reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka

Oczekująca, u nas najpierw będzie hamaczek (zamiast kołyski) przy naszym łóżku a dziecko owinięte w otulacz lub śpiworek. Później łóżeczko + materac piankowy + kocyk. Nasz synek spał w osobnym pokoju od ok 7 miesięcy. Tak było lepiej dla wszystkich, on też wtedy lepiej spał. Ja tylko musiałam kursować na karmienie ale i tak wolałam to niż skradanie się wieczorem na palcach i szeptanie :) Każde dziecko jest inne, więc biorę pod uwagę że tym razem mogę mieć przytulaska, który będzie spał z nami w łóżku :)

Butki jak dziewczyny piszą, im później tym lepiej. Na wiosnę lub jesień być może przydadzą się takie bamboszki na spacery, gdy będziemy zakładać polarowe pajacyki, o np takie miał Adaś

DSC013933.jpg

Generalnie dopóki dziecko nie chodzi to buty są zbędne. A jak się uczy chodzić to najlepiej na boso lub w skarpetkach z abs lub ewentualnie w minimalistycznych miękkich butkach. Moje ulubione to te w stylu Bobux Link do: BOBUX

Maryquska, składniki kupuję na stronie Link do: Zrób Sobie Krem Kosmetyki Naturalne :) Będę go robić pewnie w drugiej połowie listopada. Jasne że możesz zamówić i wyślę do koleżanki :)

Jeśli chodzi o herbatki laktacyjne to też nie jestem pewna na ile działają a ile to siła sugestii :D Ale piłam i pić będę. A tu ogólnie o ziołach i trunkach mlekopędnych Link do: Herbatki na laktację, trunki i zapachy mlekopędne oraz zioła które ograniczają produkcję mleka :)

To coś do spania co wrzuciłaś Maryqska mnie nie przekonuje.

Iryski ... i rożek Ci wystarczy, przynajmniej na pierwsze tygodnie :) a potem i tak życie pokaże co Twój maluch lubi najbardziej i sama wybierzesz czy kocyk, czy śpiworek czy kołderka. U nas poduszka i kołderka do tej pory się nie sprawdzają (a synek ma 1,5 roku prawie) a u innych sprawdzają się prawie od początku.

Załączniki

• DSC013933.jpg
    DSC013933.jpg
    683 KB · Wyświetleń: 78
reklama
Proszę wytłumacz mi jak krowie na granicy to w czym śpi taki maluch? Bo myślałam, ze prześcieradło, na to dzidzia w rożki i ewentualnie kocyk do przykrycia jak zimno. Wiem,ze pytania jak na mój wiek są naiwne,ale nie mam doświadczenia, a chciałabym jak najlepiej. Najpierw myślałam o tych ślicznych, białych komplecikach : poduszeczka,mkolderecxka, baldachim, osłonki i wszystko on.bajery. Ale wyczytałam,ze kołderka i poduszeczka nie są dobre poniżej roku. Potem zachwyciłam się Woombie. Zreszta tu tez Was wypytywałem. Np i w końcu jak kupiłam rożek jako kompromis miedzy jednym a drugim, a teraz czytam, ze Wam tez się nie sprawdził. I zgłupiałam. Poratujcie wyjaśnieniami,
Bardzo duzo zalezy od dziecka.
Niektóre lubia spać zawiniete inne nie lubia zawijania. Jedne sie wierca inne nie.
Moja od urodzenia spaka pod kolderka a potem w spiworku bo jak ja wklafalismy w rożek to był placz.
Napewno nie polecam poduszki,najzdrowiej dla malenstwa na plasko spać.
Sa też dzieci które bardzo dobrze czuja sie zawiniete na poczatku.
Ja bym brala pod uwage rożek, albo otulacz do trzeciego miesiaca zycia. Sprubuje moje aktualne zawijac ale nic na sile. A potem bedzie kolderka albo spiworek w zaleznosci jaka wiercipietka sie trafi.

