LisiaMama
Fanka BB :)
No cóż, jeżdżąc konno tez mogłabym odpuścić sobie kask albo założyć na głowę kawałek styropianu bo jak będę miała pecha to nawet sprzęt za grube setki złotych nie pomoże. Ale ja jednak wolę kask dedykowany jeździectwie. Tak samo z fotelami. Kiedyś były inne auta, rozwijały mniejsze prędkości, było ich mniej na drodze. W niektórych nie było 3pkt pasów bezpieczeństwa a gdzie tu o napinaczach marzyć. Nie było też poduszek powietrznych. Ja jako dziecko jeździłam bez fotela i pasów nawet siedząc po środku z głową między fotelami rodziców. Wystarczy ze przy 50km/h ojciec by nagle zahamował i bym elegancko wyfrunęła przed przednia szybę. Są takie cuda na ziemi, że ktoś spada z 12 piętra i ma kilka zadrapań. Czy to oznacza, że wszyscy możemy skakać bo to bezpieczne?
Zasada jest prosta - w fotelach z 3 i 5pkt pasami bezpieczeństwa zapinamy je tak mocno jak kochamy swoje dziecko. Nie ma być luzów. Więc teraz proponuję każdemu zrobić test - ubierz malucha (albo lalkę) w kombinezon i zapnij w foteliku tak mocno jak tylko starcza Ci sił. Potem bez luzowania pasów wyjmij dziecko, rozbierz je i zapnij w fotelu z powrotem. Czy pasy są zapięte wystarczająco ciasno? Czy nie ma luzów? Wypełnienie kombinezonu pod wpływem siły potrafi się całkowicie spłaszczyć.
I tak - zdejmuje sobie i dzieciom kurtki zimą - dla maluchów jest taki myk - samochód nagrzewamy, wsadzamy dziecia do fotela bez kurtki a potem ową kurtkę zakładamy rozpiętą tył na przód. Działa. Tak samo zawsze zapinam pasy nawet w zaawansowanej ciąży. Pas dobrze zapiety przechodzi pod brzuchem. A w razie zderzenia ja i moje nienarodzone dziecko mamy na pewno większe szanse niż gdy wyląduję brzuchem na desce rozdzielczej.
Jakieś 5-6 lat temu była głośna sprawa. W wypadku na trasie do Torunia zginęła kobieta w 8 m-cu ciąży. Siedziała z przodu na miejscu pasażera ale nie miała zapiętych pasów.
Bardzo dobry wpis! Podpisuje sie pod tym czterema łapkami tylko jazdę konna zamieniam na jazdę motocyklem, w sumie konie mechaniczne [emoji6]
Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom