reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wyprawka dla naszych Maluszków ♥

Są rzeczy potrzebne i mniej potrzebne. Nie lubię porównań, że kiedyś to było tak, a teraz tak, równie dobrze kiedyś nie było usg i możliwości zoperowania dziecka w łonie matki i dzieci też się rodziły. Rozumiem, że to uogólnienie odnośnie zachodniego wychowania ? Bo ja tego nie dopatrzylam się u mojej siostry [emoji4]

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

reklama
Myślę, że każda mama ma prawo kupować dla siebie i swojego dziecka , co chcę :) , ale ostatnio koleżanka mówiła mi o badaniach prowadzonych na jakimś plemieniu, w którym dzieci w ogóle nie płaczą. I okazało się, że są wszędzie noszone z mamą, ale sama mama powiedzmy nie zwraca na nie uwagi za dużo i zajmuje się codziennymi obowiązkami, przez co dziecko ma szansę zaobserwować życie i się go powoli uczyć. A na zachodzie mama zamiast pokazywać dziecku świat, to skupia się tylko na nim i jego potrzebach, przez co dziecko jest zdezorientowane. Jak się z nią spotkam poproszę o link do tych badań. I tak jakoś mi się to przypomniało, jak zobaczyłam wątek :)
Motasz w chustę i już nie musisz przysłowiowo leżeć przy dziecku [emoji14]
Ba nawet karmić możesz publicznie.. a czekaj.. na to nasze społeczeństwo nie do końca "pozwala".
Generalnie podejść do wychowania jest wiele, warto poczytać o rodzicielstwie bliskości, o Montessori i wybrać co komu pasuje. A i tak zwykle kierujemy się intuicją

cb7wugpju04jz4q8.png

Tak, jak pisałam, nie krytykuje, i dobrze zauważyłaś, że są rzeczy potrzebne i mniej potrzebne. Sama miałam skazę białkową i jako jedno z nielicznych dzieci miałam modyfikowane mleko kupowane, gdzie nie było to tak popularne jak teraz. Chodzi o sam wzór zachowań i powody, dla których dzieci czasami płaczą, a mogłoby być spokojniejsze :) Sama solidarnie nie śpię z sąsiadami odkąd urodziło im się dziecko :)

Motasz w chustę i już nie musisz przysłowiowo leżeć przy dziecku [emoji14]
Ba nawet karmić możesz publicznie.. a czekaj.. na to nasze społeczeństwo nie do końca "pozwala".
Generalnie podejść do wychowania jest wiele, warto poczytać o rodzicielstwie bliskości, o Montessori i wybrać co komu pasuje. A i tak zwykle kierujemy się intuicją

cb7wugpju04jz4q8.png
Montessori maja moje dzieci w przedszkolu [emoji6]

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

Dziewczyny, pytanie : czy slyszalyscie coś o promienniku ciepła (po kąpieli, do przewijania) ?
Moja siostra właśnie podesłała link, że u niej w DE jest to bardzo popularne i ze warto w coś takiego się zaopatrzyć szczególnie w tym zimowym okresie.

Link do: Reer Promiennik ciepła do przewijania niemowląt z funkcją lampki 1909 | PinkOrBlue.pl

Nie słyszałam o tym, ale nie wydaje mi się, żeby taki wynalazek był mi potrzebny. U mnie w mieszkaniu jest bardzo ciepło w zimie, a teraz jeszcze przeczytałam ogłoszenie, że w lipcu będą nam robić planowane od jakiegoś czasu lepsze ocieplenie (z ciepłej wody z piecyka gazowego przechodzimy na ciepłą wodę z MPC i przy niej MPC ma wyższe wymagania co do ocieplenia budynku, więc już na pewno cieplutko u nas będzie).

Nie słyszałam o tym, ale nie wydaje mi się, żeby taki wynalazek był mi potrzebny. U mnie w mieszkaniu jest bardzo ciepło w zimie, a teraz jeszcze przeczytałam ogłoszenie, że w lipcu będą nam robić planowane od jakiegoś czasu lepsze ocieplenie (z ciepłej wody z piecyka gazowego przechodzimy na ciepłą wodę z MPC i przy niej MPC ma wyższe wymagania co do ocieplenia budynku, więc już na pewno cieplutko u nas będzie).
Jak trzeba trzeba to dogrzewam farelką ale zwykle nie dogrzewam

cb7wugpju04jz4q8.png

U mnie też ciepło w mieszkaniu, ale tu konkretnie chodzi nie i ciepło w pokoju, a zmianę temperatury dla dziecka po kąpieli i np przy przewijaniu nocą (szczególnie na poczatku), że dzidziusia skóra jest bardzo wrażliwa na takie zmiany i ta lampa daje takie ciepło jak od słońca [emoji12] a farelka dmucha powietrzem. No taki pewnie kolejny bajer i tyle dlatego pytałam czy obiło Wam się o uszy.

reklama
mam pytanie do doświadczonych mam ;) kupiłam używane ciuszki w naprawde dobrym stanie ;) i teraz pytanie czy np teraz koło lipca mogę je przeprać w normalnym proszku na wyższej temp żeby wygotować troszkę te ciuszki a koło początku listopada wyprać jeszcze raz w proszku specjalnym dla dzidziusia??

Do góry