reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka apteczna

reklama
Musi have: Octenisept (ten mały spokojnie starczy), patyczki do uszu dla dzieci, waciki dla dzieci, gaziki jałowe, krem na odparzenia pieluszkowe (u mnie penaten, sól fizjologiczna, grucha do nosa :D, podkłady poporodowe, ze 4 paczki na początek, podkłady na lóżko te duże dla siebie, tantum rosa, witamina D 400 jednostek (od 8 doby) polecam ibuvit D twist off, przy mleku modyfikowanym probiotyk biogaja badz vivomix, paracetamol w czopkach, i ibuprom dla dzieci, termometr, czopki glicerynowe,
Mi się przydałyjeszcze: Kapturki na sutki i maść na sutki z ziaji, laktator,

O właśnie, zapomniałam. Majtki siateczkowe ( ja miałam wielorazowe bo lepiej przepuszczają powietrze, są miękkie i delikatniejsze od jednorazowych). Jeżeli chcecie przechowywać pokarm to kupcie woreczki jeszcze. Ja miałam z baby ono. Bardzo fajne. Podkład dla dziecka na łóżeczko. Ja mam z canpola taką ceratkę jakby.
A z nie aptecznych to podkłady na przewijak, pieluch tetrowych z 15 minimum, flanelowych z 5, chusteczki do pupy, pampersy 1, balsam do ciała, coś do kąpieli, ziajka na ciemieniuchę, miekka szczotka do włosów, nożyczki do paznokci, proszek i plyn do prania, i polecam miec rumianek na brzuszek, olej lniany (dodaje sie do mleka 4 krople jakby kupy nie bylo), herbatka z rosmana babydream koperkowa i oczywiście ubranka :D

A jezeli chodzi o octenisept to nawet ja pępuszek będziecie smarować spirytusem to i tak kupcie. Octeniseptem mozna psikać swoje krocze po sn bądź raby po cc żeby szybciej się goiło.

Z apteki gemini polecam też butelki dr Brown's. Poczytajcie sobie o nich. Warto.

Ja miałam laktator ręczny z canpola i byłam zadowolona. W 10 minut miałam całą flaszkę z dwóch piersi. I jeszcze sobie pomroziłam.

O właśnie, zapomniałam. Majtki siateczkowe ( ja miałam wielorazowe bo lepiej przepuszczają powietrze, są miękkie i delikatniejsze od jednorazowych). Jeżeli chcecie przechowywać pokarm to kupcie woreczki jeszcze. Ja miałam z baby ono. Bardzo fajne. Podkład dla dziecka na łóżeczko. Ja mam z canpola taką ceratkę jakby.
A z nie aptecznych to podkłady na przewijak, pieluch tetrowych z 15 minimum, flanelowych z 5, chusteczki do pupy, pampersy 1, balsam do ciała, coś do kąpieli, ziajka na ciemieniuchę, miekka szczotka do włosów, nożyczki do paznokci, proszek i plyn do prania, i polecam miec rumianek na brzuszek, olej lniany (dodaje sie do mleka 4 krople jakby kupy nie bylo), herbatka z rosmana babydream koperkowa i oczywiście ubranka :D

A jezeli chodzi o octenisept to nawet ja pępuszek będziecie smarować spirytusem to i tak kupcie. Octeniseptem mozna psikać swoje krocze po sn bądź raby po cc żeby szybciej się goiło.

Z apteki gemini polecam też butelki dr Brown's. Poczytajcie sobie o nich. Warto.

Ja miałam laktator ręczny z canpola i byłam zadowolona. W 10 minut miałam całą flaszkę z dwóch piersi. I jeszcze sobie pomroziłam.

I jakiś espumisan, bibotic forte, samb simplex, badz delicol ( delicil rozkłada laktozę) 3 poprzednie sa na gazy. Jak espumisan lub bobotic to podajcie wieksza liczbę kropel jakby ta napisana nie pomagala

A mnie położna mówiła ze dziecku najlepiej przemywać oczka mlekiem z piersi [emoji848] kupić mała pipete i można zakraplać tak oczka jak się dzieje i do noska piszcząc. I nie wiem co myśleć bo w sumie nie słyszałam o takiej metodzie. Sól fizjologiczna odradzała, mówiła ze wysusza bardzo.
Do pupy kupiłam krem z Weleda i sudocrem. Zastanawiam się nad reszta kosmetyków czy tez Weleda czy hipp. Kupiłam już tez podkłady na łóżko , majtki jednorazowe i dwie wielorazowe, podkłady. Chusteczki kupiłam niebieskie hippa i pytanie czy ja tez mogę ich używać po porodzie?? Na gemini kupiłam herbatkę na laktację Bocianek, podobno bardzo polecają.
Jeżeli chodzi o butelki długo się zastanawiałam i wybrałam antykolkowa Mam Baby, miałam tez Aventa kupił lub Browna ale dostałam w przychodni Nuka wiec już chyba dwie na początek wystarcza.
Do osób mieszkających w Niemczech. Położna mówiła ze jak jest problem z laktacja oni dają recepte na jakiś laktator bardzo dobrej firmy i mam nie kupować sama. Wiec możecie podpytać bo wtedy koszt jest zerowy.

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Nie słyszałam nic o metodzie przemywania oczek mlekiem z piersi. Mi położna mówiła o soli fizjologicznej i gaziku.

Tu w Niemczech tak ponoć robią ze najlepiej działa na niemowlaka mleko matki. Ja tez pierwsze słyszę o tym [emoji848]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ja słyszałam, że mleko matki dobrze działa i na oczy i na nosek (można trochę wcisnąć zamiast soli fizjologicznej [emoji6]). Nie wiem czy nie czytałam tego u Hafiji [emoji6].
BTW. Wczoraj czytałam, że będą w Gdańsku warsztaty z Hafiją w październiku w sklepie Akpol [emoji6]. Koszt to 75 zł.

Napisane na F8331 w aplikacji Forum BabyBoom

Ja odradzam metode z mlekiem do nosa nam madra lekarka tak zalecala przy katarze i mimo ze krople to corka dostala zapalenia pluc bo to mleko sie dostalo

Napisane na ALCATEL ONE TOUCH 7041D w aplikacji Forum BabyBoom

Ja przy pierwszej córce miałam elektryczny Medela swing i sprawdził się rewelacyjnie więc teraz jakby co też będę bo używać!!

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Akurat spirytus odkazam sie przed robieniem zastrzykow, wiec mam go w.domu. a w jakiej proporcjo nedziesz go rozcienczac?
pępek przemywaj 70% spirytusem kilka razy dziennie dokładnie oczyszczając zakamarki dna pępka, czyli miejsce, z którego kikut wystaje - możesz w aptece zakupić gaziki nasączone spirytusem, lub rozcieńczyć 96% spirytus w proporcjach 2 miarki spirytusu z 1 miarką wody

Do góry