reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawkowo ;-)

Królowa, ja teraz też wypytuję ludzi znajomych i ostatnio sprzedawców w sklepach i ten co piszesz jest najbardziej zajebisty ponoć! Jest najbezpieczniejszy i wygodny. Też będę go kupować. Mój chłop już się na niego napalił. :-)

reklama
Królowa ja taki własnie kupiłam, nie testowałam jeszcze, ale sugerowałam się crashtestami i atestami. Od kilku lat stoi najwyżej w tych rankingach. Dla mnie najważniejsze jest bezpieczeństwo. Jak już wydawać kasę, to na coś konkretnego. Najbardziej znany i uznawany jest ranking ADAC, możesz sobie tam sprawdzić. Ale ja polecam z czystym sumieniem MaxiCosi:tak:

katiuszka u mnie ilościowo obawiam sie nawet ze bedzie więcej jak juz uporządkuje wszystko na półkach wiec don't worry ;)
Królowa my mamy wlaśnie ten fotelik (dostaliśmy go od znajmych wiec z pewnego źródła, inaczej bala bym sie używanego). w testach wypada dobrze, ja sie tylko zastanawialam czy nie dokupic do niego tej bazy izofix.. ale sama juz nie wiem..

Ja też jestem raczej przekonana, że kupimy właśnie ten fotelik. Dowiedziałam się dzisiaj, że są adaptery do tego fotelika do wózka, który sobie upatrzyłam. Ale bazę isofix też chcę kupić. Raz, że ponoć bezpiczniej z bazą (mniejsze ryzyko, że za którymś razem fotelik źle się założy) a dwa, że jest to naprawdę proste a ja jestem wygodna :) poza tym myślę, że szarpanie się z fotelikiem zawsze wybudzi dziecko.
Ta baza chyba później pasuje też do innych fotelików, dla większego dziecka?

ja od wczoraj jestem sama w domku i miałam czas żeby na spokojnie przejrzeć dwa worki ubranek z garderoby.Wybrałam tylko te biało różowe ewentualnie z żółtym;-).Juz sie susza w pralni.Jesze jedna tura została wyprac białe,no i ręcznie muszę powygniatac kilka delikatnych rzeczy.Jestem padnieta.
A'propos fotelików samochodowych ja mam Bebe confort creatis fix-tez dobrze wypada w testach.Tylko trochę cięzki.Ale ogólnie ok.
Zamówiłam dziś na allegro kilka drobiazgów typu pieluchy flanelowe,smoczek z aventu,gaziki jałowe itp

Widziałam, że była dłuższa dyskusja nad tym czym przykrywać dzieciaczka do spania... Pewnie rzeczywiście zależy to od dziecka ale mogę się i ja swoim doświadczeniem podzielić;) Dla mnie na pierwsze miesiące najwygodniejszy jest kocyk lub rożek żeby dziecko dość dokładnie owinąć. Kołderka na początku podobno nie jest bezpieczna a śpiworek jednak dla takiego maluszka wydaje się mi za luźny i za dużo zapinania... Zawinąć łatwiej... Później koło pół roku przeszłam na kołdre ale nie wiem czy był sens... dopóki małą zbytnio się nie kręciła to było jeszcze ok (choć i tak często nóżkami sciągała). A jak już nauczyła się porządnie przekręcać i jeszcze jakoś przemieszczać to zazwyczaj lądowała na kołdrze a nie pod nią i ciężko było ją wyciągnąć i wtedy śpiworek okazał się najlepszym rozwiązaniem (bo na zawijanie w kocyk to już za duża). Więc teraz w sumie nawet nie kupuję drugiej kołdry bo i tej pierwszej nie używam;)
Królowa ja też miałąm i dalej mam ten fotelik. W testach ma świetne opinie i w użytkowaniu też się świetnie sprawdza. No i właśnie większość wózków ma możliwość dokupienia do niego adapterów co jest bardzo wygodne (w wózku maxi cosi jeszcze wygodniejsze bo wystarczy jedną rzecz przestawić i wchodzi albo fotelik albo gondola;)). A jeżeli chodzi o bazę to nie jestem przekonana... Był czas, że one się z tych baz wypinały i mówiono, że nawet bezpieczniej bez więc trzebaby poczytać jak to jest teraz... A jeżeli chodzi o montowanie tego fotelika bez bazy to jest dość proste i wygodne i nigdy w ten sposób dziecka nie obudziłam... na pewno nic nie trzeba szarpać. Co innego z kolejnym fotelikiem jak z tego wyrośnie bo je już się trudniej montuje i raczej zostawia na stałe w samochodzie (zresztą ciężko byłoby w nim dziecko nosić więc nie jest to istotne). No i różne są te foteliki póżniej z bazą lub bez. Ja mam naprzykład chyba jeden z bardziej polecanych maxi cosi i on np. nie jest montowany do tej bazy.... Ale ja bym jeszcze poczytała... Ja już mam foteliki bez bazy więc się nie zastanawiam nad tym po prostu.

Królowa moim zdaniem jest jednym z najlepszych na rynku więc my go nabyliśmy dla Gabrysia, zresztą wierna jestem maxi cosi bo teraz korzystam z tobiego:) Nela będzie miała fotelik po bracie...dziś właśnie odbyło się wielkie pranie tapicerki, wkładki dla noworodka i daszka...więc od poniedziałku pakuje go w folię, żeby się nie zakurzył i będzie czekać na naszą małą damessę:-D

reklama
My mamy recaro young profi plus z isofixem, następny jaki kupimy to też na pewno recaro taki od 9-36 kg, wykonanie super, w testach ok, mój M. jest fanem sportów samochodowych a recaro to znana sportowa firma i raczej nie było gadki:) zreszta większość znajomych właśnie z recaro korzysta - jedynie Ci co maxi cosi mura wózki mieli to z maxi cosi, adaptery recaro-x-lander bezproblemowo do dostania:)

co do spania to mam kocyki z bobasa ale będę raczej próbować śpiworków - mam 3 na początek, jeden kupiłam, dwa dostałam. Pościeli raczej do skończenia przez małą roku stosować nie będę to nie kupuje na razie!!!

Do góry