reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawkowy zawrót głowy - Zakupy dla maluszków

kochana nie ma problemu. tylko zrobię dziś ładna listę od nowa bo tamta jest pokreślona do granic możliwości :D wieczorem wrzucę napewno.
postaram się zrobić też zdjęcia tego co już mam.
co do lumpeksów ja wczoraj właśnie odwiedziłam duży z działem dziecięcym, koleżanka mnie tam zaciągnela i kupiłam parę ubranek, z metkami, bez żadnych plam, w super stanie :)
2 x pajacyki
1 x śpiochy
1 x bluza
3 x koszulki
1 x krótkie spodenki

zapłaciłam za wszytko 26 zł :D

Ale cudeńka! W lumpku w którym ja czasem bywam mają kurcze drożej, za sweterek i pajacyk dałam 16 zł

Kolezanki rowniez polecaly i mam taki zamówiony! :D Lateksowy z Hevea ;)
Ja przyznam że nie jestem pewna, który mam po córce. Albo lateks, albo pianka+lateks.

@Anacoco proszę :)
jeśli chodzi o ciuszkową wyprawkę to też mogę wrzucić jak byś chciała.
wybaczcie za pismo ale nie mam do niego ręki :D chociaż rysuje dość dobrze hehe ;) Zobacz załącznik 915201

Moja lista bardzo podobna:)

Co do kremów do pupy. Często rozdają próbki Sudocremu takie małe, może z 15-30 ml. Jeśli takie dostaniecie na przykład na szkole rodzenia to polecam nie kupować pełnowartościowej wersji, tylko coś innego, np Bepanthen i tej próbki używać w razie awarii. Ja tak z córą zrobiłam, próbki miałam dwie i zeszła mi cała jedna przez cały okres pieluszkowy. Bo na co dzień to jednak za mocna ta maść.
@Sylwiakp przerażająca historia :( i pomyśleć że ja przy małej miałam taki ochraniacz dookoła całego łóżeczka.

Właśnie dziewczyny, planujecie dzieciaczki w nocy wkładać w śpiworki zamiast przykrywać? Czy jest jeszcze jakiś zamiennik za nie, też wygodny i bezpieczny? Nie orientuję się w temacie.

reklama
Ale cudeńka! W lumpku w którym ja czasem bywam mają kurcze drożej, za sweterek i pajacyk dałam 16 zł

Ja przyznam że nie jestem pewna, który mam po córce. Albo lateks, albo pianka+lateks.

Moja lista bardzo podobna:)

Co do kremów do pupy. Często rozdają próbki Sudocremu takie małe, może z 15-30 ml. Jeśli takie dostaniecie na przykład na szkole rodzenia to polecam nie kupować pełnowartościowej wersji, tylko coś innego, np Bepanthen i tej próbki używać w razie awarii. Ja tak z córą zrobiłam, próbki miałam dwie i zeszła mi cała jedna przez cały okres pieluszkowy. Bo na co dzień to jednak za mocna ta maść.
@Sylwiakp przerażająca historia :( i pomyśleć że ja przy małej miałam taki ochraniacz dookoła całego łóżeczka.

Właśnie dziewczyny, planujecie dzieciaczki w nocy wkładać w śpiworki zamiast przykrywać? Czy jest jeszcze jakiś zamiennik za nie, też wygodny i bezpieczny? Nie orientuję się w temacie.
Ja planuje śpiworek ale później. Na początku będę zawijać w rożek.
Żadnych kołderek, poduszek itd

Ja tym razem przybieram troszkę inna strategie:) najpierw lozeczko dostawne typu chicco next 2me a później turystyczne. Przy synku miałam szczebelkowe od samego poczatku do ok 2 lat prawie. Jak zaczął sie turlac przewracać itd to główką uderzal o szczebelki mimo ze na połowie miał ochraniacz, później przy staniu obgryzal lozeczko w różnych miejscach, nieraz sie buzia uderzył o barierkę przy podskakiwaniu więc teraz spróbuje innych rozwiązań i będę mieć porownanie:)

Ja tym razem przybieram troszkę inna strategie:) najpierw lozeczko dostawne typu chicco next 2me a później turystyczne. Przy synku miałam szczebelkowe od samego poczatku do ok 2 lat prawie. Jak zaczął sie turlac przewracać itd to główką uderzal o szczebelki mimo ze na połowie miał ochraniacz, później przy staniu obgryzal lozeczko w różnych miejscach, nieraz sie buzia uderzył o barierkę przy podskakiwaniu więc teraz spróbuje innych rozwiązań i będę mieć porownanie:)
U nas corka obracala sie w lozeczku w pierwszych tygodniach zycia. Jak ją kladlam, tak znajdywalam w obrotach o 180° [emoji14] u dziadkow często spi w lozeczku turystycznym i ten szelest lozeczka, gdy sie obraca, zawsze mnie budzi.

