reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o ZABKOWANIU i pielegnacji jamy ustnej maluszków

Mamusie pradźcie :sorry2:

Mam dwumiesięczną córkę, która od kilku dni bardzo jest niespokojna, w dzień dużo marudzi i ma kłopoty ze snem (na szczęście jak po kąpaniu usnie, to śpi, chociaż strasznie ciamka przez sen). Do tego pcha łapki do buzi, czasem dwie na raz, aż z tego ulewa i wymiotuje. Budzi się z płaczem, potrafi się śmiać a za chwilę wybuchnąć płaczem. Brzuszek ok, miękki...
Dziś wieczorem jak płakała i nie można było jej uspokoić, to wsadziłam jej do buźki schłodzony gryzaczek i mała się uspokoiła i zaczęła go gryźć (a jest przeciwniczką smoczków, butelek, wszelkich plastików, tylko cyc i cyc :baffled:). Ciągle mi wisi przy piersi, ale nie chce jeść, tylko miętosić cyca, czasem pluje mlekiem, albo nawet wymiotuje, ale nadal się domaga cyca...

Czy to może być już ząbkowanie :confused:

Dodam, że mi pierwszy ząb wyszedł jak miałam 3 miesiące:sorry2:

reklama
witam wszystkie mamusie:)prosze napiszcie cos o zabkowaniu,do kiedy dzieciom powinny wyjsc wszystkie zabki?jak u was to przebiegalo?moj oli ma 15 miesiecy i ma juz 12 zabkow(4 na gorze,4 na dole i cztery" piatki".a czytalam na forum ze piatki niby wychodza najpozniej,to dziwne nawet u 3 latkow,takze nie wiem.u mnie byla 3 dni goraczka,malo snu,zero jedzenia,tylko picie na szczescie i duzo sliny:)i dalej mu ida zabki,nie mam juz sily,no ale coz przetramy jakos to i napewno jeszcze nie jedno:)pozdrawiam wszystkich i czekam na odpowiedzi:)

mój syn ma 8 miesięcy i już ma 8 zębów 4 na dole i 4 na górze i właśnie idą mu trzonowce Kuba znosi ząbkowanie nieźle gorzej chyba ja heheh jest trochę marudny czasami bardzej czasem mniej w nocy sie budzi z płaczem bardzo sie ślini jak już wszelkie sposobuy maści lulania głaskania picie nie pomaga daję mu panadol to trochę łagodzi ból

niby jest zakres w jakim wychodzą dzieciom zęby ale u każdego dziecka jest inaczej mój Kuba ma osiem a dzieci też z tego samego miesiąca nie mają ani jednego

witam wszystkie mamusie:)prosze napiszcie cos o zabkowaniu,do kiedy dzieciom powinny wyjsc wszystkie zabki?jak u was to przebiegalo?moj oli ma 15 miesiecy i ma juz 12 zabkow(4 na gorze,4 na dole i cztery" piatki".a czytalam na forum ze piatki niby wychodza najpozniej,to dziwne nawet u 3 latkow,takze nie wiem.u mnie byla 3 dni goraczka,malo snu,zero jedzenia,tylko picie na szczescie i duzo sliny:)i dalej mu ida zabki,nie mam juz sily,no ale coz przetramy jakos to i napewno jeszcze nie jedno:)pozdrawiam wszystkich i czekam na odpowiedzi:)
Najpierw wyrzynają się siekacze, następnie między 10 a 19 miesiącem czwórki, 15-24 tydzień trójki, na końcu piątki między 21 a 31 tygodniem. Tak to wygląda statystycznie. A jesteś pewna, że wyrznęły się piątki a nie czwórki...wyglądają podobnie.

wiecie co dziewczyny moze i wy macie racje,moze to sa 4,zabardzo nie moge nawet sprawdzic,bo Oli nie daje sobie reki wlozyc do buzki.No coz musze byc cierpliwa,chcialabym zeby te zabki powychodzily jak najszybciej:)ale to dziwne nasze mamy mowia ze my po roku mielismy juz wszystkie zabki:)napiszcie cos jeszcze o tym jak wasze pociechy znosza zabkowanie:)pozdrawiam goraco

A mój łukasz nie ma jeszcze ani jednego ząbka, a skończył 9 miesięcy. A objawy ząbkowania ma już od 3 miesiąca. Ślini się gryzie wszystko co popadnie, a ząbków jak nie widać tak nie widać. Pozdrawiam.
Statystycznie dzieci zaczynają ząbkować około 6 miesiąca, za normę uznaje się pierwszy ząbek między 4 a 11 miesiącem. Ale jak pisałaś na innym temacie, każde dziecko rozwija się w swoim tempie i w nosie mają statystyki:tak::-D. Życzę ślicznego pierwszego ząbka :tak: i żeby malutki nie męczył się bardzo przy okazji ząbkowania.

reklama
Heh:) na pewno musiala swietnie wygladac. Dzieki za odp, bo ja wlasnie mam takie wrazenie, ze malje wszystkie wokol zabki przeswituja procz jedynek ;]

Do góry