reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Wyniki beta i prog

Olkap

Początkująca w BB
Hej dziewczyny,
Przyszły mi właśnie wyniki bety i proga. Beta 23 progesteron 17. Czy to są dla was dobre wyniki? Czytałam kilka innych wątków i niektóre dziewczyny miały większego proga niż betę i nie wiem co myśleć o moich

reklama
A przez jaki czas jeszcze badać betę? Wystarczy za 48 h i później poczekać na wizyte u ginekologa czy jeszcze kilka razy zrobić?

Trzeba minimum raz zobaczyć po 48 godzinach czy przyrost jest większy niż 66%. Jednak przy tak niskiej becie znając mnie sprawdziła bym chociaż z 2/3 razy :)

Progesteron ładny, beta też ok. Nie musisz już nic badać, ale ja dla własnej ciekawości bym zrobiła po 48h przyrost. Gratulujeni życzę nudnej ciąży;)

Hej dziewczyny,
Przyszły mi właśnie wyniki bety i proga. Beta 23 progesteron 17. Czy to są dla was dobre wyniki? Czytałam kilka innych wątków i niektóre dziewczyny miały większego proga niż betę i nie wiem co myśleć o moich
To mam pytanie. Czy warto aby badać progesteron przed zrobieniem bety? Aby w razie czego moc zwiększyć dawkę i szansę za ciążenia. Czy leki nie zaburza tego wyniku?

reklama
To mam pytanie. Czy warto aby badać progesteron przed zrobieniem bety? Aby w razie czego moc zwiększyć dawkę i szansę za ciążenia. Czy leki nie zaburza tego wyniku?
Nie spotkałam się z tym, żeby lekarz dawał leki z progestagenem po owulacji i kobieta miałaby jeszcze badać poziom jakoś tydzień pozniej. Wg mnie poziom potrzebny do utrzymania ciąży w III i IV tygodniu jest na tyle niski, że za bardzo nie ma czego modyfikować w dawkowaniu. Szczególnie, jeśli pacjentka była wcześniej (nie w ciąży) badana w kierunku niedomogi lutealnej i lekarz wie, czy daje progestageny wspierająco, czy leczniczo. Rozsądne wydaje mi się najpierw zrobienie HCG i dopiero potem kontrolowanie progesteronu. Znam lekarza, który przy niedomodze zleca badanie progesteronu co 2 tygodnie i dobiera dawki w zależności od wyniku - tym bardziej nie wydaje mi się, żeby trzeba było badać poziom tydzień po owulacji.

Duphaston nie wyjdzie w badaniach. Leki z Progesteronum (Luteina, utrogestan, besins i inne) powinny podniesc wynik we krwi.

Edit: widzę, że pytałaś też na wątku o ivf. Ja pisałam o perspektywie zapłodnienia spontanicznego. Jak dla mnie to nawet nie pasuje porównywanie sytuacji z progesteronem w ivf do sytuacji przy niedomodze. Po to kliniki mają protokoły, żeby dobrać leki i badania...

Ostatnia edycja:
Do góry