Ja po porodzie miałam swoje podkłady higieniczne położone na łóżko bo jednak przy tym krwawieniu, gdzie ma się tylko siateczkowe majtki i podpaskę, czasem zdarzało się pobrudzicie tego podkładu. A lepiej zmienić podkład i się nie przejmować, że ma się zakrwawione łóżko. A w szpitalach rożnie to bywa z tą chęcią zmiany pościeli. Lepiej samemu zapobiec i się niepotrzebnie nie stresowac. Kładłam tez ten podkład na przewijak w szpitalu bo te pierwsze przewijanie nie jest zawsze idealne więc też w razie jak sie dzidzia zesikała, czy przeleciała kupka, to nie było problemu :)

U nas corka obracala sie w lozeczku w pierwszych tygodniach zycia. Jak ją kladlam, tak znajdywalam w obrotach o 180° [emoji14] u dziadkow często spi w lozeczku turystycznym i ten szelest lozeczka, gdy sie obraca, zawsze mnie budzi.
W takim razie kiedy juz przyjdzie czas zakupu tego turystycznego zwroce na to uwagę:) dzięki
Póki co wybralismy juz te dostawne ale nie z chicco bo cena kosmiczna nawet za używane sobie życzą po 100 euro a za ta cenę mam nowe z kinderkrafta. Dziś kupuje tez komode z przewijakiem uzywaną z MiCuna ale będę przemalowywac ją na biało bo beż mi nie pasuje:p z ceną super trafilismy bo za 25 euro a nowa prawie 200.

pewnie ze możesz, wkoncu jesteś doświadczona hehe :)
to tak - jeśli chodzi o podpaski to właśnie zapisałam jako podkłady poporodowe (w necie to jest zamienne z wkładkami jak szukałam) - napewno dowiem się wszystkich niezbędnych rzeczy przy okazji zwiedzania oddziału pewnie po nowym roku, bo wiadomo co szpital to inne zalecenia, u Blondie zakazali wogole nosić.
są też podkłady takie pod tyłek na łóżko (ale nie wiem czy to się przydaje do szpitala?)
szlafrok.. chyba jednak kupię - dzięki :)
co do kosmetyków to nie znam się niestety, Sudocrem/linomag/bepanthen.. pewnie będą omawiać temat kosmetyków w szkole rodzenia (mam nadzieję :D)
co do tego sprayu to pierwotnie były patyczki w liście internetowej ale zaczęłam czytać no i polecają różne preparaty które można aplikować 2/3 razy w tygodniu aż woskowina wyplynie - np. Vaxol
dalej co do przybornika - będę patrzeć solidniejsze, dzięki ;)
ochraniacz kupiłam w biedronce jakiś czas temu, właśnie taki z 3 elementów zawieszany na szczebli, płaski.
na początku chciałam te super urocze pastelowe podusie rodem z instagrama, ale mama mnie przestrzegła bo jej sąsiadka niestety przez takie coś straciła dziecko... wieczorem dziwiła się że mała tak długo śpi i okazało sie że się odwróciła główka w poduszkę i się przydusila.. :( więc pościel kolderka u takiego maluszka mnie trochę przerażają i będę zawijać małego w burrito - rożek zamiennie z otulaczem.

dziękuję kochana za podpowiedź ❤️
I u @Blondie mieli rację ;) jak lezalam na łóżku to też na samym podkladzie. Majtki zsuwalam. Dopiero jak się musiałam ruszyć to zakladalam. Bo obiad, obchód, odwiedziny itd.
Miałam ochraniacz w łóżeczku bo mój też walił głową głową szczebelki a na początku dopóki się mieścił to spał w rozku. Później przyszło Lato więc spał prawie na golasa ;)

I podkłady na łóżko tez byly w szpitalu do naszej dyspozycji, więc warto sie dowiedzieć, co macie zapewnione, zeby pozniej ta torba nie byla naładowana mocno :)

I podkłady na łóżko tez byly w szpitalu do naszej dyspozycji, więc warto sie dowiedzieć, co macie zapewnione, zeby pozniej ta torba nie byla naładowana mocno :)
Właśnie warto zanim się kupi zobaczyć co oferuje szpital u mnie też były podkłady na łóżko bez ograniczeń i te wielkie podpachy. Ja swoje podkłady później zuzylam do przewijania dzieciaczka w innych miejscach niż przewijak więc nic się u mnie nie zmarnowało. Po cc też nie miałam takiego strasznie mocnego krwawienia (oprócz pierwszych 3 dni) więc te wielkie podpaski w większości mi zostały i czekają na drugi poród.

reklama
@Anacoco proszę :)
jeśli chodzi o ciuszkową wyprawkę to też mogę wrzucić jak byś chciała.
wybaczcie za pismo ale nie mam do niego ręki :D chociaż rysuje dość dobrze hehe ;) Zobacz załącznik 915201
Jak ja mogę parę uwag, to uważajcie z ochroniaczami, maskotkami itd w łóżeczku. I dla mnie trochę przy dużo kosmetyków. A sudocrem ma kiepski skład. Mogę polecić blog srokao. Ładnie każdy kosmetyk analizuje. I z organizerami na łóżeczku też uważajcie. Chyba człowiek za dużo się nasłuchał ;)

Do góry