reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wszystko o ZABKOWANIU i pielegnacji jamy ustnej maluszków

reklama
Czy ktos z Was miał moze problem z myciem ząbków dziecku?U nas na ogół ne było z tym kłopotu,ale od 2 tygodni mała nie chce nawet buzi otworzyc.Podejrzewam ze idzie jej kolejny ząb i dlatego.Moze tym razem boli ją bardziej niz poprzednie.Nic nie daje sobie zrobic.Nawet żelem posmarować.Dobrze ze chociaz Tantum verde daje sobie popsikac.I nie wiem co z tym myciem.Mam dwie szczoteczki-na palec i taką normalną z rączką.Każda jest bleee.Jakos staram się ją oszukiwac,zabawiac i ile daje rade to umyje,ale koszmar jest bo płacze bardzo, odpycha mi ręce,zaciska usta :( juz w ostateczności zaczęłam jej przecierac ząbki wilgotną gazą.To toleruje duzo lepiej.Dodaje tez na to troszke pasty no,ale martwie sie o te ząbki bo gazikiem to przeciez nie doczyszcze tak jak szczoteczką.Nie jest to tez wina pasty bo od początku ją akceptowała.Nie wiem co sie nagle stało.

Dziewczyny , a te pasty do zębów przeznaczone dla dzieci poniżej roku to mogą dzieci połykać ??
Jest sens myć pastą ząbki roczniaka który nie umie wypluwać ??

Moja dentystka twierdzi, że lepiej przemywać wodą i silikonową szczoteczką, bo za dużo się pasty dziecko nałyka. No i zwróciła nam uwagę, żeby po roczku kupić pastę elmex , bo ma miętowy smak i żeby właśnie przywyczajać dziecko do tego smaku.
Ale u nas mycie zębów to katorga, Hania za nic na świecie nie pozwoli sobie wsadzić czegokolwiek do paszczęki, tak się wyrywa, że trudno ją utrzymać. I myjemy na siłę w płaczu....:baffled::baffled::baffled:

saly no u mnie jest dokładnie to samo.Mała sie rwie,płacze,ale usta tak zaciśnie że zapomnij o czymkolwiek.Chociaż na początku mycie ząbków ją nawet bawiło.Teraz horror.Nie wiem co zrobic.

Witam serdecznie! Mam pytanie moja prawie roczna córka ma dziewięć ząbków no i moim zdaniem czas na rozpoczęcie ich mycia jednak ona nie umie jeszcze wypluwać pasty. Czy nie zaszkodzi jej pasta gdy ja połknie?

Ostatnia edycja:
Moja Zuzka też nie umie jeszcze wypluwać pasty wyciskam tylko naprawdę odrobinkę-używamy colgete smiles po 6 m-cu życia. Najpierw myłam jej szczoteczka na palec jak wyszedł pierwszy ząbek bez pasty, a od miesiąca dopiero kupiliśmy szczoteczkę też z serii colg.smiles i pastę. Bo odmówiła mycia silikonem:-(Pasty za bardzo nie lubi i używam jej tylko wieczorem. A rano i w południe Zuzka szczotkuje ząbki i dziąsełka sama zwilżoną woda szczoteczką i bardzo to lubi:-D:-D

reklama
Do góry