reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka-co kupić i kiedy ?

Qulfoniasty to nie tak łatwo podliczyć.
Raz, że nie mamy paragonów, a po drugie sam wiesz na co Cię stać.
Można kupic łóżeczko na Allegro za 200 zł albo Świecie Dziecka za 1500, możecie używać Pampersów albo pieluch z biedronki, ubranka kupować w Mothercare albo w lumpeksie.

Z tych większych koszów:

- łóżeczko 650 zł
- materac lateksowy 250 zł
- wózek 3w1 3000 zł
- komodam 800 zł
- 3 komplety pościeli 800 zł
- wanienka ze stelażem 250 zł
- przewijak 50 zł
- karuzela do łóżeczka 200 zł
- bujak 550 zł
- wizyty u gina 250 zł/mies
- dodatkowe badania pewnie w sumie ok 400 zł
- dodatkowe szczepionki (pneumo, rota) ok 2000 zł
- kosmetyki pielęgnacyje ok 350-400 zł
- pieluchy z wycięciem na pępuszek 3 op ok 100 zł
- butelki 150 zł
- termoopakowanie 40 zł
- sterylizator 120 zł
- smoczki do butelek i uspakajacze ok 100 zł
- laktator najpierw ręczny(wyaliłam po tygodniu, bo do niczego się nie nadawał), a potem elektryczny 600 zł

To z tych "grubszych" wydatków.
Do tego dochodzą drobiazgi typu nożyszczki do paznokci, aspirator do nosa, gaziki, Oktanisept, patyczki do uszu, termometr do wanienki i milion różnych pierdołek, które okazały się mniej lub bardziej potrzebne.

No i ubranka ale nie jestem w stanie stwierdzić ile na nie wydałam.
Myślę, że ok 3000 tys.
Część ubranek kupowałam używanych, a część nowiutkich.
Oczywiście jak każda szalona mamusia spodziewająca się pierwszego dziecka kupowałam oczami.
Wszytsko co mi sie spodobało:rofl2:
Kombineznony na zime miałam 3:szok:
Połowy z tego moja córka nigdy nie miała na sobie.
Teraz juz sie tak nie wygłupiam ale wtedy szalałam jak nawiedzona:cool2:

Dodam tylko, że wszytsko poza laktatorem kupiłam na Allegro.
Nie wiem ile te zakupy wyniosły by mnie w sklepie:eek:

reklama
JEZUS MARIA jak to przeczytalam to myslalam,ze padne dziewczyny nie przesadzacie aby? ktos tu napisal ,ze kosmetyki dla dziecka na poczatek to koszt ok350 zl to co wyscie kupowaly????????

u mnie Oliwka 10zl-starczyla na prawie 4 miesiace,wczoraj otworzylam drugie opakowanie,
sudokrem 125g 17 zl,starcza przy uzytkowaniu raz dziennie na 3 miesiace,
krem bambino 5 zl zuzylam 2,johnson do kąpieli 17 zl mam od urodzenia i jest mega wydajny jeszcze na 2 miesiace starczy spokojnie,krem do opalania 15 zl,starcza gdzies na pol roku jak nie wiecej,przeciw komarom 10 zl.Wiec mi nawet 100zl nie wychodzi,co wyscie kupowały!!!!!!!!!!!!????

Pampersy my uzywamy dada 28 zl za opakowanie,starczaja gdzies na ok 12 dni.Chusteczki tez dada 4 zl starczaja na ok 2-3 tyg.

Szczepionki bralismy skojrzaone wiec koszt 115 raz 3,plus 4 dopiero w weiku 12 miesiecy chyba.

wiec nie przesadzajcie na prawde...

JEZUS MARIA jak to przeczytalam to myslalam,ze padne dziewczyny nie przesadzacie aby? ktos tu napisal ,ze kosmetyki dla dziecka na poczatek to koszt ok350 zl to co wyscie kupowaly????????

u mnie Oliwka 10zl-starczyla na prawie 4 miesiace,wczoraj otworzylam drugie opakowanie,
sudokrem 125g 17 zl,starcza przy uzytkowaniu raz dziennie na 3 miesiace,
krem bambino 5 zl zuzylam 2,johnson do kąpieli 17 zl mam od urodzenia i jest mega wydajny jeszcze na 2 miesiace starczy spokojnie,krem do opalania 15 zl,starcza gdzies na pol roku jak nie wiecej,przeciw komarom 10 zl.Wiec mi nawet 100zl nie wychodzi,co wyscie kupowały!!!!!!!!!!!!????

