reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyniki badań - normy, wątpliwości :)

Tak, ja również miałam robioną toksoplazmozę i również wyszła ujemnie, ale dla świętego spokoju również w przyszłym miesiącu będzie powtarzana
Na cytomegalie miałam już trzy razy robione, bo za pierwszym razem wyszły jakieś głupoty, za drugim już było ok, a teraz miałam sprawdzane po połowie ciąży i na szczęście już wyszła w porządku
Nam poleciała lekko morfologia, ale gin nie kazał się denerwować po prostu maluszek ciągnie już więcej i tak może być ;-)

reklama
Ja mialam robione badania na: morfologie, ospe,rozyczke,hiv,i zoltaczke klasy b.Dzis dzwonilam do przychodni i rozmawialam z polskim lekarzem rodziinnym i ma sie postarac o badania dla mnie na toksoplazme i cytomagalie.Tak sie denerwuje ze ciagle o tym mysle.Mialam od dziecinstwa kontakt z kotami i innymi zwierzakami ale nic nie wiadomo.Pozdrawiam

ja nie miałam styczności z kotami, a gin mówił ze nawet na owocach czy warzywach możne być jakiś zarazek i trzeba myc dokładnie przed zjedzeniem.
1aneta
nie denerwuj się bo nic nie da, a możesz zaszkodzić malenstwu, ja co wizyte dostawalam opiernicz ze czytam interpretacje badań na internecie a czasami czytalam takie glupoty ze nic tylko wyłam jak głupia i gin kazał odłączyć kabel od neta :-) i tym razem jak widzialam ze cala krew mi poleciała w dół to nic nie czytalam chociaz wiedzialam ze moze byc cos nie tak i dobrze, ze zostawilam to w spokoju bo tak może być że wyniki poleca w końcu nosimy małego "głodomora" pod serduszkiem :) dlatego Uszka do góry nie denerwuj się <przytul>

Czesc dziewczyny chcialam zalozyc te forum na temat toksoplazmy.Obecnie przebywam w Irlandii i jestem w 20 tygodniu ciazy.Dowiedzialm sie ze tutaj nie robia badan na toksoplazme,i nie wiem co mam zrobic,poniewaz tyle sie slyszy o tej chorobie w ciazy i jej konsekwencjach.Dziewczyny czy mialyscie te badania robione w Pl?Pozdrawiam:-)

Bo w UK nie robi sie tago badania pytałam sie nawet połoznej to mi powiedziała ze jesli nie mam zwirzat w domu to jest małe prawdopodobienistwo zarazenia sie.Nie denerwuj sie bo to Ci nie pomoze.

Bo w UK nie robi sie tago badania pytałam sie nawet połoznej to mi powiedziała ze jesli nie mam zwirzat w domu to jest małe prawdopodobienistwo zarazenia sie.Nie denerwuj sie bo to Ci nie pomoze.

Ja nie mam/nie miałam kotów w domu, ba nawet styczności z żadnym kotem, a toksoplazmozę mam:(

Kochane dziewczynki,dziekuje za slowa otuchy:-)W poniedzialek ide zrobic te badania,lekarz rodzinny mowil mi ze pielegniarki irlandzkie smialy sie ze chce zrobic takie badania,ale co tu jest smiesznego,po prostu chce miec pewnosc ze nie zalapalam tego swinstwa.Wyniki dopiero bede miala za 2 tyg,do tego czasu zwariuje.Kochane powiedzcie mi jeszcze jedna rzecz,czy w 21 tygodniu mozna jeszcze leczyc ta toksoplazme?Co do opieki kobiety w ciazy nie jestem tutaj zadowolona,sa tylko 2 usg na cala ciaze,dobrze ze jeszcze chodze prywatnie do lekarza.Ostatnio dowiedzialm sie ze bedzie dziewczynka,ale moze jeszcze sie siusiak pokazac,nic nie wiadomo.:-)Pozdrawiam

1aneta- można leczyć toksoplazmozę..ale Tobie mówię, że nie myśl o tym i leczyć na pewno nie masz co :-)

(...)Leczenie toksoplazmozy w ciąży

Lekiem z wyboru toksoplazmozy w ciąży jest Spiramycyna - Rowamycyna doustnie, w dawce 3 g (9 mln. j.) na dobę w trzech dawkach podzielonych od chwili rozpoznania toksoplazmozy aż do rozwiązania (niektórzy zalecają 20-dniowe cykle leczenia z 20-dniową przerwą). Ostatnio stosuje się również w leczeniu w drugim i trzecim trymestrze ciąży 3-dniowe kuracje Sumamedem (po 500 mg).

Po porodzie u dziecka przez rok należy seryjnie określać poziom przeciwciał IgG i IgM. U dzieci nie zarażonych poziom przeciwciał IgG, które od matki, przekraczając barierę łożyskową przeniknęły do płodu stopniowo obniża się.

Zapobieganie toksoplazmozie wrodzonej

Ciężarne powinny przestrzegać następujących zaleceń:

1. Kobiety ciężarne mogą spożywać wyłącznie mięso dobrze ugotowane; powinny unikać natomiast posiłków z mięsa marynowanego, grilowanego lub wędzonego.

2. Owoce i warzywa powinny być dokładnie umyte i obrane przed jedzeniem.

3. Ręce oraz sztućce, naczynia lub inne przyrządy, które zostały zanieczyszczone surowym mięsem powinny być umyte ciepłą wodą z dodatkiem detergentu.

4. Kobiety ciężarne powinny zawsze stosować rękawice gumowe w trakcie prac ogrodowych, a w szczególności kontaktu z ziemią lub piaskiem.

5. Kobiety ciężarne powinny unikać kontaktu z kotami oraz ich odchodami. Koty domowe należy karmić wyłącznie suchą karmą oraz uniemożliwić im opuszczanie pomieszczeń domowych.

6. Zaleca się wykonanie badań serologicznych w kierunku obecności przeciwciał IgG i IgM przed ciążą, na początku ciąży, a w przypadku kobiet seronegatywnych powtarzanie ich w kolejnych trymestrach ciąży.(...)

Dziekuje ci kochana,jeszcze nie mialam tych badan robionych a juz tak wszystko przezywam.Moja sasiadka urodzila syna ktory mial porazenie mozgowe,ale w czasie ciazy zarazila sie toksoplazma i o tym nie wiedziala.On ma teraz 27 lat i jezdzi na wozku,nie mowi.Szkoda mi go strasznie ,jak jego matki poniewaz maz ja zostawil i widze jak ciezko jej sie nim opiekowac.pozdrawiam

reklama
Hej dziewczyny. Byłam dzis na badaniu usg połowkowym. Niestety wyszło ze moj synek ma znacznie poszerzony układ kielichowo-miecznikowy w prawej nerce. Teraz nic nie mozna z tym zrobić, trzeba obserowoac i zaraz po porodzie zwrocic na to uwage pediatrze. Bedzie potrzebne szybkie usg :( Wiem,z e jeszcze wiele rzeczy negatywnych w swoim zyciu usłysze ale jakoś to przybija człowieka. Powiem Wam ze strasznie sie zdołowałam. Każda matka chce słyszec na badaniu ze jest wszystko ok i jak tego nie słyszy to panikuje :( Ale już nie cofne czasu, musze zyc z tą wiadooscią i modlić sie aby wszystko sie unormowało. Skoro cudem jest ze zaszłam już do 22 tygodnia to teraz bede weirzyc ze wszystko sie ułoży - ale się pocieszam co? :( Mam prośbe dziewczyny, jak byście gdzies słyszały ze ktos ma coś podobnego to dajcie znać. Z góry dziękuje

Do góry