reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wynik prenatalnych

reklama
O to super :) a jesteś jeszcze w dwupaku? ;) jakie zalecenia mialas?
Tak, obecnie 30tc. Faktycznie włączyli ten acard i mierzenie ciśnienia. Na początku tylko tyle :) teraz pod koniec mam trochę częściej wizyty i sytuację kontroluje lekarz :) na pewno lekarz prowadzący wytłumaczy ci wszystko na wizycie i bedzie mial reke na pulsie, ale nie ma się czym martwić na ten moment :)

A porod bedziesz musiala miec wywoływany czy ciśnienie się unormowało i nie ma takiej potrzeby? Z porodem przedwczesnym tez Ci wyszlo duże prawdopodobieństwo?

A porod bedziesz musiala miec wywoływany czy ciśnienie się unormowało i nie ma takiej potrzeby? Z porodem przedwczesnym tez Ci wyszlo duże prawdopodobieństwo?
mi wyszły w ciąży podobne te ryzyka do Twoich, brałam acard i urodziłam normalnie bez wywoływania. Duży wpływ na te ryzyka ma wiek, wywiad itd.

Na ten moment nic nie wskazuje, żebym miała urodzić wcześniej niż w terminie i miec yen porod wywolywany, ale wiadomo, że jeszcze trochę czasu zostało :) u mnie ciśnienie jest w normie w domu. Mam tzw. syndrom białego fartucha, czyli u lekarza mi się ciśnienie podnosi a w domu jest ok ;) tego akurat rozpisanego nie miałam w wynikach. Musisz pamiętać, że to jest prawdopodobieństwo i nikt nie mówi, że na pewno tak się stanie :) ale rozumiem cie, też się martwiłam :)

Jeśli chodzi o ryzyko stanu przedrzucawkowego i zahamowania wzrastania płodu to miałam podobne wyniki do Twoich. Lekarz włączył mi acard, który brałam do końca 36tc. Z tego co pamiętam, ważne jest, żeby ten acard włączyć około 12tc, więc ja na twoim miejscu wysłałabym teraz te wyniki do lekarza prowadzącego i poprosiła o szybsza konsultację.
U mnie wszystko skończyło się dobrze, musiałam kontrolować ciśnienie i miałam zalecenie, że jeżeli wzrosłoby powyżej 140/90 to niezwłocznie na IP, dodatkowo sprawdzałam mocz pod kątem obecności białka. Problemów z ciśnieniem nie miałam, urodziłam w 38tc+3 przez cc, ale z innych wskazań. Powodzenia ☺️

Wysłałam od razu wyniki krwi, bo robilam dodatkowo u mojej prywatnie usg i dodatkowo wykupiłam interpretację pappa. Powiedziala ze potrzebuje na to weekendu więc mam nadzieję że za kilka dni będę wiedzieć co i jak. Wiecie jak to jest na gorąco po wizycie jak się dostaje cos pogrubiona czcionka 😆ciezko wyczekać do odp lekarza. Dziękuję;)

Ja przy podobnych wynikach miałam zapobiegawczo wywoływany poród w skończonym 38 tygodniu. Z tego co zrozumiałam to różne są procedury w różnych szpitalach - w moim stosowali takie. Ale to było w 2022, więc może się coś pozmieniało 😉

reklama
Ja przy podobnych wynikach miałam zapobiegawczo wywoływany poród w skończonym 38 tygodniu. Z tego co zrozumiałam to różne są procedury w różnych szpitalach - w moim stosowali takie. Ale to było w 2022, więc może się coś pozmieniało 😉
Tylko na podstawie tez prognozy z pappa czy mialas do końca wysokie ciśnienie?

Jak mi mierzyli 3 razy przed pobraniem krwi ciśnienie to zapamiętałam jedno najwyższe, 130 na 80. To już jest za wysoko w ciazy ?

Do góry