reklama
co do witaminy D, to w ludzkim mleku jest jej 1,5–8 IU/100 ml, niemowlęta: norma zalecana 20 µg, poziom bezpieczny 10 µg no i dochodzi do tego oczywiscie swiatlo sloneczne, ktore zapewnia biofotosynteza w skorze.
a co do witaminy K, to bede pytac w szpitalu, bo sama bez konsultacji balabym sie ja podac.
dziewczyny a ma ktoras z Was karte Euro 26, bo kod potrzebuje?
a co do witaminy K, to bede pytac w szpitalu, bo sama bez konsultacji balabym sie ja podac.
dziewczyny a ma ktoras z Was karte Euro 26, bo kod potrzebuje?
Ostatnia edycja:
Królowa_Dramatu
Fanka BB :)
poczytałam wczoraj o tym i jeśli chodzi o wit D to faktycznie wyzwalana jest światłem słonecznym ale malucha nie można wystawiać bezpośrednio na słońce i zawsze trzeba smarować kremem z filtrem a ten krem blokuje też wit. D. Wczoraj się pytałam mamy i powiedziała że wit D zawsze się podawało (o K nie słyszała). Co do K to wydaje mi się, że w szpitalu podają zastrzyk.
No ale betina ma rację, na pewno w szpitali poinstruują co dalej, co podawać i jak.
No ale betina ma rację, na pewno w szpitali poinstruują co dalej, co podawać i jak.
anka26_x_07
Mama Laury :)
U nas witamine K podaja w szpitalu. Potem do 3mz podaje sie witamine D
Moja Laura jest z lipca i mimo ze bylo slonecznie ( i na buteloce) to i tak podawalam jej wit.D
Moja Laura jest z lipca i mimo ze bylo slonecznie ( i na buteloce) to i tak podawalam jej wit.D
Deizzi
Fanka BB :)
To ja mogę napisać jak mi kazano w sprawie witamin. Wszystko zalezy od tego jak dziecko będzie karmione:
1) Tylko mleko matki - w 9 dobie życia witamine K i D3 i tak aż do 4 miesiąca później już tylko witamine D3 (można zakupić 2w1 czyli oby dwie witaminy w jednej substancji ALE trzeba być pewnym że się tak będzie krmić bo w innym przypadku teg nie wykorzystamy)
2) Tylko mleko z butelki - tylko witamina D3 /wit. K jest zawarta w mleku modyfikowanym/
3) Mieszane karmienie - tak jak wyżej.
1) Tylko mleko matki - w 9 dobie życia witamine K i D3 i tak aż do 4 miesiąca później już tylko witamine D3 (można zakupić 2w1 czyli oby dwie witaminy w jednej substancji ALE trzeba być pewnym że się tak będzie krmić bo w innym przypadku teg nie wykorzystamy)
2) Tylko mleko z butelki - tylko witamina D3 /wit. K jest zawarta w mleku modyfikowanym/
3) Mieszane karmienie - tak jak wyżej.
u nas w UK zaraz po porodzie daja zastrzyk witaminy K.
D nie daja, wiec sie teraz zastanawiam czy dawac syniowi do 3 mies zycia bo chce karmic piersia. Kupilam juz sobie witaminy dla matek karmiacych i w nich jest wit D. I teraz nie wiem czy ta wit D przejdzie z moich tabletek, moim mlekiem do niego? Czy lepiej i tak mu bezposrednio podawac ta witamine?
D nie daja, wiec sie teraz zastanawiam czy dawac syniowi do 3 mies zycia bo chce karmic piersia. Kupilam juz sobie witaminy dla matek karmiacych i w nich jest wit D. I teraz nie wiem czy ta wit D przejdzie z moich tabletek, moim mlekiem do niego? Czy lepiej i tak mu bezposrednio podawac ta witamine?
anka26_x_07
Mama Laury :)
Mleko matki jest swoistym gatunkowo pokarmem dla niemowlęcia. Pokarm kobiecy pokrywa zapotrzebowanie na wszystkie składniki pokarmowe żywionego nim niemowlęcia przez pierwsze 4-6 miesięcy, poza witaminą D3.
Info z portalu internetowego zdrowotne.pl
Info z portalu internetowego zdrowotne.pl
reklama