reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka 2011 - co warto mieć, co odpuścić, co zabrać do szpitala

reklama
z tego co wiem to obie witaminiki juz chyba mozna kupic bez recepty w takich łezkach...ale sporo kosztują i są mało wydajne.. te kropelkowe kosztują około 4zł witamina D a K to niewpamietam dawno podawałam... w kazdym razie jest taniej na recepte... lekarz napewno wypisze recepte ... niechce skłamac wiec wkleje co na ten temat piszczy w necie:
Wszystkie noworodki po urodzeniu powinny otrzymać witaminę K w szpitalu. Lekarz dobiera odpowiednią dawkę i sposób podania w zależności od stanu zdrowia i dojrzałości noworodka.
2.Noworodki i niemowlęta karmione piersią poza jednorazową dawką witaminy K podaną po urodzeniu w szpitalu wymagają dalszego podawania witaminy k w codziennych małych dawkach (tak zwanych mikrodawkach) w okresie od drugiego tygodnia życia do ukończenia trzeciego miesiąca życia
Ile kropli Wit. D3 dziennie powinno otrzymać dziecko, i do kiedy należy podawać?
[FONT=trebuchet MS, verdana]W pierwszym roku życia Wit. D3 powinna być podawana w kroplach lub tabletkach, a o dawce decyduje pediatra neonatolog prowadzący dziecko.
Dawkowanie witaminy D - opracowane na podstawie zaleceń Konsultanta Krajowego w dziedzinie pediatrii dotyczących profilaktyki krzywicy.
A. Noworodki donoszone.
  • <LI style="mso-list: l5 level1 lfo3; tab-stops: list 36.0pt" class=MsoNormal>Łączne spożycie witaminy D z diety i preparatów farmaceutycznych powinno wynosić 400 j.m./24 h. <LI style="mso-list: l5 level1 lfo3; tab-stops: list 36.0pt" class=MsoNormal>Moment rozpoczęcia podawania preparatów witaminy D noworodkowi donoszonemu należy dobierać indywidualnie. Powinien on zależeć od tego, czy matka przyjmowała witaminę D w ostatnim trymestrze ciąży oraz od sposobu żywienia noworodka. <LI style="mso-list: l5 level1 lfo3; tab-stops: list 36.0pt" class=MsoNormal>Noworodek karmiony piersią, którego matka nie otrzymywała witaminy D w ostatnim trymestrze ciąży, wymaga wcześniejszego rozpoczęcia podawania witaminy D – od pierwszych dni życia w dawce 400 j.m. Wit.D/24 h. Jeżeli natomiast matka przyjmowała witaminę D w ostatnim trymestrze ciąży, witaminę D należy podać dziecku od 3-go tygodnia życia. <LI style="mso-list: l5 level1 lfo3; tab-stops: list 36.0pt" class=MsoNormal>Noworodki karmione mlekiem modyfikowanym, spożywające (na dobę) wystarczającą objętość mleka do zapewnienia dobowego zapotrzebowania na witaminę D, nie wymagają dodatkowej suplementacji tej witaminy.
  • Przy karmieniu mieszanym lekarz ustala dawkę indywidualną, obliczając zawartość witaminy D w podawanym mleku modyfikowanym.
B. Niemowlęta.
  • <LI style="mso-list: l3 level1 lfo6; tab-stops: list 36.0pt" class=MsoNormal>Niemowlętom karmionym piersią należy podawać witaminę D w dawce 400 j.m./24 h niezależnie od tego, czy matka karmiąca przyjmuje preparaty zawierające tę witaminę.
  • Niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym nie wymagają dodatkowego podawania witaminy D, o ile ilość spożytego mleka pokrywa w całości dobowe zapotrzebowanie. U w a g a :
Ø Mieszanki mleczne początkowe zawierają 40 ÷ 60 j.m. witaminy D w 100 ml. Mieszanki mleczne następne zawierają 56 ÷ 76 j.m. witaminy D w 100 ml. Pokarm kobiety zawiera 1,5 ÷ 8 j.m. witaminy D w 100 ml.
C. Dzieci od 1-go do 18-go roku życia.
  • Dzieci od 1-go do 18-go roku życia wymagają dodatkowej podaży witaminy D w dawce 400 j.m./24 h, pochodzącej z żywności wzbogaconej witaminą lub preparatów farmaceutycznych.
  • Działanie witaminy D jest skuteczne pod warunkiem stosowania urozmaiconej diety, zawierającej odpowiednie ilości wapnia, oraz przestrzegania zasady aktywnego wypoczynku na świeżym powietrzu.
o jednym i o drugim decyduje lekarz :) wiec o jedno mniej na naszej głowie:)
[/FONT]

