reklama
b_iala
Fanka BB :)
z tego co wiem to obie witaminiki juz chyba mozna kupic bez recepty w takich łezkach...ale sporo kosztują i są mało wydajne.. te kropelkowe kosztują około 4zł witamina D a K to niewpamietam dawno podawałam... w kazdym razie jest taniej na recepte... lekarz napewno wypisze recepte ... niechce skłamac wiec wkleje co na ten temat piszczy w necie:
Wszystkie noworodki po urodzeniu powinny otrzymać witaminę K w szpitalu. Lekarz dobiera odpowiednią dawkę i sposób podania w zależności od stanu zdrowia i dojrzałości noworodka.
2.Noworodki i niemowlęta karmione piersią poza jednorazową dawką witaminy K podaną po urodzeniu w szpitalu wymagają dalszego podawania witaminy k w codziennych małych dawkach (tak zwanych mikrodawkach) w okresie od drugiego tygodnia życia do ukończenia trzeciego miesiąca życia
Ile kropli Wit. D3 dziennie powinno otrzymać dziecko, i do kiedy należy podawać?
[FONT=trebuchet MS, verdana]W pierwszym roku życia Wit. D3 powinna być podawana w kroplach lub tabletkach, a o dawce decyduje pediatra neonatolog prowadzący dziecko.
A. Noworodki donoszone.
C. Dzieci od 1-go do 18-go roku życia.
[/FONT]
Wszystkie noworodki po urodzeniu powinny otrzymać witaminę K w szpitalu. Lekarz dobiera odpowiednią dawkę i sposób podania w zależności od stanu zdrowia i dojrzałości noworodka.
2.Noworodki i niemowlęta karmione piersią poza jednorazową dawką witaminy K podaną po urodzeniu w szpitalu wymagają dalszego podawania witaminy k w codziennych małych dawkach (tak zwanych mikrodawkach) w okresie od drugiego tygodnia życia do ukończenia trzeciego miesiąca życia
Ile kropli Wit. D3 dziennie powinno otrzymać dziecko, i do kiedy należy podawać?
[FONT=trebuchet MS, verdana]W pierwszym roku życia Wit. D3 powinna być podawana w kroplach lub tabletkach, a o dawce decyduje pediatra neonatolog prowadzący dziecko.
Dawkowanie witaminy D - opracowane na podstawie zaleceń Konsultanta Krajowego w dziedzinie pediatrii dotyczących profilaktyki krzywicy.
- <LI style="mso-list: l5 level1 lfo3; tab-stops: list 36.0pt" class=MsoNormal>Łączne spożycie witaminy D z diety i preparatów farmaceutycznych powinno wynosić 400 j.m./24 h. <LI style="mso-list: l5 level1 lfo3; tab-stops: list 36.0pt" class=MsoNormal>Moment rozpoczęcia podawania preparatów witaminy D noworodkowi donoszonemu należy dobierać indywidualnie. Powinien on zależeć od tego, czy matka przyjmowała witaminę D w ostatnim trymestrze ciąży oraz od sposobu żywienia noworodka. <LI style="mso-list: l5 level1 lfo3; tab-stops: list 36.0pt" class=MsoNormal>Noworodek karmiony piersią, którego matka nie otrzymywała witaminy D w ostatnim trymestrze ciąży, wymaga wcześniejszego rozpoczęcia podawania witaminy D od pierwszych dni życia w dawce 400 j.m. Wit.D/24 h. Jeżeli natomiast matka przyjmowała witaminę D w ostatnim trymestrze ciąży, witaminę D należy podać dziecku od 3-go tygodnia życia. <LI style="mso-list: l5 level1 lfo3; tab-stops: list 36.0pt" class=MsoNormal>Noworodki karmione mlekiem modyfikowanym, spożywające (na dobę) wystarczającą objętość mleka do zapewnienia dobowego zapotrzebowania na witaminę D, nie wymagają dodatkowej suplementacji tej witaminy.
- Przy karmieniu mieszanym lekarz ustala dawkę indywidualną, obliczając zawartość witaminy D w podawanym mleku modyfikowanym.
- <LI style="mso-list: l3 level1 lfo6; tab-stops: list 36.0pt" class=MsoNormal>Niemowlętom karmionym piersią należy podawać witaminę D w dawce 400 j.m./24 h niezależnie od tego, czy matka karmiąca przyjmuje preparaty zawierające tę witaminę.
- Niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym nie wymagają dodatkowego podawania witaminy D, o ile ilość spożytego mleka pokrywa w całości dobowe zapotrzebowanie. U w a g a :
C. Dzieci od 1-go do 18-go roku życia.
- Dzieci od 1-go do 18-go roku życia wymagają dodatkowej podaży witaminy D w dawce 400 j.m./24 h, pochodzącej z żywności wzbogaconej witaminą lub preparatów farmaceutycznych.
