reklama
tak najogólniej znalazłam podaje się te witaminki przy karmieniu piersią, bo mm mają już je w sobie
Witamina D jest niezbędna do prawidłowego rozwoju kości oraz zębów, a jej niedobór u niemowląt i dzieci może powodować krzywicę.
Witamina K odgrywa istotną rolę w procesie syntezy czynników krzepnięcia krwi. Jej niedobór, występujący szczególnie u noworodków i niemowląt do ukończenia 3 miesiąca życia, może prowadzić do wystąpienia krwawienia związanego z niedoborem witaminy K zwanego chorobą krwotoczną noworodków.
Witamina D jest niezbędna do prawidłowego rozwoju kości oraz zębów, a jej niedobór u niemowląt i dzieci może powodować krzywicę.
Witamina K odgrywa istotną rolę w procesie syntezy czynników krzepnięcia krwi. Jej niedobór, występujący szczególnie u noworodków i niemowląt do ukończenia 3 miesiąca życia, może prowadzić do wystąpienia krwawienia związanego z niedoborem witaminy K zwanego chorobą krwotoczną noworodków.
Królowa_Dramatu
Fanka BB :)
Też nic nie słyszałam o konieczności podawania tych witamin. Z tego co wiem, to witaminę K podają dziecku w szpitalu chyba zaraz po porodzie. A o suplementacji wit. D nic nie wiem. Czy to konieczne? Zwłaszcza, że nasze dzieci urodzą się koniec zimy/ wczesną wiosną gdy nasłonecznienie jest już spore?
Muszę się podpytać położnej
Muszę się podpytać położnej
Madzia_83
My Jaśkowi przez pierwsze 3 miesiące dawaliśmy raz dziennie taką łączoną kapsułkę w której była witamina K+D, zazwyczaj wieczorem po kąpieli przed karmieniem, wpuszczaliśmy zawartość kapsułki do buzi Jasia, a po tych 3 miesiącach brał samą witaminę D napewno do skończenia roczku, a czy dłużej to już nie pamiętam
Królowa_Dramatu
dobrze wiedzieć o tych witaminach. Serio, nie słyszałam o tym. Wskazuje to na to jak "dobra" była szkoła rodzenia. Zamiast psychologicznego bełkotu dot. ciąży mogliby więcej czasu poświęcić pielęgnacji dziecka
te witaminki można kupić w różnych formach. w takich kapsułkach 'twisst-off' (żelowe, żółte gluciki) i albo osobno K i osobno D albo już dwie w jednym, i są jeszcze w kropelkach z takim zakraplaczem jakby.
K i D podaje się do końca 3 miesiąca a D do ukończenia 2 roku życia Dziecka. i to jest dawkowanie przy karmieniu piersią bez podawania mleka modyfikowanego. przy nim nie potrzeba żadnych dodatkowych witamin bo są już w nim zawarte.
tere fere u mnie termin na 7 i Tymcio albo Alek będzie.
K i D podaje się do końca 3 miesiąca a D do ukończenia 2 roku życia Dziecka. i to jest dawkowanie przy karmieniu piersią bez podawania mleka modyfikowanego. przy nim nie potrzeba żadnych dodatkowych witamin bo są już w nim zawarte.
tere fere u mnie termin na 7 i Tymcio albo Alek będzie.
reklama
Królowa - no co Ty - nie mówili o tych witaminach w szkole rodzenia?? to dziwne....
kiedyś chyba własnie był zastrzyk z wit. K po porodzie - moi starsi taki mieli... a potem tylko suplementacja witaminą D...
a teraz chyba własnie standard to jak dziewczyny pisza K+D i jeszcze najlepiej Omega 3 chyba - gdzies widziałam jakąś reklamę...
ale to pewnie jak będziemy wychodzić ze szpitala to dadza rozpiske co i jak....
jak któres dziewczyny lubią Huggiesy to ja upolowałam w Tesco paczkę 80 szt za 33 zł (kupiłam rozmiar 3, bo mniejszych nie ma na promocji)... chociaz niby na promocji były paczki 72 szt, ale znalazłam 2 paczki po 80 szt i weszły w tą sama ceną...
kiedyś chyba własnie był zastrzyk z wit. K po porodzie - moi starsi taki mieli... a potem tylko suplementacja witaminą D...
a teraz chyba własnie standard to jak dziewczyny pisza K+D i jeszcze najlepiej Omega 3 chyba - gdzies widziałam jakąś reklamę...
ale to pewnie jak będziemy wychodzić ze szpitala to dadza rozpiske co i jak....
jak któres dziewczyny lubią Huggiesy to ja upolowałam w Tesco paczkę 80 szt za 33 zł (kupiłam rozmiar 3, bo mniejszych nie ma na promocji)... chociaz niby na promocji były paczki 72 szt, ale znalazłam 2 paczki po 80 szt i weszły w tą sama ceną...