reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka dla Maluszka- rady i porady

margot takie pieluchy dla noworodka, to chyba żeby nie spać po nocach i tylko prać i prać :baffled:
noworodek tak czesto robi siusiu i rzadką kupkę, że uważam to za wyjątkowo kiepski pomysł i mega pracochłonny:sorry2:
co innego jak dziecko ma alergię i nie ma wyjscia.... ale nawet wtedy warto popróbować różnych marek, bo czasami jedne pampki uczulają, a inne nie

natomiast dla starszaka, powiedzmy powyżej roku czy półtora, którego mozna już spróbowac uczyć załatwiania się na nocnik, moga się okazac fajną pieluszką treningową.

ankzoc no ja mam już całą siatę nowych ubranek,więc mam co prać
jeszcze tylko z worów po Gosi powyciągam głównie bieliźniane bodziaki, skarpetki, czapeczki i pojedyncze spiochy, ale to u teściowej na strychu, więc pewnie dopiero na święta to zgarnę

królewna
no nie myslałam dotychczas o tym praniu jak o zabezpieczeniu się, ale może faktycznie warto, bo nigdy nic nie wiadomo, a ja mam jakies nawracające plamienia.

Mi to raczej tak sobie w głowie to zaświrowało, w kategorii przyjemnosci;-)

reklama
Nef: powiem CI ze ja z Mają miałam termin na 10 października, wyprawke całą!!! tez wózek i łóżeczko, kupilismy pod koniec sierpnia a 2 tygodnie poźniej leżałam w szpitalu :p więc na szczęście zdażyłam ze wszystkim, ale maz mówił ze jeszcze przecież jest czas do października:cool: ale sie uparłam ze wczesniej i dobrze :p bo nawet fotelika nie mielismy :p a jakby ktoś miał za mnie wybierać potem albo ja ze szpitala miałabym kupować to bym chyba sie zaryczała :p

królewna no to przesądzone, jak tylko zwolni mi się suszarka - piorę!

zwłaszca, że bawełna się lekko pokurczy i lepiej ja 2-3 razy wyprac, żeby potem nie było niespodzianek:tak:

teraz doznałam lekkiego szoku z bawełnianymi podkoszulkami Gosi - kupiłam rozmiar większe niz nosi bluzki i były po praniu ok, ale teraz dokupiłam 4 szt (no bo przedszkole miało być:dry:) i te nowe są sporo większe, w rękawku jakieś 1,5-2 cm, ale na długość aż 4 cm:szok: żeby nie było - kupiłam dokładnie te same podkoszulki.

królewna no to przesądzone, jak tylko zwolni mi się suszarka - piorę!

zwłaszca, że bawełna się lekko pokurczy i lepiej ja 2-3 razy wyprac, żeby potem nie było niespodzianek:tak:

teraz doznałam lekkiego szoku z bawełnianymi podkoszulkami Gosi - kupiłam rozmiar większe niz nosi bluzki i były po praniu ok, ale teraz dokupiłam 4 szt (no bo przedszkole miało być:dry:) i te nowe są sporo większe, w rękawku jakieś 1,5-2 cm, ale na długość aż 4 cm:szok: żeby nie było - kupiłam dokładnie te same podkoszulki.

hehe :D ja na prawde wole sobie naszykować niz zeby potem ktoś mi musiał to robic :D:D
tak samo torbe do szpitala po nowym roku juz pakuje :p tym bardziej ze szyjka moze mi sie skrócic i dopiero bedzie:dry::p:p

a co do bluzek itp, no niestety tak bywa, ja kupiłam Mai w smyku rajstopy 2 różne kolory te same rozmiary i okazało sie ze jedne są ok 5 cm dłuższe :D
ale bluzkami bym sie nie przejmowała zawsze mozesz podwinąć rękawy, ja tak robie jak jest za duze a po kilku praniach sie kurcza i nie musze juz podwijac :p

Ja moje koszule i szlafrok już też uprałam i leża sobie w szafie ;-) pewnie tak jak królewna w styczniu spakuję torbę i bedzie leżała w szafie ;-)
Też wole sama sobie powybierać i pokupować wszystko ;-) dlatego już dawno temu spisałam listę rzeczy potrzebnych z firmami i modelami, zeby w razie w małż nie miał problemów z kupieniem :-)

kiedyś wklejałyście takie otulaczki w rozsądnych cenach? bo ja szukam ale tylko takie po 100 i 200 zł znalazłam a to trochę dużo...

Mam pytanko do doświadczonych mam, a moze ktoś używał i mi poradzi czy warto sie w to bawić,a mianowicie co myślicie o pieluchach wielorazowych, np takich:
NOWOŚĆ!!! PIELUSZKI PIELUCHY WIELORAZOWE BAMBUSOWE (2831313942) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

ja co prawda niedoswiadczona mama, ale kolezanka uzywa i sobie baaardzo chwali :) pupcia podobnno super bez zadnych odparzen (ale co sie dziwic... w plastikowej pieluszce zawsze beda mniej sprzyjajace warunki;)) i dziecko szybciej uczy sie robic na nocnik ;)
ja mam zamiar uzywac wielorazowek gdzies tak od 3-4 miesiaca ;) oczywiscie na jakies wyjazdy pewnie dalej bedzie sie bralo jednorazowki, ale tak na codzien mysle, ze takie pieluszki beda fajnym rozwiazaniem.
do tego sa przesliczne :-) troche trzeba w nie na poczatek zainwestowac, ale to sie zwraca, no i zawsze mozna juz miec pieluszki na drugie dziecko;)

w przyszlym roku mam zamiar wybrac sie z mezem na warsztaty z takiego pieluszkowania zeby poszerzyc swoja wiedze przed zakupami ;)

white, moja Amelcia używała jednorazówek i nie miała ani odparzeń, ani jakoś specjalnie długo z pieluchą nie chodziła, szybko się odpieluchowała...tak więc to chyba jednak nie ma wpływu, fakt, że rodzice często przesadzają i trzymają dzieci w tych jednorazówkach maksymalnie długo i żadko wietrzą pupę i stąd te odparzenia...ja chyba bym się nie zdecydowała, za wygodna jestem :zawstydzona/y:

reklama
pewnie tez zalezy od pupy dziecka;-)
choc osobiscie jakbym to ja miala nosic pieluche to wolalabym cos mieciutkiego materialowego niz wielka podpaske :-D
poki co mam zamiar podjac wyzwanie :-) dobrze, ze zyjemy w czasach gdy pranie robi sie w zasadzie samo, a dzieki antybakteryjnym proszkom nie trzeba juz pieluch gotowac ani innych czarow nad nimi odprawiac ;)

Do góry