reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawkowo ;-)

reklama
co do witaminy D, to w ludzkim mleku jest jej 1,5–8 IU/100 ml, niemowlęta: norma zalecana 20 µg, poziom bezpieczny 10 µg no i dochodzi do tego oczywiscie swiatlo sloneczne, ktore zapewnia biofotosynteza w skorze.

a co do witaminy K, to bede pytac w szpitalu, bo sama bez konsultacji balabym sie ja podac.

dziewczyny a ma ktoras z Was karte Euro 26, bo kod potrzebuje?

Ostatnia edycja:
poczytałam wczoraj o tym i jeśli chodzi o wit D to faktycznie wyzwalana jest światłem słonecznym ale malucha nie można wystawiać bezpośrednio na słońce i zawsze trzeba smarować kremem z filtrem a ten krem blokuje też wit. D. Wczoraj się pytałam mamy i powiedziała że wit D zawsze się podawało (o K nie słyszała). Co do K to wydaje mi się, że w szpitalu podają zastrzyk.

No ale betina ma rację, na pewno w szpitali poinstruują co dalej, co podawać i jak.

U nas witamine K podaja w szpitalu. Potem do 3mz podaje sie witamine D
Moja Laura jest z lipca i mimo ze bylo slonecznie ( i na buteloce) to i tak podawalam jej wit.D

To ja mogę napisać jak mi kazano w sprawie witamin. Wszystko zalezy od tego jak dziecko będzie karmione:
1) Tylko mleko matki - w 9 dobie życia witamine K i D3 i tak aż do 4 miesiąca później już tylko witamine D3 (można zakupić 2w1 czyli oby dwie witaminy w jednej substancji ALE trzeba być pewnym że się tak będzie krmić bo w innym przypadku teg nie wykorzystamy)
2) Tylko mleko z butelki - tylko witamina D3 /wit. K jest zawarta w mleku modyfikowanym/
3) Mieszane karmienie - tak jak wyżej.

Deizzi - a z wyprawkowych rzeczy jest coś co Ci się kompletnie nie sprawdziło? albo coś o czym zapomniałaś i trzeba dokupić?

u nas w UK zaraz po porodzie daja zastrzyk witaminy K.
D nie daja, wiec sie teraz zastanawiam czy dawac syniowi do 3 mies zycia bo chce karmic piersia. Kupilam juz sobie witaminy dla matek karmiacych i w nich jest wit D. I teraz nie wiem czy ta wit D przejdzie z moich tabletek, moim mlekiem do niego? Czy lepiej i tak mu bezposrednio podawac ta witamine?

Mleko matki jest swoistym gatunkowo pokarmem dla niemowlęcia. Pokarm kobiecy pokrywa zapotrzebowanie na wszystkie składniki pokarmowe żywionego nim niemowlęcia przez pierwsze 4-6 miesięcy, poza witaminą D3.
Info z portalu internetowego zdrowotne.pl

reklama
Do góry