reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o ZABKOWANIU i pielegnacji jamy ustnej maluszków

u nas zadnego nie ma - nie mam pojecia kiedfy sie jakies pojawia - wyobrazma juz sobie jej slicniutkie dwie dolne jedyneczki - heheheh taki malusi kroliczek :) :D

ah ja daje ewie dosc czesto Viburkol - bo u nas dosc ciezko znosi zbakowanie - apap tez daje ale jak czuje ze glowke ma goraca :D

pozdrawiam

p.s - slyszlam ze jak sie przemywa zabki rumiankemi to tez przynosi ulge .... ??? to prawda ??? robilyscie moze tak ???

reklama
Witajcie! ;D

Mojej Nastii wczoraj wyszedł pierwszy ząbek - prawa dolna jedyneczka. Przedwczoraj dziąsełko było wybrzuszone i białawe, tak jak opisuje to Ewcik. Na szczęście nie zniosła tego źle, tylko trochę marudziła, popłakiwała może przez 2 dni. A wypatrzyłam to tak: jak leżała, to podeszłam do niej od tyłu i zaczęłam się wygłupiać. Więc musiała odchylić główkę do tyłu i głośno się śmiałą, wtedy pokazała dząsełko. A wczoraj dałam jej mój palec do pogryzienia i poczułam jak mnie "zadrapało" :)

Życzę bezbolesnego ząbkowania!

Avokado - gratulujemy pierwszego kiełka!

A czy ktoś słyszał, żeby najpierw wyszły górne trójki, a potem dopiero dolne 2? ??? Bo wygląda na to, że u Bruna na to się właśnie zanosi - ma 6 ząbków, na dole tylko jedynki, ale nic się nie dzieje z dwójkami, za to w miejscu górnych trójek pojawiły się już wybrzuszenia! Szoking. ::)

MARGOT witaj w klubie
u nas idzie prawa 3 górna
a jeszcze lewej 2 dolnej nie ma, a prawa dopiero co wyszła

ale z obserwacji powiem że u nas górne wiadomo że idą bo są nabrzmiałe i puchną
a dolne wychodzą ni z tego ni z owego bez żadnych oznak, poprostu nagle pojawia się ząb
bez spuchniętego dziąsła

kobitiki, jesli chodzi o szczoteczki do podgryzania Canpola - naprawdę dużo, dużo lepsze są te Chicco. Droższe również, ale naprawde nie ma porównania. W Arkadii za Chicco (zestaw: futerał i dwie szczoteczki) zapłaciłam ok 25 zł, a frajda nieziemska ;D Mój Hubercik przez pół godziny był jak zahipnotyzowany :) I od teraz szczoteczki sa na 1 miejscu :)

A mamy już dwie jedyneczki na dole. I to na razie na tyle. Też późno, bo pierwsza jedyneczka pojawiła się w ósmym miesiącu... Niestety - na ząbki nie ma teorii.

Moja mala nie ma jeszcze zabkow, ale chyba weda juz wychodzic, gryzie wszystko co popadnie nawet firanke :laugh:

Bociania Łaka a o jakich szczoteczkach mowisz? nie slyszalam o nich nigdy ??? gdzie je mozna kupic? i jak je sie stosuje?

a u nas wczoraj pojawiła się górna lewa jedynka (nasz 3 ząbek) dzisaj widać juz malutki kawałek górnej prawej jedynki (czyli 4 ząbek) no i górne dwójki są napuchniete tak więc ból niesamowity :(

NO MOJA EWA OPRCZ DWOCH DOLNYCH JEDYNECZEK NIC WIECEJ NIE MA

ALE I DOL I GORA BUZKI ZAPUCHNIETA - WIEC CZEKAMY I CIERPIMY

POZDRAWIAM

reklama
Dziewczyny z tymi ząbkami u dzieciaczków to niema regóły, które wychodzą najpierw i w jakim wieku u dzieci.
Krzyś posiada już 8 zabków, więc jak sie usmiecha to pełna buzia ząbków.
Pierwsze - dolne jedynki pojawiły sie jak Krzyś skończył 6 miesięcy.
Potem była góra ale najpierw wyszła mu dwójki a potem jedynki - dla mnie to było dziwne i śiesznie wyglądało.
Przedwczoraj przebiła mu sie prawa dolna dwójka.
I na razie to tyle o ząbkach.

Dodam tylko, że moje siostrzenicy pierwsze ząbki pojawiły się w 13 miesiącu.

Słyszałam również taką mądrość:, że czym późnbiej zęby sie pojawiają tym będą dłużej zdrowe ale nie wiem ile w tym prawdy.

Według mnie uwarunkowane jest to genetycznie i oby, bo my z mężem na zęby nie narzekamy,m a mój tata, który skończył 65 lat nie ma tylko swoich zębów kątowych. Więc mam nadziej, że i Krzysia ząbki będą mocne.

Do góry