reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka - co powinna kupić mamusia dla siebie i dzidziusia?

Wróciłam dzisiaj do pomysłu zakupu chusty. Przeglądając aukcje odkryłam coś co nazywa się chustą kółkową. Czy któraś z Was posiada taki wynalazek? Przyznam, że wygląda interesująco przede wszystkim ze względu na łatwość wiązania w porównaniu do tych standardowych. Cena też jest zachęcająca. Więc gdzie jest haczyk?

reklama
Tusiaczku ja posiadam, gdyż dostałam w spadku po siostrze: tkaną, elastyczną i kółkową. Wiem, że w kółkową ona małą wsadzała jak chciała ją uspokoić, tak na szybko. Ale jeszcze nie ogarnęłam jak to działa. Warsztaty na które się wybieram nie obsługują kółkowych.
Zapytam siostrę ile czasu używała i czy jej to rozwiązanie pasowało.
Jednakże mi się wydaje, że najlepsza jest tkana i to jeszcze lepiej kupić używaną, bo tu Ci dziewczyny powiedzą, że chustę trzeba złamać. A moja opinia stąd, że tkana najdłużej posłuży.

Z tym że ja nie chcę na dłużej, chcę na teraz i na takie krótkie wyjścia, do sklepu, po domu do uśpienia. Dlatego cały czas się bije z myślami czy wydać kupę kasy na tkaną, której nie jestem pewna czy będę używać w ogóle. Ta kółkowa mnie zainteresowała bo wydaje się prosta w obsłudze tak właśnie na szybkie wyjście.
Co sądzicie?
Czy ktoś się może wypowiedzieć jeszcze?

Ja mam tkana ale jeszcze jej nie użyłam. Nie umiem wiązać....
Zastanawiałam sie nad tym aby dokupić kolka i uzywac mojej tkanej jako kolkowej czasami ale nie znalazłam nigdzie opinii jak to sie sprawdza

Tusiaczek ja nie uzywalam, ale jak bylam na warsztatach to ją też polecali. Tylko na ma ograniczone rodzaje wiązań, przez co mniej odciąży kregoslup i nadaje się na takie wyjścia jak pisalas. Nie pamietam tylko jakie wiązania, w sensie od kiedy można używać.

Z tym że ja nie chcę na dłużej, chcę na teraz i na takie krótkie wyjścia, do sklepu, po domu do uśpienia. Dlatego cały czas się bije z myślami czy wydać kupę kasy na tkaną, której nie jestem pewna czy będę używać w ogóle. Ta kółkowa mnie zainteresowała bo wydaje się prosta w obsłudze tak właśnie na szybkie wyjście.
Co sądzicie?
Czy ktoś się może wypowiedzieć jeszcze?

Ja mam ten sam dylemat.
Słyszałam że w kółkowej nie można od urodzenia nosić

Elifit z tego co wyczytałam spokojnie można nosić w kółkowej już od urodzenia. Filmiki na YouTube utwierdziły mnie w przekonaniu, że jest to dużo prostsze niż w tkanej czy elastycznej. Poza tym świetnie nadaje się też do karmienia. Kolejny plus jest taki, że zajmuje dużo mniej miejsca, jest krótsza i nie okrywa matki tak ściśle a latem to chyba istotne. Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, żeby w taką pogodę zawinąć się, aż tak. Minusem jest to, że ciężar spoczywa tylko na jednym ramieniu, więc w grę wchodzi tylko mniejsze dziecko i raczej nie na dłuższe wyjścia. Mnie akurat to odpowiada. A jak się spodoba to tkaną zawsze można dokupić.
Takie wnioski wyciągnęłam z informacji z neta. Gdyby któraś mogła się jeszcze wypowiedzieć byłabym wdzięczna :):)

Nie mam kółkowej tylko elastyczną, ale i tak się wypowiem.
Kółkowa wydaje się prostsza w obsłudze, szybciej i łatwiej można dziecko w niej umieścić. W elastycznej rzeczywiście jest strasznie gorąco latem, więc lepiej wkładać w chustę, która mniej okrywa ciało. Dla mnie jedynym minusem chusty kółkowej jest asymetryczne obciążenie.

reklama
Moja psiapsiola miala kolkowa i jej bylo niewygodnie. Sa kolkowe i kolkowe takze.... Ale mam znajoma ktora byla zadowolona z kolkowej. Bellina masz racje tkana na dluzej starcza. Elastyczna do max 8kg. Warsztaty polecam. Ja bylam na indywidualnych w Rudej Kicie. We Wro jest podobno grupa chustomaniaczek i robia regularne spotkania. Polecam warsztaty z partnerem ;) .
Malgosia tez uzywala chusty..

Do góry