reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla Maluszka- rady i porady

white zgodzę się ze smile że nie wiadomo jak dzieciak będzie rósł więc nie warto inwestować w ubranka na pół roku. U nas było tak z kombinezonem na zimę i musieliśmy kupować następny w trakcie zimy bo Niko wyrósł. A mój smyk jak miał pół to nosił ubranka 74/86. Każde dziecko jest inne...
a co do kąpania to my podobnie jak wcześniej dziewczyny pisały używaliśmy do kąpieli Oilatum i to też używali w sziptalu. U nas Niko po urodzeniu miał uczulenie na większość kosmetyków. A Oilatum łagodziło objawy uczulenia na proszek.

reklama
a ja miałam i oliatum i oilan(chyba ten drugi tak sie nazywa) i jeszcze coś tam z tych aptecznych bo moja córa miała przesuszoną skóre ale zadne z tych jej nie pomogło :szok:
a jako pierwsze ksometyki kupiłam nivea baby i potem zaczełam po 3 tygodniach ich używać i wszystko ładnie sie skonczyło :p

teraz tez kupie oilatum bo nie będe smarować dziecka oliwką, a jak nie bedzie dobrze to dopiero nivea

ja dokładnie dziewczyny zgodzę się z wami, moja Maja w ogóle nie nosiła ciuszków na 56 bo były za małe... no chyba ze jakieś wypadały większe, a mimo wszystko miałam takie rozmiary bo ciężko przewidzieć jaki będzie maluszek po urodzeniu... mojej szwagierki synek był malusi a później jak jej poszedł wagowo i z wzrostem to moment wyrastał z ciuszków! Więc nie ma co zaopatrywać się na większe, ja miałam takie nie trafione prezenty/zakupy np kombinezon na zimę, w którym maja pływała a na następny rok był za mały, to samo było z letnimi ciuszkami

Co do emolientów to nam położna powiedziała, żeby nie używać na co dzień bo się skóra przyzwyczai.
Niestety Tosia ma atopową skórę i jedyne co pomagało (i pomaga dalej) to Oilatum do kąpania (u nas Emolium czy Balneum w ogóle się nie sprawdziły) i smarowanie nawet kilka razy w ciągu dnia (ja preferuje balsamy albo mleczka).
Myślę, więc, że to zależy od skóry dziecka i niepotrzebnie nie ma co emolientów stosować (przynajmniej na co dzień), szczególnie że to sporo kasy kosztuje. Wystarczy mydełko i oliwka/balsam, a emolienty jak skórze trochę gorzej.

Za to jedno muszę przyznać - takie emolienty dodawane do wody jak Oilatum czy podobne to niesamowita wygoda, szczególnie jak na początku musiałam sama kąpać małą, żadnych mydełek, dodatkowego smarowania itp.

Chwała temu co zapytał o płyny dla malucha. Za żadne skarby świata niemogłam se przypomnieć czego uzywałam przy córce jak była mała i teraz wiem dzieki wam !! "OILATUM"

hehehe

ale teraz mam pytanie bo ja uzywałam tego oilatum i po kąpieli smarowałam ja oliwka oczywiscie włoski bo ta ciemieniucha do wyczesywania była u nas straszna i długo trwała...a do przebierania stosowałam wszystko chyba co było na rynku ..wiec jak siku kupka zawsze w ruch szły chusteczki, no i potem jakis kremik na pupe pod pampersa..moze ktoras z was poleci cos ? lub podpowie...a moze juz oliwki po kapieli nie? mydelko? czy co :) niby miałam juz z tym doczynienia ale moze dowiem sie czegos nowego i lepszego :)

Mi pielęgniarki w szpitalu powiedziały żeby nie stosować kremów do pupy z cynkiem. Cynk wysusza i jest dobry jak jest odparzenie. Jak go nie ma to tylko szkodzi. Kupiłam 'alantan plus maść' i sprawdzał się rewelacyjnie. Po sudocremie zawsze ciuszki były białe :/

Ja jak zmieniałam pieluchę to tylko myłam chusteczkami i zakładałam nową. Maść miałam Bepanthen i stosowałam ją tylko jak pojawiło się odparzenie ale to się rzadko zdarzało. Ta maść super się sprawdziła na pogryzione sutki na początku i szybko je wygoiła:tak:

Co do używania emolientów do kąpieli to później już się nie używa oliwki, kremów i mleczek nawilżających jedynie do buźki

Moja młoda ma strasznie wrażliwą dupsko i jak tylko się nie pokremowało to zaraz czerwona była, aczkolwiek starałam się, żeby po wytarciu chusteczkami osuszyć dupcie i wtedy czasem udawało mi się bez smarowania i dupka sobie odpoczywała. Tak to smarowałam delikatnie Nivea przeciw odparzeniom, albo Bephantenem. Alantan Plus (ten zielony) też szybko pomagał.
Sudokrem właśnie bardzo wysusza więc ja tym razem nie kupuje. Linomag dla mnie był "za ciężki" taki gęsty i ciężko mi było to rozsmarować.

Co do emolientów (Emolium) to my zaczęliśmy stosować jak pojawiły się problemy. O ile mi wiadomo Oilnatum jest od urodzenia ale właśnie Emolium jest po 1 m-cu. Myślę, że jak na początku nie ma problemów ze skórą to nie ma potrzeby szaleć ;-)
Ja tym razem ponieważ młoda jest alergiczna to planuje zakupić Białego Jelenia do kapieli i zwykłą oliwkę do smarowania ;-)

Ostatnia edycja:
Mi położne powiedziały, że na początku można używać Alantan plus na pupcie, za każdym razem po zmianie pieluszki. I faktycznie, młody baardzo długo nie miał problemów z odparzeniami, zaczęły się dopiero po roku, kiedy było już gorąco - a którego już dawno nie używałam.
Co do Emolium, to pierwsze słyszę że od 1mca. Ale i tak zamierzam używać od urodzenia, z tego względu, że potem nie muszę smarować oliwkami, których nie znoszę. Już lepsze są te balsamy z serii Emolium, tak się nie mażą.

reklama
O ja też stosowałam alantan plus i byłam zadowolona. Teraz stosuję sudocrem i to na co dzień. Jak nie używam,to ma czerwoną pupę.

Emolium stosowaliśmy po wyjściu ze szpitala. Długo leżał na lampach i miał wysuszoną skórę. Emolium bardzo się sprawdziło. Już je nawet zakupiłam, bo trafiłam na promocję. Będzie super na początek.

Do góry