reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla Maluszka- rady i porady

reklama
No właśnie. Ja nie mam pojęcia co mnie czeka jaki to ból ale moja koleżanka strasznie płakała :( tak było mi jej szkoda.

Mam nadzieje że ominie Cię teraz ten ból.
Ja sobie powtarzam że jakoś to będzie ale myśle o laktatorze że może mi by pomógl wrazie w. A kupować na szybkiego za większą kasę jak będzie potrzebny to troche mi szkoda i nie wiem co robić.

Phelania może udzielisz rad przyszłym pierwszym mamusiom, które są pełne obaw? bo ja też się zastanawiam jak to będzie, żeby było dobrze...

Phelania może udzielisz rad przyszłym pierwszym mamusiom, które są pełne obaw? bo ja też się zastanawiam jak to będzie, żeby było dobrze...

no dobrze:tak:napewno zabierzcie do szpitala o dwie pielchy tetrowe wiecej niz zamierzałyscie,jedna bedzie do okladów goracych druga do zimnych:) o co mi chodzi .... jezeli poczujecie duzo pokarmu w piersiach i obrzek lekki ból przed samym karmieniem lub sciagniem laktatora połóżcie na piers goraca pieluche....wtedy naczynka sie otwieraja i odtykaja a mleko samo leci,jak zakonczycie karmienie idzicie do zamrazalnika (napewno bedzie jakas lodówka na korytarzu i zobaczycie nie jedna pieluche:pPa ja sie dziwiilam po co to:-D) wyciagnijcie z zamrazalnika swoja pieluche i polóżcie na piers zimna(zamrozona -ulga sssuper) wtedy naczynka sie skurczaja i zamykaja a wy nie macie fontanny i nabrzmialych piersi...
liscie kapusty sssuper sprawa ale stosujemy wtedy kiedy juz jest zapalenie piersi..pamietajcie ze po tych lisciach trzeba przemyc piers -sutek najlepiej gdyby dziecko nie dotykalo ustami "kapuscianej piersi":-D

Laktator-no wlasnie!!! niby w szpitalach maja ale...ja tez sie zastanawiam chcialam kupic madele elektryczna ale po porodzie dopiero M by mi przywiozl ,obawiam sie ze moge nie miec pokarmu lub cos w podobie:blink:i szkoda wydac 250zł o tak, mysle tez nad uzywka ale jakos mi to nie podchodzi nie wiem jeszcze sie zastanowie....

dziewczyny, ja początkowo w szpitalu miałam problemy z karmieniem - mała nie ciągnęła... ale potem karmiłam przez rok bez żadnych problemów, zastojów czy stanów zapalnych.

Polecam mieć do szpitala nakładki-osłonki na bolące piersi, ja miałam Avent standart (powinna być większa od wielkości brodawki, wtedy tworzy sie podciśnienie podczas ssania)
AVENT OSŁONKI SILIKONOWE PIERSI- ROZM. NORMALNE (2985526953) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
nakładka pomaga również w sytuacji, gdy brodawki sa niewyrobione i dziecko nie umie głęboko chwycić.... bo płytkie chwycenie (tj. samej brodawki) może skończyć sie ranami na brodawce. dziecko ma chwycić głęboko - brodawkę z kawałkiem otoczki. Bo jak chwyci samą brodawkę, to zaciśnie na niej dziąsełka i wtedy boli. Wyjście jest takie, że trzeba włożyć maluszkowi palucha (dlatego lepiej mieć krótkie i niemalowane paznokcie do porodu), żeby puścił pierś i spróbować ponownie. Ewentualnie zawołac pielęgniarkę - to ich obowiązek pomagać karmić w szpitalu.

a laktator, jeśli ktoś planuje karmić piersią - przydaje sie tylko podczas nawału bądź jakiegoś dłuższego wyjścia... wtedy uważam, że wystarczy nawet najtańszy. Ja miałam ręczny aventu i klęłam na niego, bo miał bardzo dużo części do wyparzania.
np. takie:
NUBY LAKTATOR podróżny BREAST EXPRESS + GRATISY (3001618480) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
LAKTATOR RĘCZNY ODCIĄGACZ POKARMU BabyOno (2988824480) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
a jeśli okaże się, że sa jakies poważniejsze problemy z karmieniem i jedym wyjsciem jest odciąganie mleka i podawanie go w butelce - wtedy na recznym można się zajechać i lepiej kupić od razu droższy elektryczny.
Dobre opinie czytałam o medeli, ale widzę, że jest kilka modeli...
MEDELA Laktator elektryczny MINI ELECTRIC poręczny (2979066444) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
MEDELA LAKTATOR SWING + CALMA + GRATISY SKLEP WAWA (2929226404) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

reklama
Nef- wlasnie przez to ze młody lapał sam sutek leciala mi ropa:((( bo mialam cale poranione brodawki ,a o nakladakach sie dowiedzialam pozniej jak juz mialam bardzo duze rany jak ciagnał przez nakladke juz leciala sama ropa z krwia i mlekiem wrrrr.Niby mi polozne przystawialy 2-3 razy Alutka do piersi ale i tak nie wiedzialam jak to robic:nerd:tym bardziej on sie denerwowal.Co do lakatora podobno ta madela electric jest zaje:-p

Do góry