reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka 2011 - co warto mieć, co odpuścić, co zabrać do szpitala

jak leżałam na patologii u nas to dziewczyny szły bez torby, a jak urodziły to położne przychodziły, pakowały i zabierały torby...nie wiem jak to wygląda jak tak ktoś "z biegu" przychodzi..

reklama
Witam wszystkich :)
Dotychczas nic nie pisałam na forum, ale postanowiłam zacząć, za to czytam je od dawna i w wielu sprawach mi pomogło. Tak więc zacznę od niezbędnika do szpitala wg mnie:
dla siebie:
1. Przynajmniej 2 koszule nocne - jedną zmienimy tuż po porodzie a potem się człowiek poci i marzy o kolejnej zmianie
2. ze 2 ręczniki dla siebie i ulubione mydło - pierwsza kąpiel po porodzie jest błogosławieństwem :)
3. kapcie, szlafrok itp
4. majtki poporodowe - takie z siateczki (bardzo przydatna rzecz zwłaszcza po porodzie naturalnym)
5. woda, woda, woda - duużo picia
6. ciepłe skarpetki
7. ja wzięłam swoją poduszkę pod głowę - na niej się wysypiam a w szpitalu nie łatwo o dobry sen
8. LANOLINA - ratunek dla świeżo pogryzionych brodawek
9. Jeśli macie - laktator to weźcie - u mnie na sali wszystkie babki korzystały, a zastój mleka na początku to częsty problem
dla dziecka:
1. ubranka przynajmniej na 5 zmian (mniejsze i większe - Krzyś przerósł moje oczekiwania i nie zmieścił się już na dzień dobry w część ubranek więc została mi połowa z czego oczywiście parę przesikał przez mój brak doświadczenia w przewijaniu)
2. pieluszki tetrowe ok 3 szt
3. czapeczki i niedrapki
4. pampersy i chusteczki wilgotne
5. smoczek? (mi awaryjnie dokupiono smoczek bo mały nie chciał w ogóle spać jak czegoś nie ciumkał - po wyjściu ze szpitala problem znikł)
6. rożek i kocyk

Nie polecam brać rzeczy na wyjście - robi się tego strasznie dużo a i tak ktoś po was przyjedzie to dowiedzie przebranie dla Was i ciepłe ciuchy dla bobasa.
Mam nadzieje, że o niczym nie zapomniałam i komuś się przyda moja złota lista. Ja jestem już po i pamiętam jak szukałam zestresowana takich złotych list i wszystkie mi się przydały :)

moja torba jest gigantyczna:szok:! do tego dodam, że się nie zmieściłam mimo, że graniczyłam wszystko. muszę jeszcze zabrać mniejszą torbę. taką na bagaż podręczny;-)

moja jest spora i ciężkawa a i tak nie zabrałam od razu wszystkiego, w drugą mniejsza spakowałam to co mi mąż zaraz po urodzeniu doniesie czyli drugą paczkę podpasek, podkładów, pampersów (spakowałam luzem 10 sztuk), koszule jeszcze dodatkowe

reklama
Do góry