reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wyprawka dla maluszka

Łoj makabra............ 2 miesiace po porodzie nie podnioslam sie z lozka. Ale to juz dawne dzieje, choc nie zawadzi wypytac przed porodem jaka maja technike na okolicznosc ulozenia poprzecznego.

Ale my tu o tych okropienstwach, a to przeciez watek o wyprawkach dla naszych pociech! Jak z tym stoicie? Cos przestalyscie sie chwalic... Czyzby temat spowszednial?

Ja czekam na USG 3D - za jakies 2 tygodnie i od tego czasu nic mnie nie powstrzyma przed skomasowanym atakiem na sklepy z ubrankami! Teraz co mijam jakis to zagladam, i jeden neutralny plciowo ciuszek zawsze kupie, ale rozpedu nabiore kiedy juz lekarz potwierdzi, ze to moja Rozyczka, albo wrecz przeciwnie :)

Pochwale sie Wam, ze udalo mi sie kupic przeslodka rolete okienna - rozowa w biale owieczki, 2m szeroka za 79zl!!!! W tym sklepie maja tez niebieskie, gdyby okazalo sie, ze taka zamiana jest konieczna ;)

Widzialyscie moze gdzies ladna posciel do wozeczka? Tylko bez falbanek, bo jakos mi nie pasuje taka wizja do nowoczesnego czarno-szarego trojkolowca.

No, chwalcie sie zakupami, to takie slodkie :)

reklama
Hmmm... w sumie to już nie mam się czym chwalić bo mam skompletowaną wyprawkę i cieszę się, że mam to z głowy bo teraz objeżdżanie wszystkich sklepów to męczarnia.

Mam śliczną pościel żółtą w misie. Ubranka mam w bardzo różnych kolorach (babcia też poszalała), ale dominuje zieleń, beż i błękit(wiem, że noszę synka). Ręczniczki kąpielowe mam jeden z pieskiem- szczeniaczkiem, a drugi z małym kangurzątkiem, są śliczne.

Jednak jest jeszcze coś czego mi brakuje, są to koszule do karmienia i koszula do porodu. Z tą ostatnią zaczekam chyba do maja bo nie mam pojęcia ile mi jeszcze brzuch urośnie, a do karmienia zamówię po wypłacie na Allegro.
Nie mam też jeszcze kosmetyków dla dziecka i sterylnej soli fizjologicznej w ampułkach, ale to już takie drobiazgi, których nie zaliczam do wyprawki właściwej.

Własnie sobie poczytałam o wyprawkach dla maluszka i jestem troche przerazona,bo ja mam strasznie mało rzeczy a czasu juz naprawde robi sie coraz mniej!!!Czas najwyzszy zaczac szlenstwo zakupów. :laugh:

Ja akurat kolorami się nie sugeruję przy kupnie ciuszków, po pierwsze bardzo lubie niebieski (rózowy zresztą też), po drugiego dla takiego karzelka to przecież i tak są fasony unisex :D
Atak an sklepy zaczynam w następnym tygodniu, chcemy kupic komódkę, fotelik samochodowy (może na Allegro, ale trzeba obejrzec w realu), wanienkę i ciuchy.

Nienna jestes moja idolka! ja o soli fizjologicznej jeszcze nie zdazylam nawet pomyslec. A takie rzeczy jak laktator, podgrzewacz, nawilzacz powietrza, butelki, smoki, masz?

