reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o ZABKOWANIU i pielegnacji jamy ustnej maluszków

Witajcie Mamusie ;-)

na pewno nie raz już tutaj o tym pisano, ale tak bardzo żałuję, nie mam nawet czasu przeglądnąć wszystkich stron:zawstydzona/y:

chciałam się Was poradzić, mój Kacpruś kończy właśnie pół roczku i od paru dni jest po prostu strasznie marudny, co więcej, czasami płacze bez powodu (tak mi się wydaje), ciężko jest go czymś zająć, chętniej się przytula i więcej sypia, dziąsełka na dole do jedynek ma jakby takie szorstkie, wydaje mi się, że pod jego prawą jedynką dziąsło jest twarde, jakby szedł ząbek :confused: to moje pierwsze Maleństwo, ślini się strasznie, ale cóż - już od 3 mieisąca.
I tak wszyscy na około mówią, że ząbki ząbki, a ząbków nie widać. Mnie to nie martwi, zastanawiam się tylko, czy Malutki grymasi tak przez wyrzynanie się ząbków.
Pediatra to mówi już chyba od 3 m-cy, mówi też, że jest zdrowiuteńki.

Co Wy na to?

reklama
Witam !!
U nas objawy ząbkowania zaczęły się w trzecim miesiącu, slinił się, wpychał wszystko do buzi, a co gorsza karmienie go to masakra, muszą go strasznie chyba boleć dziąsła. Dopiero teraz zaczęło sie coś dziać, 5 dni temu, zastukała łyżeczka na dziąsle, palcem czuje dwa ostre ząbki, ale jeszcze ich nie widać, kiedy mogą już tak wyrosnąć, żeby były widoczne, i dokąd tak będzie go boleć, kiedyś przynajmniej dał sobie posmarować dziąsła, teraz buzię otworzy, ale jak poczuje palec na dziąśle to odrazu odpycha mi rękę, nie da sobie posmarować, najgorsze to, że nie chce jeść, to wszystko trwa juz 4 miesiące, choc były przerwy, a potem bolało odnowa, raz je raz nie je, czy jak juz wyjdą to potem jest lepiej. Marzę, żeby przynajmniej chciał zjeść i przy tym był spokojny.:wściekła/y::-:)-(

Witajcie Mamusie ;-)

na pewno nie raz już tutaj o tym pisano, ale tak bardzo żałuję, nie mam nawet czasu przeglądnąć wszystkich stron:zawstydzona/y:

chciałam się Was poradzić, mój Kacpruś kończy właśnie pół roczku i od paru dni jest po prostu strasznie marudny, co więcej, czasami płacze bez powodu (tak mi się wydaje), ciężko jest go czymś zająć, chętniej się przytula i więcej sypia, dziąsełka na dole do jedynek ma jakby takie szorstkie, wydaje mi się, że pod jego prawą jedynką dziąsło jest twarde, jakby szedł ząbek :confused: to moje pierwsze Maleństwo, ślini się strasznie, ale cóż - już od 3 mieisąca.
I tak wszyscy na około mówią, że ząbki ząbki, a ząbków nie widać. Mnie to nie martwi, zastanawiam się tylko, czy Malutki grymasi tak przez wyrzynanie się ząbków.
Pediatra to mówi już chyba od 3 m-cy, mówi też, że jest zdrowiuteńki.

Co Wy na to?
Jeśli lekarz mówi,że jest ok to pewnie ząbki. Zuzka tez zaczęła ślinić sie od 3 miesiąca a pierwszy zab wyszedł na przełomie 6/7m-c. Kup szczoteczke na palec sylikonową ok 6zł kosztuje. Na pewno ulży i na noc smaruj żelem na ząbkowanie jesli marudzi;-)

Synkowi wychodza górne czwórki tylko jakos inaczej niz te co juz ma. Stad moje pytanie do czy to normalne by te dziaselka w tym miejscu byly tak strasznie spuchniete i az sine od srodka??? Czy tak powinny wygladac tylnie wyrzynajace sie zabki czy cos jest nie tak?:baffled:
url=http://www.maluchy.pl]
li-32639.png
[/url]

reklama
Synkowi wychodza górne czwórki tylko jakos inaczej niz te co juz ma. Stad moje pytanie do czy to normalne by te dziaselka w tym miejscu byly tak strasznie spuchniete i az sine od srodka??? Czy tak powinny wygladac tylnie wyrzynajace sie zabki czy cos jest nie tak?:baffled:

o ile dobrze pamiętam mojemu dolne czwórki wychodziły jakby od zewnętrznej strony dziąsła a górne od wewnętrznej, albo na odwrót :-)
a to sine to pewnie krwiaczki , prawdopodobnie zejdą jak tylko się ząbki wybiją ;-)

Do góry