reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wynik prenatalnych

reklama
Tylko na podstawie tez prognozy z pappa czy mialas do końca wysokie ciśnienie?

Jak mi mierzyli 3 razy przed pobraniem krwi ciśnienie to zapamiętałam jedno najwyższe, 130 na 80. To już jest za wysoko w ciazy ?
Nie miałam wysokiego ciśnienia, no czasami u lekarza wiadomo😜 ale jak mierzyłaś ani razu nie miałam zbyt wysokiego. Tylko na podstawie prognozy z pappa

Tylko na podstawie tez prognozy z pappa czy mialas do końca wysokie ciśnienie?

Jak mi mierzyli 3 razy przed pobraniem krwi ciśnienie to zapamiętałam jedno najwyższe, 130 na 80. To już jest za wysoko w ciazy ?

Jeżeli chodzi o wywoływanie porodu to musisz się zorientować jak jest w szpitalu, w którym chcesz rodzić bo to głównie od niego zależy i też lekarza na jakiego trafisz.
Np. w Warszawie każdy szpital sobie i lekarz sobie :)

reklama

O ile w przypadku chorób genetycznych - masz możliwość innych testów diagnostycznych czy USG, o tyle wyżej wymienionych problemów nie do końca.
Owszem zahamowanie wzrastania płodu czy stan przedrzucawkowy zostanie wyłapany i bez tego testu, ale właściwie już nic nie będzie się dało zrobić. Tutaj dzięki tej "złej" statystyce możesz zacząć brać lek/leki (bo spotkałam się też z zaleceniem brania heparyny, nie tylko samego acardu), które najprawdopodobniej pomogą nie doprowadzić do tych stanów (choć nie ma oczywiście pewności czy to wystąpi, ale po co ryzykować?). Lepiej zapobiegać niż leczyć :)

Do góry