reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o ZABKOWANIU i pielegnacji jamy ustnej maluszków

wpadłam tu na momencik, żeby powiedzieć, ze ten viburcol rzeczywiście dziala cuda. Oskar tak zle znosi te dolne czwórki, ze juz nie wiedzialam jak mu pomóc. calgel, który stosowałam do tej pory w ogóle nie pomaga. no i dałam mu wczoraj czopeczka i... żadnego placzu cała noc. obudził sie co prawda standardowo ok 1, ale nie płakał, musiałam go dolulać, no i łaził po całym łózeczku jak zwykle, az wzięłam go do nas, tez jak zwykle :p. a do wczorajszej nocy budził sie co 15 min. z ogromnym płaczem i spał tylko u mnie na rekach. i tak przez 5 dni.
mam nadzieję, że wyjda tuz tuż.

reklama
Cześć ja też mam pytanko do doświadczonych mam
Moj synek jest jeszcze maluszkiem dwu tygodniowym i do ząbkow mu jeszcze daleko :)
Wyczytałam w jednej z gazetek dla mam że jak chce żeby mały miał zdrowe zęby to powinnam dość wcześnie dbać o jego dziąsła i czyścić my je mokrym gazikiem zainiętym na palcu.
Jak to wygląda w praktyce? od kiedy mam zacząć?

juz zaczynaj! :)
nawijasz gazik najlepiej jałowy, bo dzidzia jeszcze malutka i moczysz w przegotowanej wodzie albo rumianku- ale niektóre dzieci maja uczulenie na rumianek, wiec lepiej w samej wodzie i przemywasz dziasełka po kazdym jedzonku. i tyle.
pozdrawiamy przyszłe białe perełki

Mija ja czyściłam dziąsełka wacikiem nasączonym przegotowana woda. nakładasz wacik na palec i przecierasz dziąsełka. zazwyczaj towarzyszy temu krzyk :p
aczkolwiek to moje gucio, po pewnym czasie sie przyzwyczaiło i sam otwierał buźke. ale jak zacyzynało się zabkowanie, nie dawał się do dziąsełek dotknąć wacikiem...

życzę powodzenia.

Wielkie dięki dziewczyny :) chyba bede was od czasu do czasu nękała pytaniami ,młodej i ciągle czegos niepewnej mamy ;D dodam że ciągle się czegoś dopatruje i zastanawiam czy tak pwinno być :D

pytaj, pytaj, kazda mama ma tak samo. :)
ja tylko dodam, że u mnie z czyszczeniem było ok, bez żadnych problemów, tyle, że maluch zaciska dziąsełka często. no ale póki nie ma ząbków to jeszcze ujdzie, gorzej jak zacznie wypróbowywać swoje białe perełki na Twoim palcu ;D
pozdrawiamy

reklama
Do góry