reklama
Jaasna
Fanka BB :)
W tym przypadku nie można mówić o wymyślonym przyjacielu - innej osobie, tylko o alter ego twojego syna. Stworzył on w swoim umyśle swoje odbicie "tego gorszego", na którego projektuje swoje lęki, obawy i niedoskonałości.Czy Wasze dzieci mają wymyślonych przyjaciół?
Sybln mówi że przyjaciel ma tak na imie jak on i podobnie sie zachowuje jak opowiada o nim. Zgania na przyjaciela że coś nabroił i że przyjaciel boi się konkretnych osób i ich krzyku.
Rozmawiaj ze swoim synem, udzielaj mu wsparcie emocjonalne i wybadaj jakie ma relacje z ludźmi ze swojego otoczenia, co go stresuje i czego nie lubi.
Acha, właśnie zobaczyłam, że jesteś w ciąży - to też mogło spowodować zmianę w zachowaniu twojego dziecka. Dla jedynaka czas ciąży czy narodzin kolejnego dziecka często jest wydarzeniem powodującym napięcie. Także rozmowa (forma zabawy lub pogaduszek) będzie kluczem do zrozumienia twojego syna
@Jaska.JDM to możesz poczytać o wymyślonych przyjaciołach
Zastanów się też, w jaki sposób komunikujecie się z synkiem wy dorośli lub dorośli z jego otoczenia. Jeśli synek wymyśla przyjaciela, który boi się konkretnych osób i ich krzyku, to moze to być komunikat, że chłopiec czuje się niepewnie i potrzebuje więcej hmm... łagodności, wyjaśnień, wparcia.
Zastanów się też, w jaki sposób komunikujecie się z synkiem wy dorośli lub dorośli z jego otoczenia. Jeśli synek wymyśla przyjaciela, który boi się konkretnych osób i ich krzyku, to moze to być komunikat, że chłopiec czuje się niepewnie i potrzebuje więcej hmm... łagodności, wyjaśnień, wparcia.
Jaasna
Fanka BB :)
Czyli twój syn boi się tak naprawdę swojego ojca? I wymyślił sobie drugą osobę, która boi się w jego imieniu. Oni spędzają czas tylko we dwoje bez twojego udziału? Bo to wygląda podejrzanie. Poszłabym do poradni psychologicznej z dzieckiem, bo problem może być dużo poważniejszy niż zwykłe banie się, tam coś musi nie grać na linii ojciec - syn.Próbuje. Tylko że osoba której sie boi jego "przyjaciel" to mój były a jego ojciec z którym mam utrudniony kontakt.
reklama
Fiolka1991
Początkująca w BB
Jak dla mnie takie sytuacje po prostu sa proba przekazania przez dziecko pewnych problemow, ktore dla niego są zbyt wstydliwe/ boi sie je powiedziec w swoim imieniu.
reklama