reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wyprawka dla naszych Maluszków ♥

Ja mam fride ale kupie katarek. Frida nie da sie tak wsxystkiego wyciagnac

Kleo ladna posciel I teraz pasuje I dla dziewczynki I dla chlopca

reklama
Ja mam i fridę i katarek i powiem szczerze, że katarkiem nie odwazylabym się noworodkowi czy małemu niemowlęciu odciągać. Ale dla większych dzieci jest super. Szkoda, że do nowego odkurzacza nie pasuje.

Bonusowa zobacz na ich stronie masz koncowke elastyczna Link do: Aspirator kataru dla dzieci i niemowląt od 1 dnia życia . Ja mam dla malego i tez bym się odważyła, ale los zdecydował za nas, taka okropna infekcja się przybłąkała, że nie miałam wyjścia. Teraz się zastanawiam czemu tego wczesniej nie zrobiłam, Katarek jest bezpieczny i tylko dla swojego chyba bezpieczenstwa zawsze ustawialam na mniejsza siłę :) jak przyloszysz obok dziurki to bedzie wszystko ok :)

zamówiłam kocyk, rożek, zasłony i falbankę do łóżeczka dzisiaj w takim wzorze. Pierwotnie zamiast żółtego miał być niebieski, ale stwierdziłam, że skoro nic nie umie mi powiedzieć płci na 100% to już do porodu pewnie w to nie uwierzę i zostają kolory neutralne. Zamówiłam też przewijak z wanienką, termometr i katarek plus. Używała któraś z Was ten aspirator? Używa się go razem z odkurzaczem, podobno hit hitów dla dzieci.
Zobacz załącznik 762871
Moja sobie tego do odkurzacza nie pozwolila i musialam wrocic do zwyklego aspiratorka

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

Przy dużym katarze Frida nie daje rady. Poza tym przez fridę można załapać jakieś cholerstwo od dziecka. Na początku katarek wydawał mi się dziwny i używałam fridy, ale po kilku miesiącach jednak poszła w odstawkę. Może przydać się chyba tylko np. na wyjeździe jak nie ma dostępu do odkurzacza.

Nie ma się co bać katarka. Dzieci instynktownie otwierają buzię i dzięki temu nie tworzy się podciśnienie. Tylko na najniższych obrotach odkurzacza.

Mój mąż sam sobie kiedyś zrobił ale zrobił to źle i miał kuku

cb7wugpju04jz4q8.png

Co do niezbędnych rzeczy to nosefrida lub katarek jak najbardziej.
A teraz to co mi się przydało:
- nakładki na sutki silikonowe do karmienia
- gaziki i woda fizjologiczna
- octenisept - do psikanua na pępek. U nas można moczyć pępek przy kąpaniu, ale potem psikac tym specyfikiem, rewelacja, na zadrapania też pomaga :)
- tetra i to dużo, bo dzieci strasznie ulewaja.
- 3 szczotki do butelek dla mam które z różnych powodów nie mogą karmić piersią.
- wyparzacz do butelek.
- płyn do mycia butelek, jest w Tesco, fajna sprawa.
- plastikowy lezaczek do wanienki jeśli boicie się trzymać noworodka podczas kąpieli. Ja mam do tej pory i sobie chwalę.
- malutki smoczek
- rożek, niezawodny gdy skończcie w nocy karmić, bo jak odlozycie takiego oseska do łóżeczka bez rożka to poczuje że łóżeczko zimne i się rozbudzi. W rozku ma tę samą temperaturę. Sukces!
- obcinacze do paznokci, bo te kluski rodzą się z dluuuugimi pazurami.
- szczotka miękka do wlosow. Lepsze ukrwienie główki i ciemiączka.
- bepanten lub tormentiol na odparzenia.
- zel aromactiv - już od 1 dnia życia super przy katarku.
- witamina D
- jedno opakowanie mleka mm w razie czego.
- butelki 0+
- glukoza w proszku, potrzebna przy żółtaczce, warto mieć to tylko 6 zł.
- espumisan lub biogaja
- szczoteczka silikonowa na dziąsła, ale to już po 2 miesiącu życia.

I wiadomo ubranka, pampersy, chusteczki do pupy, oliwki nie polecam bo skóra nie oddycha, lepiej balsamy dla noworodków.
Fajna jest też chusta na odbijanie.
Ręczniki co najmniej 3, proszek lub żel do prania ubranek.
Jak Dzieciątko uleje siarą szybko wypierzcie!!! Ciężko schodzi ta zolc od siary Masakra. Większość ubranek mam zniszczone.

