Witam wszystkich
Dotychczas nic nie pisałam na forum, ale postanowiłam zacząć, za to czytam je od dawna i w wielu sprawach mi pomogło. Tak więc zacznę od niezbędnika do szpitala wg mnie:
dla siebie:
1. Przynajmniej 2 koszule nocne - jedną zmienimy tuż po porodzie a potem się człowiek poci i marzy o kolejnej zmianie
2. ze 2 ręczniki dla siebie i ulubione mydło - pierwsza kąpiel po porodzie jest błogosławieństwem
3. kapcie, szlafrok itp
4. majtki poporodowe - takie z siateczki (bardzo przydatna rzecz zwłaszcza po porodzie naturalnym)
5. woda, woda, woda - duużo picia
6. ciepłe skarpetki
7. ja wzięłam swoją poduszkę pod głowę - na niej się wysypiam a w szpitalu nie łatwo o dobry sen
8. LANOLINA - ratunek dla świeżo pogryzionych brodawek
9. Jeśli macie - laktator to weźcie - u mnie na sali wszystkie babki korzystały, a zastój mleka na początku to częsty problem
dla dziecka:
1. ubranka przynajmniej na 5 zmian (mniejsze i większe - Krzyś przerósł moje oczekiwania i nie zmieścił się już na dzień dobry w część ubranek więc została mi połowa z czego oczywiście parę przesikał przez mój brak doświadczenia w przewijaniu)
2. pieluszki tetrowe ok 3 szt
3. czapeczki i niedrapki
4. pampersy i chusteczki wilgotne
5. smoczek? (mi awaryjnie dokupiono smoczek bo mały nie chciał w ogóle spać jak czegoś nie ciumkał - po wyjściu ze szpitala problem znikł)
6. rożek i kocyk
Nie polecam brać rzeczy na wyjście - robi się tego strasznie dużo a i tak ktoś po was przyjedzie to dowiedzie przebranie dla Was i ciepłe ciuchy dla bobasa.
Mam nadzieje, że o niczym nie zapomniałam i komuś się przyda moja złota lista. Ja jestem już po i pamiętam jak szukałam zestresowana takich złotych list i wszystkie mi się przydały