reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyniki badań - normy, wątpliwości :)

Dziewczyny poleciały mi bardzo wyniki krwi wszystkie, np. hemoglobina teraz 11, krwinki RBC 3,3, HCT- hematokryt 30. Wszystko poniżej normy, ale lekarz mowi, ze w oswiecimiu kobiety miały gorsze wyniki a dzieciaki sobie poradza bo to małe darmozjady :( To sie dowiedziałam! Moze powinnam jeszcze sobie zrobic żelazo - jak mysliscie? Dodam ze to są wyniki z przychodni, tam gdzie chodze na kase chorych do ginekologa wiec oni się za bardzo nie przejmują raczej, a u prywaciarza jeszcze nie robiłam wyników, dopiero w maju chce. Czy u Was cos lekarza doradzają jak spadają wynikiponiżej normy?

Mi lekarz powiedział że te normy na wynikach są ogólne, a w ciąży mogą trochę odbiegać. Mi też kilka wyników nie mieściło się w podanych przedziałach, powiedział że w ciąży to normalne i żeby się nie przejmować.

reklama
syla76 ja dziś odebrałam swoje wyniki i mam podobnie. Dosłownie więcej jak połowa wyników powyżej lub poniżej normy. Na pocieszenie płytki krwi wracają mi do równowagi, bo było już całkiem mało, teraz prawie norma. Czekam co moja doktor powie we środę, ale podejrzewam, że taki nasz urok, choć lekki niepokój jest.

Ja mam wszystkie wyniki krwi zawsze w normie i to tak idealnie posrodku, moj lekarz martwi sie tylko na zapas... twierdzi ze mam HBG kiepska a ja mam 12,6 i nawet przed ciaza tak wysokiej nie mialam :D W moczu czasem jakies cos sie pojawi, ale ginek akurat sie tym nie martwi.
A co do pozostalych wynikow jedynym problemem jest zelazo bo bylo przy dolnej normie (62 mialam a norma od 60 do 180) ale na to juz prochy biore:/
Za 2 tygodnie dopiero ide na badania kolejne wiec zobaczymy jak to jest :> Ale dziewczyny tym sie naprawde nie martwcie, kazdy lekarz powie, ze takie odcgylenie w ciazy to norma i nie ma sie czym przejmowac :)

Dziewczyny, która z Was pisała ostatnio o podwyższonych leukocytach w moczu? Wydaje mi się, że ktos miał ten problem, ale nie moge tego znaleźć...
Ja dziś zrobiłam kolejne badanie moczu i z białkiem wszystko w porządku... Tamto pierwsze badanie musiało być więc rzeczywiście pomyłkowe. Tylko teraz mam w osadzie moczu dużo leukocytów, norma jest od 0 do 5 a ja mam 10-20.

Mi wyszły leukocyty w moczu przy badaniach miesiąc temu. Gin przepisał mi Femisept URO. Brałam prawie miesiąc, do kolejnego badania moczu i te już wyszło ok. Jeżeli nie masz żadnych innych objawów zakażenia dróg moczowych, takich jak pieczenie czy upławy inne niż zwykle, to raczej nie ma się czego obawiać. Oczywiście wyniki do konsultacji z lekarzem. Pewnie skończy się tak jak u mnie, czyli tabletki ziołowe na oczyszczenie dróg moczowych i tyle.

Dziewczymy muszę zorbić badania igg i img oraz cmv. Wiecie może jaki jest koszt, czy kazde badanie to osobna próbka krwi, czy za igg i img płaci się osobno ? Nie wiem na jaką kwotę się przygotować>

mira igg i igm osobno, ale tokso czy cytomegalia? u mnie cyto i tokso jakoś 35zł jedno..czyli 70 zł całe badanie, ale różni to bywa, jak pamiętam to na forum naszym była rozbieżność od 30-50 zł za jedno (igm bądź igg)

reklama
Ja nie wiem czy ceny nie są różne w róznych miastach bo wiem że mogą być spore rozbieżności.
Ja mam na fundusz darmowe ;) i muszę się zapytać lekarza o badanie na cytomegalię bo wogóle tego badania mi lekarz do tej pory nie zlecił.Czy muszą być do tego jakieś wskazania czy to powinna każda kobieta w ciąży zrobić?

Do góry