reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla Maluszka- rady i porady

Jest fajna zasada, że noworodkowi ubiera się jedną warstwę więcej niż sobie (oczywiście na początku, a nie np kilkumiesięcznemu dziecku w upały). Do samochodu to najlepiej ubrać trochę mniej i na drogę okręcić kocykiem, w samochodzie można kocyk zdjąć i się nie przegrzeje.
Jak dzieciaki się urodzą w kwietniu to raczej ciepłe kombinezony juz się nie przydadzą, no chyba żeby jeszcze mróz był ;)

dla mnie da zasada WCALE NIE MA ODWIERCIEDLENIA W ZYCIU:-D
ja w ogóle nie wiem kto to wymyślił :eek:

dla mnie to bez sensu, jak nigdy nie ubierałam Mai więcej niż sobie
pod kurtką zawsze ma tylko jedną bluzkę a pod spodniami rajstopy i to tylko w mrozy

Dotka: u nas jest dokłądnie tak samo, Maja biega w rajstopach i bluzeczce po domu, nigdy nie marznie
a jak widze czasami naubierane dzieci to mnie szlag trafia, niech sie ten rodzic tak ubierze to ciekawe czy mu będzie nie za gorąco..
raz w markecie przy kasie stała babka z dzieckiem w foteliku które było tak naubierane ze sie ruszac nie mogło a baba sie dziwiła do dziecka czemu ono płacze :| przy czym sama stała tam z płaszczem w ręce i w krótkim rękawku :baffled:

reklama
Królewna nie spinaj się tak. Podkreśliłam, że dotyczy to noworodków! Nie wyobrażam sobie ruchliwego dziecka ubranego cieplej niż ja sama - chyba by się roztopiło. Za to ledwo co urodzone dziecię trzeba przykryć, owinąć, no nie bardzo sobie wyobrażam noworodka w kwietniu wynoszonego ze szpitala tylko w body i śpiochach. Ale każda matka ma swój rozum i krzywdy dziecku nie zrobi.

Ja też nie przegrzewam nigdy Mai, zawsze sprawdzałam jej kark ja był gorący to rozbierałam jak chłodny to ubierałam coś więcej zresztą jak było jej za chłodno to zaraz dostawała czkawki... niby urodziła się w 29 maja ale pogoda nie rozpieszczała nas super, więc początkowo nie mogła chyba się dostosować do temp panującej w domu... ale z czasem było już ok, w lato za to w wózku w te upały leżała w samych bodziakach!

jeśli mogę coś doradzić mamusiom, które mają kłopot z mało ilością miejsca w pokoju... to polecam meble firmy Forte seria pepe... jest rewelacyjna ma ogromne pojemne skrzynie Majka ma tam wszystkie zabawki wrzucone i nie robią niepotrzebnego bałaganu w małym pokoju Pepe | Pokój dziecięcy i młodzieżowy | Meble Forte | Twojemeble.pl | Twojemeble.pl

jeśli chodzi o pościel to mieliśmy z firmy feretti, zarówno kołdrę i poduszkę jak i poszewki i ochraniacz, cenowo wychodzą drogo, ale są świetne gatunkowo, chociaż mi osobiście nie podobał się strasznie wysoki ochraniacz, który przy najwyższym poziomie łóżeczka wystawał i wyglądało to brzydko.

co do maty też podobają mi się te tiny love dla Mai mieliśmy Bright Starts Mata Pink 6808 1 D6808 - informacje o Bright Starts Mata Pink 6808 1 D6808 - Cokupic.pl oczywiście bardzo fajnie się sprawdziła, ale sprzedałam ją
jak wszystko :rofl2:

Mamy nawilżacz firmy HB z jonizacją, jak dla mnie jest rewelacyjny w okresie grzewczym mamy na prawdę suche powietrze

oj ja też jestem stanowczo na NIE jeśli chodzi o przegrzewanie!
Na początku moja teściowa krzywo patrzyła i komentowała że za lekko ubieram Filipa. A później zrozumiała że to bardzo mądre jest! i psioczy na swoją córę że jej dzieciaki wiecznie upocone i przegrzane - (czytaj non stop przeziębione)

Szczerze to jeszcze się nie zastanawiałam co bedziemy ubierać w maju. Filip jest ze stycznia wiec trochę inaczej ;-)

my w mieszkaniu bardzo rzadko grzejemy, w tym roku jeszcze w ogóle choć czasami wieczorami mi chłodno..temperatura w salonie 20,21 stopni więc optymalnie, i choć wiem że dla dziecka również to dobra temperatura to jakoś wydaje mi się że za mało dla niemowlaka..będę musiała przekonać samą siebie :)

przeglądam allegro z aukcjami ubranek dla dziewczynki i co? wszystko różowe!!:szok: no najczęściej...kurcze no..dla chłopaków taki wybór kolorystyczny..

klaudia, no ja mam farta, bo Amelcia z 18 maja, a drugie będzie też wiosenne, koniec marca początek kwietnia, więc i ciuszki będą nosiły te same (o ile płeć się nie zmieni- oby nie)...

