felidae a bawełniane ciuszki jeszcze kurczą się w praniu, ja zanam regułę, że jak jest 100% bawełna (a to zaleca się dla noworodka) to na bank zbiegnie się o jeden rozmiar, dopiero ciuszki dla starszych dzieci mają dodatek 5-8% elastanu do bawełny i takie się nie zmieniają w praniu.
pchła szachrajka ja bym kupiła 62 jesli ty i M jesteście wysocy, zaś 56 jeżeli jestescie niscy, no i ewentualnie jeśli ma być dziewczynka
my mamy 172 i 180 wzrostu,, a Gosia miałą 57 cm przy urodzeniu i w zasadzie 56 było dobre tylko dlatego, że noworodek podkurcza nózki, a i tak czesto naciagałam śpiochy po praniu, bo bawełna się kurczy. Zazwyczaj z pierwszego rozmiaru dzieciatko wyrasta po 2 tyg.
Dobrze, zeby ciuszki nie były zbyt wąskie, bo takie fatalnie się zakłada, natomiast w zbyt szerokich dziecko "pływa" nawet jak na długość dobre. Optymalnie jest jak są wąskie w ramionach, a szersze w pupie.
Body polecam całe rozpinane, dobrze sie to zakłada noworodkowi. Kładziesz maluszka na bodziaku i zapinasz. Coś w tym stylu:
BOBAS BODY rozpinane ŁAPKA bawełna r.62 (2739848809) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
potem bardziej sie sprawdzają nakładane przez główkę, bo szybciej sie zakłada, ale to jak rodzice nabiorą wprawy, a dziecko przestanie być takie wiotkie i delikatne
Ja lubiałam tez pajacyki do zakładania, ewentualnie śpiochy z koszulką lub bodziakiem.
Jeśli kombinezon, to tylko z zamkami rozsuwanymi na dwie nóżki.