reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka

reklama
@julia0903 po Twoim wpisie przypomniały mi się porady fizjoterapeutki ze szkoły rodzenia. Dziecko a w zasadzie noworodek powinno mieć spętane rączki, żeby czuło się bezpiecznie i nie wybudzało się przy odruchach moora (czy jakos tak) ale nóżki powinno mieć swobodne, żeby nie zaburzać rozwoju bioderek. My z bioderkami mieliśmy akcje po wizycie usg u niekompetentnego radiologa i ortopedy. Na szczeście wszystko było ok. Ale po tym na noc często wkładałam mu między kolanka zwinięta pieluchę (spał na boczku) i starałam się mu drzemki robić w pozycji żabki na brzuszku (choć strasznie tego nie lubiał).

@julia0903 mnie się udało kupić za 50 zł.więc jestem zadowolona . Trochę szkoda by mi było dawać 120 za nowy , który i tak posłuży krótko. A i tak miałam szczęście, bo wygląda jak nieużywany [emoji5]

Napisane na SM-G925F w aplikacji Forum BabyBoom

Dziewczyny jak Wy robicie z łóżeczkiem? Mamy pokój dla małej, zamierzamy kupić mebelki. Myślę jednak, że chyba 1 rok to i tak musimy kupić łóżeczko dostawne do swojego (takie zwykłe 120x60cm niestety nie wejdzie do naszej sypialni), bo przecież małej nie zostawie samej w pokoju..:( I co w tym łóżeczku? Materac, prześcieradło i rożek? Druga sprawa (tak jestem zielona;p) czy takim małym dzieciom zakłada się buciki?? Czy same skarpetki (i potem np do śpiworka na spacer)? Bo niby są takie małe buciki..

ja szykuję pokój dla małego osobny i tam będzie łóżeczko 120x60 (w łóżeczku materac piankowy, prześcieradło i rożek), przewijak, ubranka, kosmetyki do pielęgnacji, zabawki, ale w nocy spać będzie z nami w sypialni w koszu mojżesza (bo łóżeczka tez by nam nie weszło), który dziś szczęśliwie zakupiłam :) później wrzucę zdjęcia. W koszu może spać tak do pół roku, ale jak tylko poczuję się na tyle pewnie, żeby mógł spać u siebie to przeniosę go do normalnego łóżeczka na stałe, jakoś niani elektrycznej nie ufam

Ostatnia edycja:
@MamusiaToJa bardzo ładne łóżeczko! Zdradzisz, gdzie kupiłaś?
@maryqska takich wałeczków nie kupowałam, ale sama rolowałam kocyk, żeby maluch się nie przekręcał i leżał na boczku, na którym go położyłam. Kładłam na zmianę, raz na jednej, raz na drugiej stronie, żeby główka nie była spłaszczona tylko z jednej strony. Była to sugestia znajomej rehabilitantki od noworodków. Nie pamiętam jak długo robiłam wałeczki z kocyka, pewnie przez parę pierwszych tygodni.

Rożka praktycznie nie używałam, miałam pożyczony na początku przy starszym synu. Ta sama rehabilitantka odradzała rożki, twierdząc, że nie wiadomo jaką dziecko ma pozycję w środku, jeśli nie jest zbyt ściśle zawiązane. Bardziej przekonują mnie otulacze bo można dość ściśle dziecko owinąć.
Zamówione z allegro ;) wstawilaby link ale tu nie potrafię :)

@iryski tak jak już dziewczyny wspomniały najlepiej na płasko. My dawaliśmy pod główkę pieluszkę flanelową a jej brzegi zawijaliśmy pod materacyk. Przede wszystkim milsza w dotyku niż prześcieradełko, a po drugie w razie ulewania szybka wymiana na nową. Na początku kładliśmy w śpiworku ale jakoś nam to nie pasowało i koniec końców spał pod kołderką, a jak było cieplej to pod lekkim kocykiem. Jeśli chodzi o poduszkę to długo nie używaliśmy, a teraz śpi ale na takiej płaskiej, więc prawie jakby jej w ogóle nie było.;)

reklama
Dziewczyny byłam dziś w końcu u kuzynki po te ciuszki. Przywiozłam 5 kartonów, więc teraz czeka mnie segregowanie. W jednym kartonie były ubranka po moim synku i powiem Wam, że tak jakoś sentymentalnie mi się zrobiło kiedy je przekładałam. Jeszcze tak niedawno nosił takie malutkie ciuszki, a teraz biegał koło mnie wołając np. "Mamo chce mi się siku" :rolleyes: Ale te dzieci szybko rosną.

Do góry