witamina k to pamietam,ze cos kolo 40zł na opakowaniu bylo,ale chyba tyle az nie placilam bo na receptę.Jak po urodzeniu dzidzi i wyjściu ze szpitala poszliśmy na kontrolę po 3 dniach to mi wypisala doktor receptkę.i powiedziala co i jak................tylko po 3 latach nie pamiętam,ale na dlugo starczylo

a jak to jest z witamina K i D? na pewno sie podaje dziecku? jak dlugo mniej wiecej i czy to jest na recepte?

witaminę K Filipek dostał w szpitalu ale tylko dlatego, że stwierdzili krew w kupce i podejrzewali, że wątroba nie pracuje.
witaminę D oczywiście przyjmował ale wszystko było z zaleceń lekarza.

Tak więc myślę, że samodzielnie nie ma co w dzieciaczki pakować żadnych specyfików. Dobrze o nich wiedzieć i w razie czego zapytać pediatrę.

klaudos - to jesteś już całkiem dobrze zaopatrzona w kosmetyki :-) :-)

witaminę K dostaje stałą dawkę każde zdrowe dziecko w szpitalu - jest to zastrzyk

potem jesli karmi się piersią zaleca się podawac do 3-go miesiąca życia, zazwyczaj lekarz mówi kiedy przestać podawać
w mleku modyfikowanym jest jej zazwyczaj wystarczająca ilość i wtedy lekarz nie zaleca podawać

witaminę D tez zaleca się podawać do 3-go miesiąca, chyba że lekarz mówi, żeby podawać dłużej.
dzieciom urodzonym w lato można nawet nie podawać D bo jest jej bardzo dużo w słońcu - wystarczy wystawiać gołe nóżki na słońce
wit D chroni przed krzywicą nóżek

rzeczywiście są bez recepty i dość drogie.

ja mam jeszcze po synku - trochę mi zostało, to zużyję pewnie do końca, bo data ważności jeszcze nie minęła

Ostatnia edycja:
witaminę K dostaje stałą dawkę każde zdrowe dziecko w szpitalu - jest to zastrzyk

potem jesli karmi się piersią zaleca się podawac do 3-go miesiąca życia, zazwyczaj lekarz mówi kiedy przestać podawać
w mleku modyfikowanym jest jej zazwyczaj wystarczająca ilość i wtedy lekarz nie zaleca podawać
zaskoczyłaś mnie tą witaminą K standardowo podawaną w szpitalu. Mi powiedzieli, że dają ją właśnie przez tą krew w kupce. Sprawdziłam nawet w książeczce zdrowia i faktycznie jest opisane dlaczego ją podali :szok: No ale może się coś zmieniło od mojego porodu, widzę po Twoim suwaczku że twój synuś młodszy od mojego. Bo ja też i nie miałam zalecenia podawania jej w domu.

nasz tomek tez dostał jednorazowy zastrzyk z witaminy K w szpitalu .. a pózniej juz podawalismy ( w kroplekach w domku a chyba od 2 tyg do konca 3 miesiaca jak dobrze pamietam ) ta w kropelka jest duzo duzo tansza i wydajniejsza niz ta w kapsułkach :)

reklama
Do góry