reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla Maluszka- rady i porady

pewnie tez zalezy od pupy dziecka;-)
choc osobiscie jakbym to ja miala nosic pieluche to wolalabym cos mieciutkiego materialowego niz wielka podpaske :-D
poki co mam zamiar podjac wyzwanie :-) dobrze, ze zyjemy w czasach gdy pranie robi sie w zasadzie samo, a dzieki antybakteryjnym proszkom nie trzeba juz pieluch gotowac ani innych czarow nad nimi odprawiac ;)
to fakt ;-):-)

reklama
white :-D bo jeszcze dziecka nie masz
ja jak dziecka nie miałam tez byłam wielką zwolenniczka wielorazowych pieluch
a potem wszystkie moje poglądy życie zweryfikowało;-)

A taki noworodek to siknie sobie co godzinę, a co 2 zrobi kleksa i co? Prac bedziesz?

3-4 miesięcznego dziecka też nie nauczysz siusiać na nocnik, z prostej przyczyny - takie dziecko nie siedzi samodzielnie i kompletnie nie kontroluje swoich potrzeb fizjologicznych. Najwczęśniej możesz uczuć jak bedzie stabilnie siedzieć, żeby nie spadło z nocnika a i tak poczatki będą na zasadzie łapanki, stałe pory, tuż przed i po posiłku, zaraz po spaniu. Upierdliwe aczkolwiek przynoszące efekty - wiem coś o tym z własnego doświadczenia.

Nawet jesli teraz wydaje ci się, że dasz radę prać itd. i tak z zakupem radze poczekać do pierwszej zużytej paczki pampersów... czyli góra tydz. Jak juz opadnie adrenalina po porodzie, bedziesz po pierwszych nieprzespanych nocach i uswiadomisz sobie, że twój swiat przewrócił się do góry nogami:cool2: nie wchodze w szczegóły, coby nie starszyć tu pierworódek;-)

white :-D bo jeszcze dziecka nie masz
ja jak dziecka nie miałam tez byłam wielką zwolenniczka wielorazowych pieluch
a potem wszystkie moje poglądy życie zweryfikowało;-)

A taki noworodek to siknie sobie co godzinę, a co 2 zrobi kleksa i co? Prac bedziesz?

3-4 miesięcznego dziecka też nie nauczysz siusiać na nocnik, z prostej przyczyny - takie dziecko nie siedzi samodzielnie i kompletnie nie kontroluje swoich potrzeb fizjologicznych. Najwczęśniej możesz uczuć jak bedzie stabilnie siedzieć, żeby nie spadło z nocnika a i tak poczatki będą na zasadzie łapanki, stałe pory, tuż przed i po posiłku, zaraz po spaniu. Upierdliwe aczkolwiek przynoszące efekty - wiem coś o tym z własnego doświadczenia.

Nawet jesli teraz wydaje ci się, że dasz radę prać itd. i tak z zakupem radze poczekać do pierwszej zużytej paczki pampersów... czyli góra tydz. Jak juz opadnie adrenalina po porodzie, bedziesz po pierwszych nieprzespanych nocach i uswiadomisz sobie, że twój swiat przewrócił się do góry nogami:cool2: nie wchodze w szczegóły, coby nie starszyć tu pierworódek;-)

no coz... chyba kwestia indywidulana:-p kolezanka uzywa i jest chyba jeszcze wieksza zwolenniczka niz wtedy kiedy dziecka nie miala i nie uzywala ;-)

jak pisalam wiem, ze noworodki robia co chwile w pieluche, wiec noworodkowi serwowac takiej pieluszki nie bede:-p
z tego tez powodu mam zamiar zaczac ich uzywac w wieku 3-4 miesiecy (i nigdzie nie pisalam, ze bede wtedy sadzac na nocnik, bo to juz musialoby byc jakies genialne dziecko zeby nie dosc ze siedziec to jeszcze zalapac o co chodzi w robieniu na nocnik:-D). aczkolwiek faktem jest, ze dziecko przy takich pieluchach czesto wczesniej lapie o co chodzi w nocnikowaniu, bo zwyczajnie czuje jak narobi w pieluche i niezbyt mu z tym przyjemnie ;)

a nie mam zamiaru ich kupowac wczesniej, bo rozne sa te pieluszki i widzac jak zbudowane jest moje dziecko (chudsze, grubsze udka itp.) bede dobierac najlepsze dla niego, wiec juz na pewno tego typu zakupy beda jak dzidzia bedzie z nami ;-)

white ja osobiscie uważam, że na kazde 10 eko-mam w ciąży, po porodzie zostaje góra 1 eko-mama.
I zycze Ci, żeby to na Ciebie padło:tak:

O jejku. Ja sobie nie wyobrazam tak malego dziecka bez pieluchy. Szok.

Co do wielorazowek. Na grudniu duzo dziewczyn je uzywalo i byly bardzo zadowolone. Zwraca sie ponoc dosyc szybko. No i to chyba nie jest tak, ze pieluche od razu po sikaniu czy kupie trzeba prac. Tam w srodku sa takie wkladki bambusowe chyba, ktore chronia pieluche przed zabrudzeniami, ktore sie wymienia. Wszystko kwestia wprawy.

I wlasnie te dzieci najszybciej lapaly nocnik. Po 2-3 dniach juz nie bylo wpadek.

white ja też mam koleżankę która używała od 3 miesiąca dziecka pieluchy wielorazowe i też sobie bardzo chwali! i dlatego ja też planuje tak około 2-3 miesiąc przejść na te pieluchy, bo uważam, że są spoko dla pupki :) i jakoś nie widzę, problemu we wrzucaniu pieluch i tych wkładów do pralki i ich rozwieszaniu co 2 dni (to zajmie max 15 minut razem),
a widze tez co robia jednorazowe pieluchy z dziecmi i leniwymi rodzicami, jednej znajomej syn, w wieku 5 lat nadal robil kupe w pieluche :O wiec po prostu pieluchhy jednorazowe sa wygodne i tyle :)

White, widze ze bedziemy sie wspierac w wielorazowych pieluchach :-D a jak znajdziesz te szkolenia o pieluchach wielo, to daj znac, ja tez chetnie pojde dowiedziec sie wiecej ;-)

Smile ja też jestem w szoku :O zeby takie male dziecko robilo do nocniczka, wow :O

Ostatnia edycja:
reklama
margot i white jestem z wami:))) Ja mam plan zaczac od pieluch tetrowych od razu, lub wlasnie zerkam na te bambusowe...Uwazam, ze w ten sposob nie tylko skora dziecka mniej cierpi, ale przede wszystkim ja jako mama w jakis sposob moge obserwowac swoje dziecko. Popieram pomysl w 100 %.

Zerkam na to wychowywanie bezpieluchowe i rowniez....jestem za... Wspaniale-a wymaga tylko jednego-cierpliwosci i obserwacji, nauki, oswojenia sie z wlasnym dzieckiem i jego potrzebami.
Moze sprobuje, kto wie :tak:POczytam jeszcze o tym:)

Do góry