Agus, dziś zerkałam na ciuszki i powiem Ci, że masę pajacyków czy śpioszków widziałam w kolorach żółtych, pomarańczowych, zielonych, które nie były typowo chłopięce :tak: a jak masz możliwość to idź do C&A i pokupuj uniseksy dla obojga Maluchów :tak:

Łóżeczko my mamy to "Radek VII z szufladą" - także polecam- zadowolona jestem i po 3 latach nic sie nie zepsuło. Drugiego malucha też wychowa;-)

Baldachim mamy z firmy której juz nie znalazłam na allegro, ale taki przypominający tiul, muślin czy coś..zamontowany do teraz i Julik zawsze go lubiła i nie niszczyła, ale to zależy od dziecka. Niektórzy zdejmują już po 3 miesiącach. U nas wisi non stop;-)

A mate my mamy taką- kupiłam używaną i w ogóle nie zniszczona była- teraz też jest ok, choć Juliś uwielbiała na niej leżec od początku:'
Tiny Love Mata edukacyjna Kick&Play Plac zabaw (2804617404) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
MATA Edukacyjna TINY LOVE Kick Play Wyspa +GRATIS (2818740245) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Nad matą rainforest też się zastanawiałam, ale wybrałam tamtą 3 lata temu.
To ja tak samo, rozważałam tiny love i rain forest. Kupiłam tę z tiny love i bardzo się cieszę. Zapinaliśmy na początku boki, a potem była rozpięta. Ma sporo atrakcji i jest duża.

dziewczyny czy miałyście otulaczek motherhood sprawdził się?
Miałam i sprawdził się przy kolkach.

Staramy się małego nie przegrzewać i ciągle słyszę od mamy, że za słabo ubrany :crazy: Grunt, że nie choruje, to najważniejsze.
Zgadzam się z Dotkass i polecam C&A, bardzo lubię kupować tam bodziaki. Nawet niedawno zakupiłam z długim rękawem. Podobają mi się jakościowo i kolorystycznie.

Ja również jestem przeciwna przegrzaniu i jesli chodzi o ubiór i o temp pomieszczeń, może dlatego że jak byłam malutka to właśnie moja mama usłyszała kiedyś od lekarza jak zobaczył jak byłam ubrana, że "Pani na głowę chyba upadła" i od tamtej pory moja mama zawsze mi o tym przypomina że źle robiła, a poza tym chyba na główkę mi troszkę siadło :laugh2: to przegrzanko, tak mi czasem mówi!!!!

Dzisiaj połaziłam po sklepikach, w sumie pierwszy raz konkretnie bo od wczoraj wiem już co mnie interesuje :-p nie nabyłam wiele, bo w sumie poczekam na przeceny, jeszcze mi się nie spieszy, ale wpadłam przez przypadek do PEPCO, ogólnie nie lubię tego sklepu, ale właśnie tam kupiłam milusieńkie w dotyku, bawełniane pierwsze bodziaki w pasiaki i tu hit za 6zł szt, i śliczny mięciusi kocyk za 20zl, nawet jakby miał służyć jako przykrycie nóżek, ... także pierwsze koty za płoty i rozkręcam się heheh :):-)

Wanienka z hydromasażem dla niemowląt to dla mnie totalne przegięcie. Jak to zobaczyłam to nie mogłam uwierzyć, że ktoś coś takiego wymyślił.

Przegrzewanie - moja mama na mnie krzyczy, że Antek za grubo ubrany, a 5 minut później teściowa, że dziecko marznie ^^. Ja za dziecka byłam chowana w 'chłodnym klimacie' i tak tez chowam Antka. U nas grzejniki pozakręcane. Na spacer też go nie ubieram za grubo. Tym bardziej teraz jak biega.

Co do zasady, że jena warstwa więcej to się zgodzę, ale tylko w porze jesienno-zimowej. U nas to za zwyczaj był kocyk + ewentualny drugi kocyk. A jak mały już siedział, a nie chodził to normalnie był ubrany jak ja. Nogi pod kocykiem i osłonką; siedział w spacerówce. Zdrowy był całą zimę. A wychodziłam na dwór codziennie. Nawet gdy było -17. Fakt, że dłużej zajmowało mi ubieranie go niż 30 minutowy spacer, ale mu nie zaszkodziło. Z resztą Antek od 2 tygodnia życia, czyli od początku stycznia spał na dworze w wózku. Wystawiałam go na taras, a on zasypiał. Spacer byl więc zbędny, a ja miałam czas dla siebie.

reklama
Ja takze nie jestem za przegrzaniem tym bardziej moj synek to grudniaczek i bardzo uwazalam:)

Wiecie co bylam ostatnio w C&A i H&M (czyt.szukam młodemu ciuszek na roczek i Święta) i poprostu sie zdolowalam ...3/4 rzeczy to typowo dla dziewczynek kolorowe ,pastelowe az milo popatrzec weszłam na dział chłopiecy istna masakra kolory szare,przytłaczajce ciuchow duzo ale wszystko to samo:confused2:zero zywych kolorów ...nic nie bylo ...moze sie przejade do zary..zalamalam sie:((((((((((

Do góry