reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla Maluszka- rady i porady

reklama
White my mieliśmy czarny wózek i dzieciak wcale się nie gotował a urodził się w sierpniu i następne lato też używalismy tamtego wózeczka więc nie wydaje mi żeby w czarnym dzieciaki się gotowały :)

ja poprostu kupuje jak cos znajde w fajnej cenie co mi sie podoba:)
to nie jest tak ze kupuje juz bo jestem mega napalona na te rzeczy..
widzimy cos.. cena fajna.. rzecz nam sie podoba.. bierzemy :))
od poczatku ciazy zbieram juz wyprawke i rzeczy dla malucha mam juz ich sporo

dla mnie nie ma roznicy czy kupie cos w 10 tygodniu ciazy czy 18 czy 30:))
i dla mnie to juz czas na zakupy wkoncu polmetek prawie za mna:)

ach, mnie też świerzbiło, żeby kupić śpiochy dla malucha... ale jakoś się powstrzymalam, bo mam pełną wyprawkę po Gosi i muszę ją najpierw przejrzeć i zobaczyć co się nadaje.

Poprzednio rodziłam w lipcu, więc teraz będę potrzebowała uzupełnić cieplejsze rzeczy. I zrobiłam ten błąd, że nie znając płci, kupiłam za dużo na zapas neutralnych rzeczy, a potem zaskoczenie, że dziewuszka i wpadłam w szał różów, falbanek itp.
Teraz co najwyżej zakupię ciuszki neutralne w rozm. 62 (56 chyba odpuszczę), a resztę po porodzie.

Wlasnie jaki rozmiar polecacie jako uniwersalny?Od czego zaczac kupowanie? Ja mam zamiar kupic tylko pare spioszkow, poza tym dziecko szybko rosnie a u mnie w kwietniu jest srodek lata..

Jade dzisiaj ogladac wozki z mezem:)))))Zdam relacje pozniej:)

white my też mieliśmy dla Julci czarny wózek z zielonym środkiem, i powiem Ci że tez słyszałam te opinie o zaparzaniu dziecka w lato, ale tak jak aneczka rodziłam w sierpniu i moja córcia ma sie dobrze, nic sie jej nie odparzyło, także myśle ze raczej jest to kwestia wyobraźni przewrażliwionych mamuś, które myślą stereotypowo, że czarne przyciąga słońce.
Jak pisałam wcześniej, znowu podoba mi sie czarny wózek, do ostatecznej decyzji mamy jeszcze troszke czasu ale biorę też taką pod uwage :tak:
Evo widziałam w kolorze brązowym na żywo ale jakos nigdy ten kolor mnie nie zachwycał, dlatego teraz tez jakos nie wpadł mi w oko. Mysle, że to juz rzecz gustu ;-)

Jeśli chodzi o ubranka, to tez na razie pozostaje na etapie oglądania, ale powiem Wam że dla małej miałam wszystko w roz, 62 , a urodziła sie dośc krótka i niestety pływała we wszystkim, takze teraz napewno zakupie cos o rozmiar mniejszy ale z pewnościa kilka rzeczy bo dzidzi rzeczywiscie szybko rośnie i nie ma co świrowac :-)

ticker.php

ticker.php

Plchła z małych dzidzia szybko wyrasta bo i temat rzeka rozmiar rozmiarowi nie rowny...56 można kupić kilka sztuk 3 ? 4 ? więcej chyba na 62 a i znam takie przypadki ( skrajne) gdzie dziecię robiło psikusa jak moim znajomym i urodziło sie 4600g i 64 cm dl :-) i co mnie zawsze wkurza w bodziaki, śpioszki trzeba jeszcze pampersa wliczać...bo mam wrażenie, że producenci czasem o tym zapominają :/ i niby ciuszek dobry jak byś ubrała go bez pampersa o_O

Ale sie naogladalam wozkow:)))
Przemowily do mnie tylko dwa i ciesze sie, ze mam wlasne typy: Quenny Buzz-cudowny, zwinny, leciutki jak piorko i iCandy Apple w ktorym sie zakochalam:)))Moj typ to wasnie iCandy-mam nadziej, ze trafie na zimowa przecene tego wozka a jak nie to biore Quenny:)))

felidae a bawełniane ciuszki jeszcze kurczą się w praniu, ja zanam regułę, że jak jest 100% bawełna (a to zaleca się dla noworodka) to na bank zbiegnie się o jeden rozmiar, dopiero ciuszki dla starszych dzieci mają dodatek 5-8% elastanu do bawełny i takie się nie zmieniają w praniu.

pchła szachrajka ja bym kupiła 62 jesli ty i M jesteście wysocy, zaś 56 jeżeli jestescie niscy, no i ewentualnie jeśli ma być dziewczynka

my mamy 172 i 180 wzrostu,, a Gosia miałą 57 cm przy urodzeniu i w zasadzie 56 było dobre tylko dlatego, że noworodek podkurcza nózki, a i tak czesto naciagałam śpiochy po praniu, bo bawełna się kurczy. Zazwyczaj z pierwszego rozmiaru dzieciatko wyrasta po 2 tyg.

Dobrze, zeby ciuszki nie były zbyt wąskie, bo takie fatalnie się zakłada, natomiast w zbyt szerokich dziecko "pływa" nawet jak na długość dobre. Optymalnie jest jak są wąskie w ramionach, a szersze w pupie.
Body polecam całe rozpinane, dobrze sie to zakłada noworodkowi. Kładziesz maluszka na bodziaku i zapinasz. Coś w tym stylu:
BOBAS BODY rozpinane ŁAPKA bawełna r.62 (2739848809) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
potem bardziej sie sprawdzają nakładane przez główkę, bo szybciej sie zakłada, ale to jak rodzice nabiorą wprawy, a dziecko przestanie być takie wiotkie i delikatne:tak:

Ja lubiałam tez pajacyki do zakładania, ewentualnie śpiochy z koszulką lub bodziakiem.
Jeśli kombinezon, to tylko z zamkami rozsuwanymi na dwie nóżki.

reklama
pchła - uważam że rozmiaru 56 to tylko 2-3 sztuki a resztę 62, u nas od razu w sumie było 62 mimo że pare rzeczy mieliśmy 56 ale prawie nie używane. A co do tego co to u nas rewelacyjnie spełniały się bodziaki takie rozpinane po długości i do tego albo półśpiochy albo śpiochy, pajacyki ( takie rozpinane po całej długości ale wystarczy żeby rozpięcie było na jedną nóżkę) i jakiś sweterek czy bluzę, czapeczki, skarpeteczki, jakieś spodenki i niektórzy zakładają takie rękawiczki żeby nie podrapało się maleństwo u nas się nie sprawdziły bo mały zrzucał cały czas.

Do góry