Witaj
Nessi ma rację, pisząc że mało kto liczy i zbiera paragony. Niektórzy sporo rzeczy dla dziecka dostają a inni tak jak my kupilismy wszystko od A do Z, bo nie było po kim dostać.
Wyliczając mniej więcej:
wyprawka:
-meble: mały koszt- zrobilismy wielką szafę z przesuwnymi drzwiami, kosztowały nas tylko płyty meblowe
-kojec: koszt ok 250 zł, można kupić taniej, nasz miał wszystkie bajery i nie przydały się, nawet przewijak, który był dołączony, ani razu nie zorstał uzyty bo okazał się nieporęczny
-wózek: koszt 1500 zł, kupiony od razu z fotelikiem dla dziecko, polecam kupić osobno wózek, osobno fotelik, wyjdzie taniej, a te foteliki co mozna kupić przy wóżkach są ciężkie i nie poręczne
-wanienka: koszt 80 zł: profilowana, nam pasowała i korzystalismy długo, kuzynka miała taką samą ale zaraz na początku kupili tradycujna bo im to profiliwanie przeszkadzało
-bujaczek: koszt 150 zł, zupełny bubel, dobrze że sprzedałam szybko, jak kupować leżaczek/bujaczek to droższy i lepszej jakości typu fisher price
-posciel: nie pamieta, nie jakaś drożyzna, używam do dzisiaj
-kosmetyki: do ciałka, do mycia, do pupy, przeciw odparzeniom, przeciz słońcu, albo wietrznej pogodzie, oliwki: na poczatek spory wydatek, ok 350 zł jednorazowo, potem wedle potrzeb jak się coś skończyło
-pieluchy: duża paczka na początek, bo noworodek to robi jak nakręcony, koszt jednej dużej paczki ok 80 zł, przy czym w miesiącu potrzebujesz 3 takie paki, bo przecież małe potrafi zrobić kupe po każdym posiłku
- my nie karmilismy się naturalnie zbyt długo, wiec do tego wszystkiego jeszcze mleko i to dla dzieci ulewających, czyli AR, nam spasował tylko Bebilon AR, koszt jednej puszki 35 zł, na miesiąc puszek na poczatek min 5 - 6 szt, karmienie takim mlekiem było do końca 1 roku
- wizyty u lekarza: ja w ciąży, mam w pracy pakiet ubezpieczeniowy, więc chodziłam prywatnie ale na kartę Centrum Medycznego LIM, nie płaciłam ani za wizyty ani za badania, brała jednak leki na podtrzymanie, opakowanie koszt 35 zł, zjadła tego jakieś 8 opakowań, do tegowitaminy tez nie taniocha, 47 zł za opakowanie, kupowane przez całą ciąze i karmienie, każde szczepienie dziecka też robilismy prywatnie, więc co szczepienie to koszt wizyty 60 zł plus koszt szczepionki: szczepiliśmy małą również szczepionkami nieobowiązkowymi (nie żałuję, przydało się to szczepienie)
- no i oczywiście ciuszki: tego nie zliczę, dużo za dużó kupiłam w ciąży, teraz jak szukałam ciuchów dla drugiego dziecko to mam już pełną wyprawkę i nic nie muszę kupować bo niektóre rzeczy nawet nie używane były, więc można powiedzieć że chociaż ten koszt podzieliłam na pół :-), zreszta koszt wózka też, bo nowego nie zamierzam kupować, tamten był zbyt drogi :-)
Jak sobie coś jeszcze przypomnę to dopiszę, ale jak sam widzisz, kwoty nieda się ustalić jednoznacznie. Są kobiety które potrafią oszczędniej kupować i lepiej planować, a są i takie które nie liczą zbytnio, chociaż ja się starał nie szaleć a i tak poszalałam :-)
Gratuluję dzidziołka.