Ja też już prawie wszystko mam.Ostatnio kupiłam sobie w końcu (w prezencie) laktator Aventa- tak mi się marzył, szkoda mi było tyle kasy,ale kupiłam na allegro za pół ceny w stanie idealnym!!!Koszulkę do karmienia i do spania teraz mam taką nie typowo do karmienia,ale jest duża,rozciągliwa z dekoltem na gumce-więc łatwo cyca wyjąć.Nie wiem też jaką sobie do porodu wziąć- może zwykły t- shirt albo skorzystam z ich...Poza tym mam łóżeczko,fotelik,miejsce w komodzie,pościel, kaftaniczki,śpioszki,koszulki,pajacyki,czapeczki,butelki( jeszcze 1 Aventa małą muszę mieć),kocyki,podgrzewacz,rożek,tetry itd.Jeszcze tylko smoczki,kosmetyki,wanienka,wózek (kupi teściowa maj/ czerwiec) i co tam mi się jeszcze przypomni :) Sterylizatora nie kupuję- będę gotować, muszę kupić jakąś dużą pęsetę do wyciągania.

Skarbuś,
mam już laktator, smoczki i butelki. Podgrzewacza nie kupuję bo zamierzam karmić piersią, a jak już będzie trzeba podgrzać butlę to zrobię to w łaźni wodnej. Sterylizować będę podobnie jak Dawidowa wygotowując. Co do nawilżacza powietrza to pomyślę o nim bliżej zimy bo w lecie raczej okna stale mam otwarte, a i wilgotność powietrza jest w sam raz i myślę, że poza sezonem grzewczym takie sprzęty nie są aż tak koniecznie potrzebne.
Ale to moje zdanie.

Poza tym, wszystkie sprzęty mam raczej zafoliowane(żeby się nie kurzyły) i tak 2 tygodnie przed terminem wezmę się za końcowe przygotowania- pościelę łóżeczko, przygotuję wózek, pootwieram opakowania, żeby potem z dzieckiem na ręku nie mieć niespodzianek. ;)

Ja podgrzewacz kupuję, bo chcę sobie wychodzić z domu, a wtedy moje ściagniete Aventem mleko podgrzeje mąz i da dzidzi w butelce Habermanna :) Sterylizator sobie odpuszczam, nawilżacz kupujemy z oczyszczaczem powietrza, akurat to mi sie wydaje bardzo potrzebne, szczególnie od jesieni do wiosny. My sami mamy kłopoty ze śluzówka i wieczny katar od zbyt suchego powietrza ogrzewanego kaloryferami, a co dopiero maluszek.

Na stronie http://bobokomis.com.pl/index.php?m=ass&s=9zzrce0c0bh6g6qjzic7l1bperjjodpt&id_ass=21545 jest laktator aventu za rozsądne pieniążk, ja juz sobie kupiłam, więc jakby którąs z was potrzebowała to może skorzystać. Ja w tym komisie kupowałam wózek i jestem zadoeolona z tego sklepiku.

Co do wyprawki to chyba trochę przesadziłam z ilością małych ubranek, bo zaczełam je zbierać od początku ciąży, kupowałam głównie używane "na ciuchach" za pare groszy i jak teraz złożyłam je wszystkie w jedno miejsce to sie aż przeraziłam ::)

Mam wózek , laktator, dwie butelki małe jeszcze chcę kupić butelkę habermana (polecana przez "zaklinaczkę";, sterylizator (bo u nas woda strasznie zakamieniona i musimy używać mineralnej, a do strerlyizatora wchodzi tylko 90 ml. wody) łóżeczko w tym tygodniu zabieram od znajomej i biorę się za przygotowanie go do pomalowania (chcę mieć białe), pościel mam jeszcze po starszej córci, kupiłam dwa kocyki z polarku zamiast rożków (bo na rożki będzie chyba za ciepło, zresztą mam jeden po starszej).

Z rzeczy dla mnie to mam dwie koszulki do karmienia, majtki jednorazowe i wkładki laktacyjne. Na porodówce będe kożystać z koszuli szpitalnej (zresztą przy pierwszym porodzie w ogóle nie miałam swojej koszulki i chodziłam w szpitalnych z rozcięciem z przodu siegającym pempka ;D, ale była to zima i zakładałam szlafrok)

reklama
dziewczyny a gdzie w Polsce można kupić butelkę Habermanna??? Jestem Z Bydgoszczy i pytałam w paru sklepach i nie ma... :mad:

Do góry