reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka / Zakupowe szaleństwa ;-)

reklama
Merlin ja chyba sie zdecyduje na woreczki ,pomimo ze butelki i laktator mam z jednej firmy i nie bylo by problemu ze smoczkiem ale woreczek jakos bardziej mi odpowiada -chyba:) albo sproboje i to i to na poczatek tzn na juz nei kupuje nic bo nom mi si elaktacja rozkreci to pewno troche potrwa i wogole jak si erozkreci:(

Majeczka rozkreci sie tylko jak ze wszystkim czasu trzeba:tak: dawno Cie nie było co tam u Was :-)

dziewczyny zastanawiam się nad przechowywaniem mleka - jakie macie doświadczenia lepsze są pojemniki do lodówki i mrożenia czy lepiej woreczki ? chciałabym coś kupić tak na pierwszy rzut - tylko w sumie sama nie wiem czy warto na zapas :confused: dostałam laktator nuk ręczny - ale bez butelki i pojemników. Za to wcześniej kupiłam sobie butelki do karmienia tomme tippee które oczywiście nie pasują i teraz nie wiem jak wybrnąć hymm
może jeden pojemnik pod laktator a dalej woreczki - tylko czy takim przelewaniem więcej nie stracę bo to z laktatora do woreczka a później z woreczka do butelki ?

właśnie też szukałam informacji odnośnie przechowywania i mrożenia mleka, znalazłam post użytkowniczki Kruszki z sierpniówek, może komuś się przyda bo mnie na pewno bardzo:
"W temperaturze pokojowej Twoje mleko może być przechowywane przez 10 godzin (siara przez 24 godziny);
W lodówce mleko można przechowywać do 5 dni;
W zamrażalniku znajdującym się w lodówce - 2 tygodnie;
W zamrażalniku lodówki, która ma osobne drzwiczki - 3 lub 4 miesiące;
W zamrażarce - pół roku lub nawet dłużej.

Zamrożony pokarm najlepiej jest rozmrażać przy pomocy strumienia chłodnej wody, stopniowo zmieniając ją na coraz cieplejszą. Można też włożyć naczynie z pokarmem do pojemnika z ciepłą wodą. Pokarm najlepiej ogrzewać do temperatury 37 stopni C. Nie należy gotować mleka. Zamrożony pokarm można przełożyć do lodówki i zużyć w przeciągu najbliższych 24 godzin (nigdy nie można ponownie zamrażać pokarmu !).

Nie należy ogrzewać mleka w kuchence mikrofalowej (mikrofale nie grzeją równomiernie). Mleko przed podaniem dziecku należy dokładnie rozmieszać, gdyż na powierzchni zbierają się zazwyczaj kuleczki tłuszczu."

co do pojemników to ja co prawda doświadczenia nie mam, ale skłaniam się ku pojemnikom takim jak Risia pokazała w linku, akurat laktator też mam medeli więc jeden taki pojemnik kupię na wszelki wypadek żeby był, a jak się okaże że trzeba więcej to dokupię.

Ja modlę się, żeby dane mi było karmienie piersią, ale nigdy nie wiadomo w jakiej sytuacji się znajdziemy, że butelka jednak będzie nam potrzebna. Dlatego puki co zaopatrzyłam się w zestaw startowy Tommee Tippee >>> Zestaw startowy Tommee Tippee 0% BPA (2516670962) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. , do tego dokupiłam dwie przykrywki do butelek >>> Przykrywka do butelek Tommee Tippee (2525836360) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. , dlatego pojemników na mleko kupować już nie będę. Butelka będzie mi robić za pojemnik. Ewentualnie poszukam jeszcze woreczków do mrożenia pokarmu.

a te woreczki na mleko to sa jednorazowe?
ja do uzytku domowego bede korzystac z pojemniczkow tt, ktore mam w zestawie. a woreczki zostawie na wychodne - do babci albo do zlobka... latwiejsze mi sie wydaja w transporcie jakos. no i tez woreczki mozna sobie podpisac, zeby terminu waznosci nie przegapic, wiec jak sie laktacja rozbuja na dobre, to moze sobie sprawie taki podreczny magazynek na wszelki wypadek. a pojemniczki bardziej lodowkowo. o.
o ile dane bedzie mi karmic, na co bardzo licze!

woreczki na mleko-hm, jakos nie moge tego 'zobaczyc' tzn wyobrazic sobie. wole chyba jakis taki specjalnie do tego przystosowany pojemniczek i takiego poszukam.

wlasnie dostalam posciel-sliczna :) Oli bedzie spal pod dinozaurem ;)

reklama
no ja tez nie bede raczej mrozic ;) poza tym najpierw chce zobczyc czy w ogole mi laktacja sie rozkreci bo niby mam ta siare ale tyle co kot naplakal... pozyjemy, zobaczymy ;)

Do góry