Dużo tego jest, jak przypomnę sobie to jeszcze napiszę :)

Ja mam monitor oddechu dla dziecka, spałam dzięki temu spokojnie.
Kupiłam dla swojego spokoju.
Jestem zadowolona, nie musiałam nasłuchiwać czy dziecko oddycha .
Zresztą mam złe wspomnienia co do bezdechu.

reklama
Co do niezbędnych rzeczy to nosefrida lub katarek jak najbardziej.
A teraz to co mi się przydało:
- nakładki na sutki silikonowe do karmienia
- gaziki i woda fizjologiczna
- octenisept - do psikanua na pępek. U nas można moczyć pępek przy kąpaniu, ale potem psikac tym specyfikiem, rewelacja, na zadrapania też pomaga :)
- tetra i to dużo, bo dzieci strasznie ulewaja.
- 3 szczotki do butelek dla mam które z różnych powodów nie mogą karmić piersią.
- wyparzacz do butelek.
- płyn do mycia butelek, jest w Tesco, fajna sprawa.
- plastikowy lezaczek do wanienki jeśli boicie się trzymać noworodka podczas kąpieli. Ja mam do tej pory i sobie chwalę.
- malutki smoczek
- rożek, niezawodny gdy skończcie w nocy karmić, bo jak odlozycie takiego oseska do łóżeczka bez rożka to poczuje że łóżeczko zimne i się rozbudzi. W rozku ma tę samą temperaturę. Sukces!
- obcinacze do paznokci, bo te kluski rodzą się z dluuuugimi pazurami.
- szczotka miękka do wlosow. Lepsze ukrwienie główki i ciemiączka.
- bepanten lub tormentiol na odparzenia.
- zel aromactiv - już od 1 dnia życia super przy katarku.
- witamina D
- jedno opakowanie mleka mm w razie czego.
- butelki 0+
- glukoza w proszku, potrzebna przy żółtaczce, warto mieć to tylko 6 zł.
- espumisan lub biogaja
- szczoteczka silikonowa na dziąsła, ale to już po 2 miesiącu życia.

I wiadomo ubranka, pampersy, chusteczki do pupy, oliwki nie polecam bo skóra nie oddycha, lepiej balsamy dla noworodków.
Fajna jest też chusta na odbijanie.
Ręczniki co najmniej 3, proszek lub żel do prania ubranek.
Jak Dzieciątko uleje siarą szybko wypierzcie!!! Ciężko schodzi ta zolc od siary Masakra. Większość ubranek mam zniszczone.

Dużo tego jest, jak przypomnę sobie to jeszcze napiszę :)
Jak dla mnie te nakładki silikonowe na sutki kompletnie zbędne.

Jeszcze dla starszego miałam dokładnie to samo. Z laktatora byłam zadowolona i dokupiłam drugi taki sam, żeby na 2 lecieć i zaoszczędzić połowę czasu. Zadowolona byłam jak najbardziej, tylko jak dla mnie trochę głośno pracuje, ale ja nie mam porównania z innymi elektrycznymi, więc w tej kwestii nie pomogę. Pierwszą sztukę swojego dostałam, więc nie wybrzydzałam.
Co do monitora oddechu, to pisałam już kilka razy, że uważam, że to jedne z najlepiej wydanych pieniędzy jeśli chodzi o wyprawkę. Monitor dał mi niesamowity komfort. Mogłam spokojnie spać, bo wiedziałam, że jak się coś będzie działo, to się obudzę. Dla porównania, to jak się opiekowałam synkiem siostry przez kilka dni jak był malutki, to miałam kompletnie nieprzespane noce, bo co chwilę się budziłam, żeby sprawdzić czy oddycha.
Jeszcze bardziej upewniłam się, że dobrze, że kupiłam monitor, kiedy dowiedziałam się, że synek moich znajomych umarł z powodu śmierci łóżeczkowej. Zmroziła mnie ta informacja, ponieważ mały był całkowicie zdrowy, a rodzice nie byli w grupie ryzyka jeśli chodzi o śmierć łóżeczkową (dobrze sytuowani, nie palący, nie pijący). Po prostu któregoś dnia się obudzili, a dziecko nie żyło.
Teraz też na pewno będę używać. Wybrałam dokładnie ten sam model co Ty i jestem 100% zadowolona.

Ja mam monitor oddechu dla dziecka, spałam dzięki temu spokojnie.
Kupiłam dla swojego spokoju.
Jestem zadowolona, nie musiałam nasłuchiwać czy dziecko oddycha .
Zresztą mam złe wspomnienia co do bezdechu.
Absolutnie popieram, monitor oddechu naprawdę daje spokojny sen i zapewnia dziecku bezpieczeństwo. Mnóstwo ludzi mi go odradzało, że to niepotrzebne i w ogóle, ale ich nie posłuchałam i niesamowicie się z tego cieszę.

Do góry