Pampersy my uzywamy dada 28 zl za opakowanie,starczaja gdzies na ok 12 dni.Chusteczki tez dada 4 zl starczaja na ok 2-3 tyg.

Szczepionki bralismy skojrzaone wiec koszt 115 raz 3,plus 4 dopiero w weiku 12 miesiecy chyba.

wiec nie przesadzajcie na prawde...

A masz dziecko alergiczne ?:)
U Nas na pieluchy Made dla Biedronka jest uczulenie ... testowałam już wszystkie z tańszych nawet pampersa niestety :)
Szczepionki również skojarzone ... 100 zł.

Przy pierwszym dziecku to masakra z kosztami jest:szok:Niestety kupi się wiele rzeczy które nie są potrzebne ale tego się nie da przewidzieć bo każda mama za praktyczne uważa coś innego i to dopiero się okazuje ja dzidzuś się urodzi:-DJa się śmieję że powinnam mieć jeszcze jedną córeczkę bo tyle ciuszków mam po Julce i wiele nie zdążyłam założyć:-p
Zgadzam się w 100%.
Przy drugim dziecku dwa razy się zastanowie zanim cos kupię:cool2:

A kto powiedział, że musimy kupowac najtańsze rzeczy:confused:
To nie konkurs kto skompletowal wyprawkę najtaniej.

Nie chodzi o alergiczne dzieci.
Każdy kupuje taki produkty na jakie go stać i jakie uważa za najlepsze.
Chyba nie musze się tłumaczyć dlaczego używam kosmetyków Hipp, a nie marki Tesco.

Ostatnia edycja:
Racja ...wszystko jest dyktowane zasobnością portfela ...
Jeśli stać to czemu nie kupić czegoś lepszego ?
Fifi ma rację, to nie konkurs ... Kulfoniasty zapytał o koszta ...każdy miał inne i po co oceniać kto na co ile wydał ?:)
Mazia .... z Twojej kieszeni w końcu te ''350zł'' miesięcznie nie idzie ;)

wózek - 500zł
fotelik samo. - 200zł
karuzela fisher price - 100zł
leżaczek bujaczek fisher price - 200zł
łóżeczko - 300zł + 150zł komplet poszewek,kołderka itd..
ubranka - nie powiem, bo osobiście kupiłam tylko kilka sztuk nowych, reszte dostałam od znajomych lub kupiłam używane.. co wcale nie znaczy, że były gorsze.
Z własnej kieszeni mogę policzyć jakieś.. 80zł.
kosmetyki - na start oliwka, szamponik, plyn do mycia itd... 50zł
pampersy - dada, 3 paczki miesiecznie, ok.90zł
chusteczki - 2 paki mies tj 8zł
butelki tommee tipeee - 40zł
smoczki - 10zł

i.. czy o czyms zapomnialam? nie sadze... to chyba z najwazniejszych rzeczy. prawda jest tez taka, że Qlfon moze kupic karuzele fishera za 250zł a moze tą za 100zł a moze zwykla canpola za 20zł i tez bedzie dobrze, a jaka roznica w kosztach? Tym samym jedni kupuja wozek za 3 tys, inni za 300zł.
W rezultacie jedni na wyprawdkę wydają 10 tysiecy a inni tysiac..
no i oczywiscie dochodzą do tego inne sprawy typu czy dziecko rodzi sie zdrowe, czy ma alrergie, czy bedzie karmione piersia itd itd... wiec - ciezko jest sie sugerowac ;-)

w moim przypadku wyszlo jakies.. 1720zł
+ do polowy ciazy wizyty prywatnie jakies 600zł no i VitaK podczas kamrmienia piersia
suma sumarum 2400zł