Ja przy synku rożek sobie darowałam bo u bratowej się nie sprawdził. Ale ja z bawełnianego kocyka robiłam rożek i wystarczał w zupełności. No i mój synuś to kawał chłopa był od początku więc "łatwy" w obsłudze. Niektóre mamy owijają w rożki drobne maluszki bo czują się pewniej w ich noszeniu itd. Otulacza gotowego motherhood nie kupiłam bo sugerowałam się opinią mamy u której się nie sprawdził (a miałam w planach). Za to kupiłam dużą pieluchę otulacz motherhood za radą prowadzącej szkołę rodzenia. Była super do owijania i później do wózka na spacery.

@aniay piękne ubranka!!! Koniecznie muszę się zaopatrzyć w kilka typowo dziewczęcych ciuszków bo po moich chłopakach (4 i 6 lat) mam same neutralne i chłopięce.

MiMeMi, Twój Adaś urodził się w zimie? Właśnie zastanawiam się nad kocykiem to owijania synka, jak gruby powinien być? Myślałam o takim bawełnianym lub bambusowym, raczej cienkim i ewentualnie moją zawiniętą paróweczkę przykrywać czymś dodatkowym jeśli będzie potrzeba. Jaki Ty miałaś ten kocyk?

@MamusiaToJa bardzo ładne łóżeczko! Zdradzisz, gdzie kupiłaś?
@maryqska takich wałeczków nie kupowałam, ale sama rolowałam kocyk, żeby maluch się nie przekręcał i leżał na boczku, na którym go położyłam. Kładłam na zmianę, raz na jednej, raz na drugiej stronie, żeby główka nie była spłaszczona tylko z jednej strony. Była to sugestia znajomej rehabilitantki od noworodków. Nie pamiętam jak długo robiłam wałeczki z kocyka, pewnie przez parę pierwszych tygodni.

Rożka praktycznie nie używałam, miałam pożyczony na początku przy starszym synu. Ta sama rehabilitantka odradzała rożki, twierdząc, że nie wiadomo jaką dziecko ma pozycję w środku, jeśli nie jest zbyt ściśle zawiązane. Bardziej przekonują mnie otulacze bo można dość ściśle dziecko owinąć.

Iryski rozmawialam z polozna jak dziecko do snu polozyc, powiedziala ze moze byc kolderka ale po bokach podwinieta pod materac zeby dziecko czasem sobie nie glowke nie zaciaglo...pytalam czy moze do rozka na noc , powiedzjala ze nie poleca bo dziecko jak na poczatku lubi byc opatulonr tak pozniej lub luzno...wiec spiworek jak najbardziej pasuje;)
Poduszki najlepiej nie uzywac na poczatek.

MamoToJa swietne lozeczko;)

Gato wyobraz sobie ze ten sam co kupilam i ty sa jednak w sklepie!!!;) widzialam granatowe ale bialego niewidzialam...

reklama
MiMeMi, Twój Adaś urodził się w zimie? Właśnie zastanawiam się nad kocykiem to owijania synka, jak gruby powinien być? Myślałam o takim bawełnianym lub bambusowym, raczej cienkim i ewentualnie moją zawiniętą paróweczkę przykrywać czymś dodatkowym jeśli będzie potrzeba. Jaki Ty miałaś ten kocyk?
Miałam ulubione dwa kocyki - jeden bawełniany, drugi a'la kołderka z motherhood. Robiłam z nich rożki. A nocą zazwyczaj przykrywałam jeszcze dodatkowym kocykiem. Miałam też dwa grube akrylowe kocyki.
I jeszcze ze dwa cienkie polarkowe. Ale w polarek nigdy bezpośrednio dziecka nie owijalam, tylko w pieluchę i najwyżej taki lekki rożek robiłam. Spróbuje zrobić poźniej zdjęcia.
U nas w domu temp. była ok 21,5 - 22 stopnie, nad ranem chłodniej. Może nieraz wyższa w sypialni. Zależało od temp na zewn i automatyki pieca ;-).

Do góry