reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka dla Maluszka- rady i porady

pewnie tez zalezy od pupy dziecka;-)
choc osobiscie jakbym to ja miala nosic pieluche to wolalabym cos mieciutkiego materialowego niz wielka podpaske :-D
poki co mam zamiar podjac wyzwanie :-) dobrze, ze zyjemy w czasach gdy pranie robi sie w zasadzie samo, a dzieki antybakteryjnym proszkom nie trzeba juz pieluch gotowac ani innych czarow nad nimi odprawiac ;)
to fakt ;-):-)

reklama
white :-D bo jeszcze dziecka nie masz
ja jak dziecka nie miałam tez byłam wielką zwolenniczka wielorazowych pieluch
a potem wszystkie moje poglądy życie zweryfikowało;-)

A taki noworodek to siknie sobie co godzinę, a co 2 zrobi kleksa i co? Prac bedziesz?

3-4 miesięcznego dziecka też nie nauczysz siusiać na nocnik, z prostej przyczyny - takie dziecko nie siedzi samodzielnie i kompletnie nie kontroluje swoich potrzeb fizjologicznych. Najwczęśniej możesz uczuć jak bedzie stabilnie siedzieć, żeby nie spadło z nocnika a i tak poczatki będą na zasadzie łapanki, stałe pory, tuż przed i po posiłku, zaraz po spaniu. Upierdliwe aczkolwiek przynoszące efekty - wiem coś o tym z własnego doświadczenia.

Nawet jesli teraz wydaje ci się, że dasz radę prać itd. i tak z zakupem radze poczekać do pierwszej zużytej paczki pampersów... czyli góra tydz. Jak juz opadnie adrenalina po porodzie, bedziesz po pierwszych nieprzespanych nocach i uswiadomisz sobie, że twój swiat przewrócił się do góry nogami:cool2: nie wchodze w szczegóły, coby nie starszyć tu pierworódek;-)

white :-D bo jeszcze dziecka nie masz
ja jak dziecka nie miałam tez byłam wielką zwolenniczka wielorazowych pieluch
a potem wszystkie moje poglądy życie zweryfikowało;-)

A taki noworodek to siknie sobie co godzinę, a co 2 zrobi kleksa i co? Prac bedziesz?

3-4 miesięcznego dziecka też nie nauczysz siusiać na nocnik, z prostej przyczyny - takie dziecko nie siedzi samodzielnie i kompletnie nie kontroluje swoich potrzeb fizjologicznych. Najwczęśniej możesz uczuć jak bedzie stabilnie siedzieć, żeby nie spadło z nocnika a i tak poczatki będą na zasadzie łapanki, stałe pory, tuż przed i po posiłku, zaraz po spaniu. Upierdliwe aczkolwiek przynoszące efekty - wiem coś o tym z własnego doświadczenia.

Nawet jesli teraz wydaje ci się, że dasz radę prać itd. i tak z zakupem radze poczekać do pierwszej zużytej paczki pampersów... czyli góra tydz. Jak juz opadnie adrenalina po porodzie, bedziesz po pierwszych nieprzespanych nocach i uswiadomisz sobie, że twój swiat przewrócił się do góry nogami:cool2: nie wchodze w szczegóły, coby nie starszyć tu pierworódek;-)

no coz... chyba kwestia indywidulana:-p kolezanka uzywa i jest chyba jeszcze wieksza zwolenniczka niz wtedy kiedy dziecka nie miala i nie uzywala ;-)

jak pisalam wiem, ze noworodki robia co chwile w pieluche, wiec noworodkowi serwowac takiej pieluszki nie bede:-p
z tego tez powodu mam zamiar zaczac ich uzywac w wieku 3-4 miesiecy (i nigdzie nie pisalam, ze bede wtedy sadzac na nocnik, bo to juz musialoby byc jakies genialne dziecko zeby nie dosc ze siedziec to jeszcze zalapac o co chodzi w robieniu na nocnik:-D). aczkolwiek faktem jest, ze dziecko przy takich pieluchach czesto wczesniej lapie o co chodzi w nocnikowaniu, bo zwyczajnie czuje jak narobi w pieluche i niezbyt mu z tym przyjemnie ;)

a nie mam zamiaru ich kupowac wczesniej, bo rozne sa te pieluszki i widzac jak zbudowane jest moje dziecko (chudsze, grubsze udka itp.) bede dobierac najlepsze dla niego, wiec juz na pewno tego typu zakupy beda jak dzidzia bedzie z nami ;-)

white ja osobiscie uważam, że na kazde 10 eko-mam w ciąży, po porodzie zostaje góra 1 eko-mama.
I zycze Ci, żeby to na Ciebie padło:tak:

O jejku. Ja sobie nie wyobrazam tak malego dziecka bez pieluchy. Szok.

Co do wielorazowek. Na grudniu duzo dziewczyn je uzywalo i byly bardzo zadowolone. Zwraca sie ponoc dosyc szybko. No i to chyba nie jest tak, ze pieluche od razu po sikaniu czy kupie trzeba prac. Tam w srodku sa takie wkladki bambusowe chyba, ktore chronia pieluche przed zabrudzeniami, ktore sie wymienia. Wszystko kwestia wprawy.

I wlasnie te dzieci najszybciej lapaly nocnik. Po 2-3 dniach juz nie bylo wpadek.

white ja też mam koleżankę która używała od 3 miesiąca dziecka pieluchy wielorazowe i też sobie bardzo chwali! i dlatego ja też planuje tak około 2-3 miesiąc przejść na te pieluchy, bo uważam, że są spoko dla pupki :) i jakoś nie widzę, problemu we wrzucaniu pieluch i tych wkładów do pralki i ich rozwieszaniu co 2 dni (to zajmie max 15 minut razem),
a widze tez co robia jednorazowe pieluchy z dziecmi i leniwymi rodzicami, jednej znajomej syn, w wieku 5 lat nadal robil kupe w pieluche :O wiec po prostu pieluchhy jednorazowe sa wygodne i tyle :)

White, widze ze bedziemy sie wspierac w wielorazowych pieluchach :-D a jak znajdziesz te szkolenia o pieluchach wielo, to daj znac, ja tez chetnie pojde dowiedziec sie wiecej ;-)

Smile ja też jestem w szoku :O zeby takie male dziecko robilo do nocniczka, wow :O

Ostatnia edycja:
reklama
margot i white jestem z wami:))) Ja mam plan zaczac od pieluch tetrowych od razu, lub wlasnie zerkam na te bambusowe...Uwazam, ze w ten sposob nie tylko skora dziecka mniej cierpi, ale przede wszystkim ja jako mama w jakis sposob moge obserwowac swoje dziecko. Popieram pomysl w 100 %.

Zerkam na to wychowywanie bezpieluchowe i rowniez....jestem za... Wspaniale-a wymaga tylko jednego-cierpliwosci i obserwacji, nauki, oswojenia sie z wlasnym dzieckiem i jego potrzebami.
Moze sprobuje, kto wie :tak:POczytam jeszcze o tym:)

Do góry