reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka i inne zakupy dla naszych Maluszków

MoniQa bardzo ładny wózek:tak:

Też widziałam ten program. Pościeli co prawda i tak miałam nie wkładać bo planuję, że Małgosia będzie spać w rożku, ale co do ochraniacza to na pewno założę. Jakoś wolę, żeby niunia podczas snu jak ruszy rączką to jak gdzieś uderzy to w miękki ochraniacz niż twarde, drewniane szczebelki :tak:

reklama
no to ja na razie pisze, co mi sie do tej pory nie przydalo:
1. rekawiczki niedrapki - Nina zdejmuje je w jakies 2-3 sekudny :-). zamiast tego zakladam jej skarpetki sciagaczowe na lapki - siegaja az do lokcie i duzo trudniej je zdjac.

2. gaziki do pielegnacji pepka - trzeba to robic patyczkiem do uszu zwilzonym spirytusem. gaziki do bani.

3. koszula do karmienia - ja kupilam jedna na allegro, ale wogole mi sie przydala. ma za krotke to rozciecie - co prawda piers wychodzi, ale nie ma swobody ruchow. chyba by musiala to rozpinanie siegac co najmniej do pepka :-) moze dlatego, ze jestem wysoka, ale w kazdym razie nie sprawdzilo sie.

4. karuzela - musi byc na pewno zdejmowana, bo inaczej po prostu przeszkadza we wkladaniu dziecka do lozeczka. moja Ninka na razie tylko raz sie nia zainterseowala i to na bardzo krotko. mysle, ze dopiero pozniej sie moze przydac

5. biustonosz do karmienia specjalny - kupilam toto na allegro w promocji za 15 zl i jest do dupy! cisnie i wogole. chyba jednak najlepiej kupowac drozsze, lepsze i przede wszystkim przymierzyc!!!

no to tyle z moichskromnych doswiadczen ;-)

Gufi - dzięki Ci za cenne wskazówki - ja miałam się zaopatrzyć w niektóre z wymienionych przez Ciebie rzeczy, koszule juz mam ale ja mam dość duże rozcięcia a jestem raczej mała ;-)
a niestety stanik też kupiłam na aqllegro chyba ten sam co Ty koszmar

Gufi a jakie bluzki sa najwygodniejsze? i jak szybko zszedl ci brzuch? nosisz ciazowe czy te co przed ciaza? bo czytalam zeby sobie przygotowac te co sie nosilo tak w 7 miesiacu... ten biustonosz jest do dupy bo za ciasny, czy ogolnie te specjalne do karmienia sa do dupy? jak dobrze jest miec kogos, kogo mozna zapytac o rade...:-)

Ja kupilam tylko 2 pary tych rekawiczek, bo jak patrze na kolezanki corke to widac ze sie przydaja, ale nie wiadomo co bedzie przy mojej malej.
Co do koszuli to powiem Wam ze nawet takiej owej nie mam, wiec pewnie bede zawijala cala do gory :-D
A staniczek to kupilam tylko jeden, na targowisku we wakacje, kosztowal mnie 10 zlotych, powiem Wam ze jak na razie pasuje a jak sie sprawdzi w praktyce-poczekamy. a ja ogulnie to lubie sportowe staniczki w domu nosic, te moje bardzo sa elastyczne i latwoobnizyc je pod piers bez ucisku, wiec tesik wyprubuje to.
Karuzelki nadal nie mam, z tym ze lozeczko malej jest ustawione tak aby moc dojsc z dwoch stron wiec to akurat nie powinno przeszkadzac.