Ja przy córci używałam tylko Pampersów inne ją uczulały i mała poodparzaną pupę, u synka sprawdzają się pieluszki Dada, a wg mnie są podobne jakościowo do Pampersa. Chusteczki też z Dada, bo mi pasują, ładnie pachną i nie są ani zbyt sucha ani zbyt mokre, takie w sam raz. Do pupci używamy tak jak pisałam wcześniej Bambino, próbowałam innych ale się nie nadawały i pupcia była zaczerwieniona (m.in. Sudokrem, Mustela, Bphanten), na miesiąc zużywamy 1 opakowanie Bambino. Pediatra stwierdził, że mamy nie używać kremów do ciałka lub buzi, oliwek i pudrów, bo przy początkowych problemach skórnych u synka było to niewskazane, próbowałam raz użyć kremu do buzi Mustela, ale synkowi wyskoczyły jakieś krostki i położna na wizycie kazała mi odstawić ten krem, więc ciesze się, że nie kupiłam tego kremu tylko testowałam próbkę, bo by się okazał zbędnym wydatkiem. Kosmetyki typu płyn do kąpieli, mydełko, szampon używamy Nivea (przy córci wypróbowałam te kosmetyki i mi podpasowały, więc i teraz używam), mam też mydełko Oillan.

Dodam, że z wykształcenia jestem kosmetyczką, więc jakiś badziewnych kosmetyków nie używam na dziecku, co wcale nie znaczy, że mam wydawać 50zł na krem jeśli mogę kupić też dobry kremik za 6zł. Bo z doświadczenia wiem, że to co drogie wcale nie jest lepsze od taniego, bo często skład lub właściwości kosmetyków są podobne, a płaci się tylko za markę danego produktu. A że do zakupów staram się podchodzić rozsądnie (z wykształcenia też jestem handlowcem, więc wiem jakie sztuczki są używane, by nam konsumentom wcisnąć wszystko co się da) i nie kupuje rzeczy tylko dla tego, że są modne, drogie, reklamowane w gazetkach dla mam lub w telewizji, kupuje to co jest dobre jakościowo ale i nie w astronomicznej cenie.

A kto powiedział, że musimy kupowac najtańsze rzeczy:confused:
To nie konkurs kto skompletowal wyprawkę najtaniej.
A kto powiedział, że musimy kupować najdroższe rzeczy. To nie konkurs kto skompletował wyprawkę najdrożej.

Dziecko nie wymaga najdroższych rzeczy, powiedzmy sobie szczerze, tylko dzieci np. z alergią wymagają droższych rzeczy, bo inne mleko inne kosmetyki. No ale po to jest tyle firm na rynku, by każdy wybrało coś dla siebie. Jak ktoś chce to proszę bardzo może nawet zwykły krem do buzi dla dziecka kupić nawet za 500zł, bo i takie się znajdą. Tylko to wcale nie oznacza, że matka która wydaje miliony na dziecko jest lepszą od tej która kupuje zwykłe Bambino, Nivea czy j&j. To tak samo jak z wyborem samochodu, jedni kupią Poloneza a inni Ferrari, bo muszą zaszpanować. Mnie stać na droższe kosmetyki, ale używam takich jakie są wg mnie najlepsze.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

A o ile zmieniasz pieluszkę? Paczka chusteczek o ile dobrze rozumiem starcza Ci na 2-3 tygodnie???:confused2: Mi paczka starcza na kilka dni max 5.

reklama
Cóż, u mnie wyglądało to mniej więcej tak.
-Wózek - używany, 200zł.
-Łóżeczko - używane, 100zł.
-Fotelik - nowy, 250zł.
-Pościel 70zł + wypełnienie 60zł.
-Wanienka od siostry
-Kosmetyki Hipp - ok.40 zł.
-Butelki, smoczki do butelek i jeden uspokajający - ok 30zł.
-Gąbka do wanienki - 25 zł.
-Pampersy Pampers (1 i 2) ok. 300zł, chusteczki też Pampers ok 150 zł (promocja 6 paczek za 24 zł).
-Podkłady do przewijania - ok. 50 zł.
-Ciuszki - praktycznie wszystkie nowe - ok 1500 zł.
-Disnemar, nożyczki, termometry, patyczki, gaziki itd ok 70 zł.
-2 kocyki - 40zł za 1, ręcznik z kapturkiem - 30zł.
-Poród w prywatnej klinice - 1000zł.

Musze jeszcze kupić spirytus i jakąś pościel do wózka, planuje też kupić baldachim więc to wyjdzie coś około 200zł...

Podsumowując = 3865 zł, a szczerze nie jestem pewna czy w ogóle wszystko wypisałam i czy cenowo też tak wychodziło, a do tego ja rodzę w prywatnej klinice więc koszty większe (na szczęście dziadek funduje^^), ale dla mnie to i tak są duże wydatki i nie było łatwo, kompletowałam z M wszystko bardzo powoli.

Ostatnia edycja:
Do góry