reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawkowo ;-)

reklama
tak najogólniej znalazłam;) podaje się te witaminki przy karmieniu piersią, bo mm mają już je w sobie

Witamina D
jest niezbędna do prawidłowego rozwoju kości oraz zębów, a jej niedobór u niemowląt i dzieci może powodować krzywicę.

Witamina K odgrywa istotną rolę w procesie syntezy czynników krzepnięcia krwi. Jej niedobór, występujący szczególnie u noworodków i niemowląt do ukończenia 3 miesiąca życia, może prowadzić do wystąpienia krwawienia związanego z niedoborem witaminy K zwanego chorobą krwotoczną noworodków.

banankowa, a to jest konieczne? Nie słyszałam kurczę o tym. Jak to się podaje? W sensie ile i w ogóle.

Widzę, że rodzimy tak samo? I też Tymka? Ja mam termin 6.03

ja myslałam że juz całe pranie mam z głowy a tu dzisiaj jeszcze kolejną siateczke ubrań dostaliśmy od znajomych.. więc biorę się za pranie.. znowu ;)

Też nic nie słyszałam o konieczności podawania tych witamin. Z tego co wiem, to witaminę K podają dziecku w szpitalu chyba zaraz po porodzie. A o suplementacji wit. D nic nie wiem. Czy to konieczne? Zwłaszcza, że nasze dzieci urodzą się koniec zimy/ wczesną wiosną gdy nasłonecznienie jest już spore?

Muszę się podpytać położnej :)

podobno to standard z tą wit K i D. Chyba przez ok 4-6 tyg sie podaje dziecku po porodzie jeszcze. ale spokojnie mężowie zdążą kupić jak będziemy dochodzic do siebie w szpitalu ;)

My Jaśkowi przez pierwsze 3 miesiące dawaliśmy raz dziennie taką łączoną kapsułkę w której była witamina K+D, zazwyczaj wieczorem po kąpieli przed karmieniem, wpuszczaliśmy zawartość kapsułki do buzi Jasia:), a po tych 3 miesiącach brał samą witaminę D napewno do skończenia roczku, a czy dłużej to już nie pamiętam:)

dobrze wiedzieć o tych witaminach. Serio, nie słyszałam o tym. Wskazuje to na to jak "dobra" była szkoła rodzenia. Zamiast psychologicznego bełkotu dot. ciąży mogliby więcej czasu poświęcić pielęgnacji dziecka

te witaminki można kupić w różnych formach. w takich kapsułkach 'twisst-off' (żelowe, żółte gluciki) i albo osobno K i osobno D albo już dwie w jednym, i są jeszcze w kropelkach z takim zakraplaczem jakby.
K i D podaje się do końca 3 miesiąca a D do ukończenia 2 roku życia Dziecka. i to jest dawkowanie przy karmieniu piersią bez podawania mleka modyfikowanego. przy nim nie potrzeba żadnych dodatkowych witamin bo są już w nim zawarte.

tere fere u mnie termin na 7 ;) i Tymcio albo Alek będzie.

reklama
Królowa - no co Ty - nie mówili o tych witaminach w szkole rodzenia?? to dziwne....
kiedyś chyba własnie był zastrzyk z wit. K po porodzie - moi starsi taki mieli... a potem tylko suplementacja witaminą D...
a teraz chyba własnie standard to jak dziewczyny pisza K+D i jeszcze najlepiej Omega 3 chyba - gdzies widziałam jakąś reklamę...
ale to pewnie jak będziemy wychodzić ze szpitala to dadza rozpiske co i jak....

jak któres dziewczyny lubią Huggiesy to ja upolowałam w Tesco paczkę 80 szt za 33 zł (kupiłam rozmiar 3, bo mniejszych nie ma na promocji)... chociaz niby na promocji były paczki 72 szt, ale znalazłam 2 paczki po 80 szt i weszły w tą sama ceną...

Do góry