reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka 2011 - co warto mieć, co odpuścić, co zabrać do szpitala

na ten zastrzyk to się nawet chyba podpisuje zgodę w którymś momencie - albo i nie.. sama już nie wiem.. m mi mówił po porodzie, że coś podpisywał zgody jakieś
do książeczki tego wpisanego nie mam, ale dostał na pewno.
w książeczce mam 2 standardowe stemple z zaleceniami podawania wit K do 3 m-ca i wit D dopóki lekarz powie że można przestać

może to co dostał Twój synek to była dodatkowa dawka?

reklama
no to teraz juz wszsytko wiem.. dzieki dziewczynki, pytalam kolezanke jej maly ma 7tyg; w szpitalu dali dawke jednorazowa K a teraz ma w buteleczce D i kilka kropel ma podawac wieczorem po kąpieli..

czesc dziewczyny! chcialam Was zapytac jakie dokladnie planujecie kupic koszule lub pizamy do szpitala - ja mam kiepskie doswiadczenia z rozpinana koszula... po rozpieciu dekold byl za maly by wyciagnac swobodnie piers i dostawic dzidziusia - kiedy odwiedzil mnie maz poprosilam go by lekko naciol nozem, ale ten ktory mielismy w pokoju nie bardzo sie nadawal i nie bylo zadnej pielegniarki w dyzorce by pozyczyc nozyczki... wiec moj maz postanowil, ze lekko pociagnie i bedzie dobrze:) ... po jego interwencji mialam dekold do kolan :) :) bylo smiesznie :) :) musialam jednak w tej koszuli byc do nastepnego dnia:) Zastanawiam sie nad typowa koszula do karmienia ale czy piersi nie beda "samodzielnie" wyskakiwac ??? te naciecia w pizamkach nie sa niczym zabezpieczone:):)

ja najbardziej lubiłam taką rozpinaną na kilka guziczków od góry
albo jedną taką z zakładkami, ale zakładki nie moga być za duże, bo w jednej mam za duże i piersi mi wypadały z niej;-)

Asia K.. no własnie mi to wyskakiwały.. bokiem... te cycuszki.. ale jak ma sie pod koszulą biustonosz do karmienia.. a ja nawet w nim sypiałam jak karmiłam ( łatwiej mi było karmic wydaje mi sie ze i dla tomka było łatwiej bo biustonosz jakas tą piers trzymał w ryzach i nadawał kształt :)) to nie ma problemu...

Jejku dziewczyny przeczytałam cały ten watek i jestem bardziej zagubiona niz na poczatku:-( musze zaczac powaznie myslec o tych zakupach. Nie tylko co zabarc do szpitala bo to jeszcze maly pikus najgorzej co miec potem w domu i w jakis ilosciach, zeby tez bez sensu nie pokupowac za duzo tych wszytskich ubranek, ktorych potem sie nie wykorzysta....

Czesc! przewertowałam cale allegro i pizamy dla karmiacych przypominaja mi troche pizamy dla dzieci... ja wiem, ze to radosny moment w zyciu kobiety kiedy na swiecie pojawia sie jej dziecko ale po co mi na koszuli do karmienia bocian, ktory jeszcze jest umieszczony na wysokosci biustu??? Fajna krojem byla ta koszula ale te kolory i dodatkowe aplikacje... nie dla mnie;/ Pizamy w stonowanych kolorach sa dostepne tylko na kr. rekaw a ja jestem zmarzluszek:) i wolalabym z dl. rekawem albo chociaz 3/4. Moze trzeba poczekac, sezon zimowy w pizamowym biznesie dopiero sie zacznie:)
B_iala. staniczek tez nosilam 24h. bo inaczej wszystko wymykalo mi sie z podkontroli:) Mialam takie cisnienie, ze wzorki na scianach sa widoaczne do tej pory:) Malowanie sypialni planujemy po odchowaniu drugiego dziecka :)
Kupno stanika zostawiam sobie dopiero na kilka dni przed terminem porodu - DZIEWCZYNY NIM KUPICIE STANIK PRZYMIERZAJAC GO SPRAWDZIC TRZEBA KONIECZNIE CZY JESTESCIE W STANIE ODPIAC JEDNA REKA ZAPIECIE, KTORE UWALNIA PIERS DO KARMIENIA!
jeszcze do Was zajrze ale teraz corka mnie potrzebuje :) pozdrawiam!

Znalazłam listę jaką zrobiłam 6 lat temu do szpitala- pakowałam się w/g tej listy
- dowód osobisty
- legitymacja ubezpieczeniowa
- karta ciąży
- wyniki badań
- grupa krwi
- 3 koszule
- szlafrok
- kapcie, skarpetki
- bielizna, wkłady, podpaski
- pieluszki, pieluszkę tetrową, pieluszkę bawełnianą
- przybory kuchenne i kubek (w szpitalach dają, ale lepiej mieć swoje, conajmniej kubek i łyżeczkę)
- przybory toaletowe, ręcznik, klapki pod prysznic
- chusteczki higieniczne, chusteczki nawilżane
- płyn do higieny intymnej, np tantum rosa
- płatki, rodzynki, jabłka
- lewatywa i maszynki do golenia (nie wiem czy teraz się stosuje golenie - mi kazali zabrać a potem ani lewatywy, ani golenia nie było)

Ja koszule kupiłam zwykłe, bawełniane z guziczkami. Trzeba po prostu poszukać takie z mocniejszym wykrojem. Mi się te typowo ciążowe bardzo nie podobają, kupiłam na targu głęboko rozpinane :)

przez te dziurki z boku rzeczywiście piersi uciekają,moja kol rozwiązała sobie ten problem w ten sposób ze kupila kawalek rzepa w pasmanterii,przyszla.i miała dziurki zapinane na rzep i nic nie uciekło niespodziewanie.

reklama
popieram Asię - stanik do karmienia trzeba opanować odpinanie miseczki jedną ręką :-)
ja mialam jeden, którego zapięcie było masakryczne, ale w końcu opanowałam ;-)

Do góry