- Działanie witaminy D jest skuteczne pod warunkiem stosowania urozmaiconej diety, zawierającej odpowiednie ilości wapnia, oraz przestrzegania zasady aktywnego wypoczynku na świeżym powietrzu.
[/FONT]
sprawdzimy i zobaczymy, choc szczerze mowiac boje sie psikac w te malusie dziurki
ja też, ale jak trzeba to trzeba :-)
ariska
mi się wydaje że witaminki i dawkowanie to wybierze lekarz do którego udamy się na 1 wizytę albo w szpitalu jeszcze. Ja tam eksperymentować z tym nie bedę tylko poczekam co lekarz i ile przepisze
martusia29
witamina k to pamietam,ze cos kolo 40zł na opakowaniu bylo,ale chyba tyle az nie placilam bo na receptę.Jak po urodzeniu dzidzi i wyjściu ze szpitala poszliśmy na kontrolę po 3 dniach to mi wypisala doktor receptkę.i powiedziala co i jak................tylko po 3 latach nie pamiętam,ale na dlugo starczylo
F
fogia
Gość
a jak to jest z witamina K i D? na pewno sie podaje dziecku? jak dlugo mniej wiecej i czy to jest na recepte?
witaminę K Filipek dostał w szpitalu ale tylko dlatego, że stwierdzili krew w kupce i podejrzewali, że wątroba nie pracuje.
witaminę D oczywiście przyjmował ale wszystko było z zaleceń lekarza.
Tak więc myślę, że samodzielnie nie ma co w dzieciaczki pakować żadnych specyfików. Dobrze o nich wiedzieć i w razie czego zapytać pediatrę.
Dominika81
klaudos - to jesteś już całkiem dobrze zaopatrzona w kosmetyki :-) :-)
witaminę K dostaje stałą dawkę każde zdrowe dziecko w szpitalu - jest to zastrzyk
potem jesli karmi się piersią zaleca się podawac do 3-go miesiąca życia, zazwyczaj lekarz mówi kiedy przestać podawać
w mleku modyfikowanym jest jej zazwyczaj wystarczająca ilość i wtedy lekarz nie zaleca podawać
witaminę D tez zaleca się podawać do 3-go miesiąca, chyba że lekarz mówi, żeby podawać dłużej.
dzieciom urodzonym w lato można nawet nie podawać D bo jest jej bardzo dużo w słońcu - wystarczy wystawiać gołe nóżki na słońce
wit D chroni przed krzywicą nóżek
rzeczywiście są bez recepty i dość drogie.
ja mam jeszcze po synku - trochę mi zostało, to zużyję pewnie do końca, bo data ważności jeszcze nie minęła
witaminę K dostaje stałą dawkę każde zdrowe dziecko w szpitalu - jest to zastrzyk
potem jesli karmi się piersią zaleca się podawac do 3-go miesiąca życia, zazwyczaj lekarz mówi kiedy przestać podawać
w mleku modyfikowanym jest jej zazwyczaj wystarczająca ilość i wtedy lekarz nie zaleca podawać
witaminę D tez zaleca się podawać do 3-go miesiąca, chyba że lekarz mówi, żeby podawać dłużej.
dzieciom urodzonym w lato można nawet nie podawać D bo jest jej bardzo dużo w słońcu - wystarczy wystawiać gołe nóżki na słońce
wit D chroni przed krzywicą nóżek
rzeczywiście są bez recepty i dość drogie.
ja mam jeszcze po synku - trochę mi zostało, to zużyję pewnie do końca, bo data ważności jeszcze nie minęła
Ostatnia edycja:
F
fogia
Gość
zaskoczyłaś mnie tą witaminą K standardowo podawaną w szpitalu. Mi powiedzieli, że dają ją właśnie przez tą krew w kupce. Sprawdziłam nawet w książeczce zdrowia i faktycznie jest opisane dlaczego ją podali No ale może się coś zmieniło od mojego porodu, widzę po Twoim suwaczku że twój synuś młodszy od mojego. Bo ja też i nie miałam zalecenia podawania jej w domu.witaminę K dostaje stałą dawkę każde zdrowe dziecko w szpitalu - jest to zastrzyk
b_iala
nasz tomek tez dostał jednorazowy zastrzyk z witaminy K w szpitalu .. a pózniej juz podawalismy ( w kroplekach w domku a chyba od 2 tyg do konca 3 miesiaca jak dobrze pamietam ) ta w kropelka jest duzo duzo tansza i wydajniejsza niz ta w kapsułkach
reklama
Podziel się: