poszukać przyczyny np. pcos.
Co do owulacji. Pytanie, czy czujesz pęknięcie, czy robiąca się cystę po niepeknietym jajeczku. To trzeba sprawdzić.

reklama
Do góry