No Gufi pisz nadal co i jak, mosimy sie od kogos uczyc :tak:

justyna - ja tam nosze zwykle bluzki i koszulki i po prostu zawijam do gory jak karmie.

mnie brzuszek zszedl bardzo szybko, bo juz na drugi dzien po porodzie mialam prawie plaski, a po 1,5 tygodnia czyli w srode zmiescilam sie w swoje spodnie sprzed ciazy. ale to jest bardzo indywidualna spraw - np. obie dzieczyny, ktore lezaly ze mna w szpitalu mialy w 3 dobie po porodzie brzuchy jak w 7-8 miesiacu...

hej

jestem w 27 tyg.ciąży a jak tylko sie dowiedziałam o tym fakcie, to już chciałam kupować ciuszki które mi się podobały:-).Największym moim wyzwaniem do kupienia będzie wózek,podobają mi sie z podwójnymi obrotowymi kółkami,ale z drugiej strony z dużymi kółkami też są fajne,ja chce wózek praktyczny dla mnie i wygodny dla malucha,oglądam na tvn style program "mamo już jestem", w jednym z odcinków były pokazane wózki,ale żaden mi sie nie podobał.Z wóżkami to jest różnie jeden ma to drugi znowu coś innego i w sumie to może z kilku wózków skompletowało by się jeden

Gufi a cwiczylas w ciazy, albo uprawialas sport przed ciaza? moze to od tego zalezy w jakiej kondycji bylysmy wczesniej...

Paulinko ja dopiero w ciazy przezucilam sie na sportowa bielizne, bo cycusie rosna z dnia na dzien, a te staniki wydaja mi sie najbardziej elastyczne i same dopasowuja sie do wielkosci i ksztaltu, a przytym ladnie podtrzymuja piersi. Czytalam, ze bardzo wazne jest dopasowanie stanikow w ciazy i w okresie karmienia, zeby byly odpowiednio podtrzymane i nie zwisaly, bo pozniej moga nam te "zwisy" zostac... ja nawet spie w staniku...

dziewczynki,mam jeszcze jedno pytanko.chodzi o laktatory.przydają się,czy raczej nie? bo chce coś zakupić,tylko nie wiem jaki.czy elektryczny czy może do ręcznego ściągania.

reklama
Witam :)
No to i ja napiszę co mnie się nie przydało a co okazało się niezbędne...
- zupełnie nie przydały mi się na razie płatki kosmetyczne dla niemowlaczków (do pępuszka używałam gazików jałowych nasączonych spirytusem a teraz już kikutek odpadł i Mariczka ma co raz łądniejszy pępuszek :-))
- niezbędny okazał się bepanthen plus (Mariczka dostała drobniutkiej wysypki od... przemywania oczek solą fizjologiczną i kilkakrotne posmarowanie bepanthenem bardzo szybko zlikwidowało wysypkę)
- biustonosz do karmienia u mni sprawdza się rewelacyjnie... ja kupiłam dwa i używam non stop na zmianę
- laktator w moim przypadku też okazał się niezbędny ale to dlatego że musiałam dla Maleńkiej odciągać pokarm do szpitala...
- koszula do karmienia kompletnie u mnie się nie sprawdziła póki co...
- Maleńka śpi na razie w rożku i na wierzch okrywam ją kołderką więc u mnie pościel się przydała (Mała przez to że jest wcześniaczkiem ma nie za dużo tłuszczyku i jest zmarźluszkiem :-) ) Poduszki nie używam za to Malutka śpi na takim klinie specjalnym co bardzo sobie chwalę.
- łapki niedrapki też się u mnie nie sprawdzają, Mariczka sciąga je w kilka sekund, tak jak Gufi zakładam skarpetki :-)
To na razie tyle ode mnie... jak przyjdzie mi do głowy coś jeszcze to napiszę :-)
A jeśli chodzi o bluzki to mnie najwygodniej jest we wszelkiego rodzaju bluzkach rozpinanych czy to na guziki czy na suwak ale to chyba rzecz gustu :-)
Co do brzuszka to w chwili obecnej jestem chudsza niż przed ciążą a brzuszek "spadł" w niecały tydzień :-) jedyne co pozostało po ciąży to widać u mnie jeszcze brązową kreskę... mam nadzieję że zejdzie ;-)

Do góry